Cum faci fata mai usor schimbarilor care apar in viata ta

Cum faci fata mai usor schimbarilor care apar in viata ta

Cum faci fata mai usor schimbarilor care apar in viata ta


Schimbarea este o parte inevitabila a vietii, dar simplul fapt ca stii asta nu inseamna si ca poti sa te confrunti cu schimbarea prea usor. Gasirea unor modalitati de a accepta si de a te adapta poate face aceste tranzitii mai usoare si mai putin tulburatoare.


De ce nu putem face fata usor schimbarii


Schimbarea necesita ajustari. Uneori, acestea pot fi lucruri mici, cum ar fi gasirea unui nou mod de a face ceva sau adaugarea unui nou pas la unele dintre rutinele tale zilnice. In alte cazuri, s-ar putea sa descoperi ca schimbarea introduce modificari semnificative in modul in care iti traiesti viata. Acest lucru poate crea stres sau sentimente de anxietate si depresie in unele cazuri.


Asta nu inseamna ca schimbarea este intotdeauna rea, dar chiar si schimbarile bune, de care esti entuziasmat, iti pot genera stres. Este posibil ca lucrurile sa nu fi fost perfecte, dar erau intr-o stare oarecare de echilibru, de rutina. Stiai la ce sa te astepti, asa ca nu ai fost dezamagit de surprize sau provocari neasteptate. Pe masura ce se intampla schimbarea, rutinele tale sunt perturbate. Dintr-o data trebuie sa te adaptezi pe masura ce esti impins din ce in ce mai mult din zona ta de confort.


Stresul pe care il aduc aceste schimbari poate fi uneori coplesitor si poate avea efecte negative atat asupra bunastarii tale fizice, cat si asupra psihicului. De exemplu, s-ar putea sa te trezesti cu simptome precum:


AnxietateModificari ale apetituluiDepresie sau tristeteIritabilitateDureri musculareProbleme cu somnulDureri de cap& Probleme de concentrare

Strategiile de adaptare te pot ajuta sa devii mai rezistent la stres si sa te adaptezi mai usor la tranzitiile din viata ta. Este posibil sa nu poti opri schimbarile, dar poti prelua un control mai mare asupra modului in care raspunzi.


Citeste si: ce inseamna comparatia sociala


Sfaturi pentru a face fata schimbarii


Daca te straduiesti sa faci fata unei schimbari din viata ta, s-ar putea sa ramai cu sentimente de negativitate, amaraciune sau regret fata de rezultat, in special daca ai tendinta de a rezista schimbarilor de orice tip, chiar si celor pozitive.&


Din fericire, exista pasi pe care ii poti face pentru a facilita schimbarea si a o face mai usor de suportat.&


Pregateste-te


Schimbarea are loc deseori atunci cand nu te astepti, asa ca sa fii atent si in viitor si sa te pregatesti, cel putin mental, ar putea fi de ajutor. Petrece ceva timp reflectand& la evenimentele care vor avea loc in viitor, care pot duce la schimbari sau intreruperi.


De exemplu, daca stii ca vei schimba locul de munca sau te vei muta, exista pasi care vor face acele tranzitii mai putin stresante:


Creeaza liste de verificare cu lucrurile pe care trebuie sa le faci inainte ca evenimentul sa aiba locEconomiseste bani pentru a evita stresul financiar in perioadele de tranzitieDiscuta cu profesionistii in planificarea carierei sau cu profesionistii financiari despre obiectivele taleDiscuta despre ce se va intampla in caz de urgentaFa alegeri constiente despre ceea ce vrei sa schimbi in viata ta

Cand tu esti cel care initiaza o schimbare, exista sanse mai mari sa simti ca ai mai mult control asupra a ceea ce se va intampla. De multe ori schimbarile neasteptate din viata ta - fie ca este vorba de pierderea locului de munca, divort sau moartea unei persoane dragi - te fac sa simti frica si nesiguranta fata de ceea ce se va intampla.


Un lucru pe care ar trebui sa-l eviti este sa te bazezi pe tehnici de evitare atunci cand te confrunti cu schimbari stresante. Cand folosesti evitarea, nu faci fata stresului, ci doar fugi de el, ceea ce nu il va face sa dispara.


De exemplu, evitarea te poate determina sa ramai intr-o slujba pe care o urasti sau intr-o relatie care te face nefericit, deoarece ti-e frica sa faci fata stresului de a face o schimbare semnificativa in viata ta. Evitarea acestei schimbari, totusi, va duce inevitabil la mai mult stres si nefericire per ansamblu.


Sa te pregatesti si sa faci pasi proactivi pentru a face fata schimbarilor este o modalitate mai buna de a prelua controlul si de a te simti imputernicit.


