Cum sa iti faci o gradina cu legume bio

Cum sa iti faci o gradina cu legume bio

Cum sa iti faci o gradina cu legume bio


O alimentatie echilibrata este deosebit de importanta pentru a avea un stil de viata sanatos. Consumul de legume si de fructe, care sunt bogate in vitamine si alti nutrienti hranitori, pot avea nenumarate beneficii asupra organismului. Cele mai bune si mai sanatoase astfel de produse sunt in mod evident cele crescute bio, iar pentru ca acestea sa nu iti lipseasca de pe masa in nici o zi, mai ales in contextul economic actual cand preturile au luat-o razna, exista varianta sa le cultivi in gradina casei tale.


Asadar, daca ai un petic de pamant ori detii o suprafata de teren generoasa pe care iti doresti sa o exploatezi la maximum, acum este momentul sa-ti faci o gradina bio si, in acest fel, sa-ti asiguri suficiente legume si fructe pentru consumul propriu dar si chiar, de ce nu, pentru vanzare, in cazul in care ti-ai propus sa-ti deschizi si o mica afacere de familie. Trebuie sa stii ca realizarea unei astfel de gradini poate fi o misiune usoara si placuta atata vreme cat tii cont de o serie de reguli de baza, sa fii perseverent si rabdator si, poate cel mai important lucru, sa te documentezi.


Cum te ajuta activitatea de gradinarit


Gradinaritul la scara redusa a devenit in ultimii ani o activitate foarte raspandita la nivel mondial, inclusiv in Romania. In afara de faptul ca iti vei asigura o alimentatie sanatoasa, poti privi aceasta activitate ca pe o indeletnicire foarte utila care te poate ajuta sa te autoeduci si sa constientizezi importanta pe care o au munca si disciplina.


Activitatea de gradinarit este relaxanta si te poate ajuta sa te deconectezi de la problemele stresante de zi cu zi

Realizarea unei gradini de legume in propria gospodarie aduce cu sine o serie de avantaje. Inainte de toate, activitatea de gradinarit este relaxanta si te poate ajuta sa te deconectezi de la problemele stresante de zi cu zi si sa-ti imbunatatesti starea de spirit. Mai mult, prin cultivarea de legume langa casa, vei reduce substantial cheltuielile si, astfel, vei face economii pentru ca vei avea posibilitatea sa-ti umpli camara cu borcane cu muraturi si conserve pe care sa le consumi in timpul sezonului rece.


In acelasi timp, activitatea de gradinarit poate fi foarte distractiva si iti da posibilitatea sa socializezi cu alti oameni care impartasesc aceeasi pasiune. In plus, faptul ca iti cultivi propriile legume poate sa te ajute sa inveti noi retete si chiar sa-ti imbunatatesti abilitatile de gatit, dar mai ales iti va da un sentiment de mandrie si de implinire pentru ca poti vedea rezultatele propriei tale munci.


Ce beneficii are gradinaritul asupra organismului


Dincolo de aspectele mentionate anterior, asa cum spuneam, prin cultivarea de legume in propria curte vei putea sa consumi in orice moment, tu si familia ta, legume mai proaspete, mai gustoase si, mai ales, mai sanatoase comparativ cu cele pe care le gasesti in supermarketuri pentru simplul fapt ca nu contin pesticide sau alte chimicale.


De asemenea, cultivarea legumelor iti poate imbunatati starea de sanatate si poate reduce riscul aparitiei unor boli cronice. Totodata, daca vei cultiva propriile legume, vei avea control total asupra modului in care acestea sunt cultivate, ceea ce inseamna ca vei putea alege sa aplici metode sanatoase si ecologice asa cum este cultivarea in sistem de ingrijire a solului.


Gradinaritul poate sa-ti asiguri suficiente legume si fructe pentru consumul propriu

Nu in ultimul rand, cultivarea legumelor in curtea proprie poate avea un impact pozitiv asupra mediului pentru ca astfel reduci emisiile de gaze cu efect de sera generate de transportul alimentelor si poate conserva resursele naturale, precum apa.


Cum iti faci o gradina de legume bio


Pentru a avea o gradina de legume bio cat mai frumoasa si mai roditoare trebuie sa tii cont de o serie de reguli in ceea ce priveste fertilizarea solului, alegerea, plantarea si ingrijirea rasadurilor. De asemenea, foarte important este sa tii la distanta daunatorii si bolile specifice plantelor, dar si sa stii cum sa irigi in mod eficient gradina fara sa compromiti recolta. In cele ce urmeaza iti vom spune care sunt regulile de baza in amenajarea unei gradini de legume:


Alege un loc la soare


Orice petic de pamant poate sa devina o mica gradina de legume, insa daca iti doresti ca munca ta sa nu fie in zadar si sa ai o recolta bogata va trebui sa alegi cu mare grija locul in care amenajezi gradina. Astfel, trebuie sa stii ca, pentru a se dezvolta frumos si sanatos, legumele au nevoie sa creasca in locuri luminoase unde tot timpul bate soarele. Legumele au nevoie de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi si, comparativ cu florile, prezinta avantajul ca pot sta in bataia directa a soarelui. In plus, un loc potrivit ar fi pe un teren in panta, cu expunere sudica si, de asemenea, asigura-te ca ai acces usor la o sursa de apa.


