Cum i-a lasat Volkswagen pe nemti fara

Cum i-a lasat Volkswagen pe nemti fara pensii. Landul Bavaria da in judecata producatorul auto, pent...

Fondul de pensii al functionarilor de stat din landul Bavaria a inregistrat pierderi de 700.000 euro dupa ce actiunile Volkswagen au scazut semnificativ la bursa, in urma dezvaluirilor privind utilizarea unui soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel in SUA.

Bavaria, unde se afla sediul central al unor companii germane de top, cum ar fi BMW, Siemens si Allianz, va fi primul din cele 16 landuri federale ale Germaniei care va da in judecata Volkswagen AG din cauza celui mai mare scandal din istoria de 78 de ani a companiei.

Reprezentantii grupului auto german nu au comentat informatia.

Cei mai mari actionari ai Volkswagen sunt compania holding Porsche SE, landul german Saxonia Inferioara (unde se afla si sediul central al companiei auto) si un fond de investitii din Qatar.

In 2007, Saxonia Inferioara a cumparat actiuni Volkswagen in valoare de 41 de milioane de euro pentru a-si mentine participatia la 20%, in urma careia isi pastreaza nivelul maxim al drepturilor de vot.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, inclusiv in Germania, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Rechemarea tuturor celor 11 milioane de vehicule va fi printre cele mai mari din istorie, similara cu cea efectuata de Toyota in perioada 2009 - 2010, cand a adus la service peste zece milioane de vehicule din cauza unor probleme la acceleratie.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.

Comments