Schimba modul de gandire


Felul in care te gandesti la schimbare joaca un rol major in modul in care vei reusi sa ii faci fata. Tiparele automate de gandire negative iti pot submina capacitatea de a te concentra asupra aspectelor pozitive. Cand apar gandurile negative, este mai dificil sa ai incredere in abilitatile tale de a face fata.


Reincadrarea cognitiva este o tehnica care poate ajuta la schimbarea gandurilor negative. Este o strategie pe care o poti utiliza in viata de zi cu zi pentru a te ajuta sa privesti situatiile cu o atitudine mai optimista.


Reincadrarea cognitiva se refera la schimbarea perspectivei din care privesti o situatie. De exemplu, daca vezi o schimbare ca pe ceva care iti tulbura echilibrul vietii, sunt sanse sa iti fie mult mai dificil sa gestionezi aceasta schimbare in mod eficient.


Este mai de ajutor sa schimbi aceasta perspectiva pentru a te concentra mai mult pe punctele forte si abilitatile tale de adaptare. In acest fel, s-ar putea sa vezi aspectele pozitive care reies din situatie sau sa crezi in capacitatea ta de a fi bine in urma schimbarii.&


In timp ce reincadrarea cognitiva este ceva la care poti lucra cu ajutorul unui terapeut, este, de asemenea, ceva pe care il faci oricand observi ca esti prins intr-un model de gandire negativa.


Cum gestionezi frica de esec

Mentine rutine


Cand lumea se schimba in jurul tau, sa pastrezi un sentiment de normalitate poate fi o modalitate utila de a minimiza stresul si de a regasi confortul. Cercetarile au descoperit ca mentinerea rutinelor poate ajuta oamenii sa gestioneze mai bine simptomele de stres si anxietate.


Lucruri simple, cum ar fi sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare dimineata, iti pot oferi un sentiment de structura, chiar daca simti ca alte domenii ale vietii tale sunt mai putin previzibile.


Alte activitati pe care le poti include in rutina zilnica care te pot ajuta bunastarea mentala in perioadele de tranzitie includ:


O activitate fizica regulataO alimentatie sanatoasaOdihna regulataSetarea obiectivelor zilniceMomente din zi in care sa practici mindfulness sau respiratie profunda

Rutina care functioneaza pentru tine depinde de situatia si nevoile tale. Gandeste-te la obiceiurile si activitatile zilnice care iti aduc confort si liniste si incearca sa folosesti unele dintre ele in ziua ta, chiar daca ai de-a face cu schimbari dificile sau dramatice in viata ta.


Gaseste sprijin social


Sprijinul social este esential pentru bunastarea mentala, dar acest lucru poate fi valabil mai ales atunci cand& te confrunti cu schimbarea.


Prietenii, oamenii dragi si alte conexiuni sociale te pot oferi sprijin in diferite moduri atunci cand ai de-a face cu schimbari.&


Moduri prin care poti obtine sprijin social:


Sprijin emotional: Prietenii si cei dragi te pot asculta si iti pot oferi empatie si confort.


Incurajare: Sistemul tau de sprijin social te poate incuraja, de asemenea, sa reusesti atunci cand te confrunti cu un anumit tip de provocare.


Informatii: conexiunile sociale pot fi, de asemenea, o modalitate excelenta de a invata lucruri si de a obtine informatii de care ai putea avea nevoie pe masura ce faci o schimbare in viata ta.


Sprijin tangibil: Uneori, schimbarile aduc nevoie de ajutor fizic real pentru anumite sarcini.&


Este important sa nu pierzi din vedere ca alti oameni ar putea sa nu sesizeze nevoia ta de ajutor, asa ca cel mai bine este sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie de el.


Ai grija de tine


Pe langa faptul ca te pregatesti mental pentru provocarile de a face o schimbare, este esential sa fii sigur ca ai grija de tine fizic in timpul unei perioade de tranzitie. Cand lucrurile sunt in flux, s-ar putea sa descoperi ca neglijezi multe dintre nevoile tale de baza.


Evenimentele stresante par adesea mult mai rele atunci cand esti foarte obosit& sau infometat, asa ca sa acorzi timp pentru a-ti satisface nevoile de baza, mancand o masa sanatoasa, odihnindu-te sau doar dedicand putin timp pentru relaxare poate aduce un sentiment de echilibru in viata ta.


Nu poti controla intotdeauna schimbarea, dar poti gestiona modul in care raspunzi la aceste schimbari. Dezvoltarea unei mentalitati pozitive este o modalitate de a promova rezilienta, dar este, de asemenea, important sa ai grija de tine in aceste perioade de tranzitie. Ai grija sa respecti rutina, sa ai grija de nevoile tale fizice si emotionale si cere ajutor celor dragi atunci cand ai nevoie.


Comments