Stabileste dimensiunea straturilor


Inainte de a incepe semanarea si cultivarea hotarasta-te ce dimensiuni vrei sa aiba straturile de legume. Cele mai uzuale si mai ergonomice sunt cele care au o latime de 1,30-1,50 metri deoarece o persoana de talie medie poate ajunge mai usor la mijlocul stratului de pe ambele parti. Daca esti o persoana foarte inalta sau, dimpotriva, foarte scunda, atunci poti sa adaptezi latimea stratului dupa propriile nevoi. Totodata, poti integra si o rasadnita suspendata sau o sera in gradina ta de legume.


Amenajeaza cai de acces spre gradina de legume


Vei avea nevoie de o alee principala, care ar trebui sa aiba o latime care sa permita accesul facil al unei roabe, ceea ce inseamna aproximativ 80 de centimetri. In schimb, pentru cararile dintre straturi, este suficienta si o latime de 30 de centimetri, insa acestea trebuie intarite pentru ca pamantul devine noroios dupa ploaie. Pe acestea se pot ivi buruieni, ceea ce inseamna ca va trebui sa plivesti nu doar straturile, ci si cararile. Poti evita acest lucru folosind materiale precum scoarta ornamentala, iar dedesubt sa asezi o folie anti-buruieni.


Pregateste solul pentru plantare


Foarte important pentru legume este cat de fertil este pamantul, adica sa aiba un aport suficient de mare de nutrienti. Desi sunt si legume care pot supravietui chiar si intr-un sol sarac, cele mai multe dintre acestea se vor dezvolta mai bine si vor fi mai productive daca vor fi cultivate intr-un sol care contine multa materie organica, scrie site-ul DenGarden.com.& De aceea, o excelenta solutie este sa pui compost, acel ingrasamant agricol natural, care este folosit pentru fertilizarea si imbunatatirea solului. Poti folosi, de asemenea, mranita sau preparate granulate, dar cu conditia ca acestea sa contina compusi organici. In plus, pentru a avea un pamant bogat trebuie sa si il cureti flarte bine de buruieni.


Alege plantele potrivite


Inainte de a te hotari ce legume vei planta in gradina ta va trebui sa te documentezi pentru a stii cu exactitate ce tipuri de legume si ce soiuri sunt cel mai probabil sa se potriveasca cel mai bine la conditiile de crestere de la tine din curte. Spre exemplu, exista soiuri de rosii care rezista in conditii de temperaturi foarte mari si de umiditate ridicata, insa, poti sa acorzi atentie si plantelor hibride rezistente la diverse boli si daunatori deoarece cresterea acestora presupune mai putina munca si recolte mai mari.& In plus, plantele solide si robuste vor necesita mai putina apa, potrivit sursei citate. Atentie mare, insa, deoarece exista anumite plante intre care exista antipatii, precum usturoiul si ceapa, respectiv, rosiile si castravetii.


Planteaza flori pentru a atrage polenizatorii


Legumele se bazeaza pe conditiile naturale pentru a se dezvolta, iar polenizarea reprezinta un factor-cheie in succesul eforturilor tale de a avea o gradina de legume roditoare.& De aceea, pentru a incuraja albinele si alti polenizatori sa-ti viziteze gradina, planteaza diverse flori, fie chiar in gradina, fie in apropierea acesteia.& Printre aceste flori amintim lavanda, rozmarin, echinaceea, salvie, etc.


Planteaza diverse flori, fie chiar in gradina, fie in apropierea acesteia pentru a atrage polenizatorii

Cumpara seminte si rasaduri de la surse de incredere


Asigura-te ca vei cumpara intotdeauna seminte ecologice certificate sau rasaduri de legume de la surse de incredere, unde au fost crescute fara a se utiliza pesticide sau alte substante chimice.& Multe pepiniere si cataloage online ofera o gama variata de seminte si de rasaduri, insa si pietele locale de fermieri si de gradinari pot reprezenta o sursa excelenta de unde sa-ti procuri seminte organice si rasaduri pentru gradina ta de legume bio.


Foloseste plante insotitoare


Fie ca esti un gradinar cu experienta ori unul aflat la inceput de drum, trebuie sa stii ca poate fi util sa inveti procedura de plantare insotitoare, o modalitate naturala si ecologica pentru a avea o gradina de legume productiva si sanatoasa. Aceasta procedura consta in simpla cultivare a anumitor plante insotitoare care functioneaza foarte bine impreuna si care, totodata, pot respinge in mod natural daunatorii, ajutand la cresterea recoltelor, la prevenirea bolilor si chiar la imbunatatirea aromei legumelor din gradina ta. Plantele insotitoare pentru legume pot fi alte legume, ierburi sau chiar flori. Exista, insa, cateva combinatii pe care este bine sa le eviti.


Aplica principiul rotatiei culturilor


Una dintre cele mai bune modalitati prin care iti poti proteja gradina de legume bio este asa-numita rotatie a culturilor, mai precizeaza site-ul DenGarden.com. Aceasta consta efectiv in mutarea tipurilor de plante dintr-un loc in altul in fiecare an. Rotatia culturilor este o tehnica comuna in randul fermierilor si ajuta la reducerea problemelor legate de daunatori si boli si evita epuizarea solului de anumiti nutrienti.


Vezi si ce fructe si legume sa consumi primavara!


Comments