Cum scapa de puscarie, dintr-un condei, fostii ministri Dan Nica, Adriana ticau si Alexandru Athanas...

Efectele ordonanţei de urgenţă care modifică o serie de articole din Cosul Penal, adoptată de Guvernul Grindeanu în secret, pe 31 ianuarie, încep să devină clare. 

La toate instanţele din România, judecătorii şi grefierii se pregătesc să constate, peste câteva zile, încetarea procesului penal în mii de dosare de corupţie, fie pentru că a intervenit prescripţia faptei, fie pentru că valoarea prejudiciului este mai mică de 200.000 de corupţie.

Printre dosarele grele care dispar pur şi simplu se numără şi cel supranumit „Microsoft 2”, în care au calitatea de inculpat foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adrian Ţicău. Toţi sunt membri PSD (ba chiar actualul europarlamentar Dan Nica este şeful organizaţiei judeţene Galaţi) şi toţi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, care potrivit noilor prevederi legale este sancţionată mult mai blând.

Scapă pe termenul de prescripţie a faptei

Cei trei inculpaţi amintiţi au produs prejudicii imense statului român (mai mari decât plafonul de 200.000 de lei de la care se ia în considerare infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, Dan Nica (în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a prejudiciat România cu 47,5 milioane de dolari SUA), Adriana Ţicău (tot ca ministru al Tehnologiei Informaţiilor) ar fi produs un prejudiciu de 66,9 milioane de dolari, iar Alexandru Athanasiu (în calitate de ministru al Educaţiei) ar fi responsabil de o pagubă de 19,3 milioane de dolari.

În ciuda acestor prejudicii uriaşe, cei trei vor scăpa însă de dosarul penal, implicit de plata despăgubirilor pentru pagubele de peste 133,7 milioane de dolari produse bugetului naţional.

Motivul este acela că în cazul lor va funcţiona noua prevedere legală prin care pedeapsa maximă pentru abuzul în serviciu scade la numai trei ani de închisoare, caz în care termenul de prescripţie a faptei scade la numai cinci ani, conform articolului 154, alineatul 1, punctul d) din Codul Penal.

De asemenea, coroborat cu alineatul  2 al art 154 – care spune că „termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii” – rezultă că faptele imputate miniştrilor Dan Nica, Adrian Ţicău şi Alexandru Athanasiu s-au prescris de mult, dat fiind că au fost săvârşite în 2003-2005.

Ce fapte au săvârşit cei trei foşti miniştri

Potrivit DNA, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.

În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

stfel, s-a cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH).

În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ţicău Silvia Adriana, cu încălcarea privind Statutul funcţionarilor publici şi privind achiziţiile publice, a efectuat următoarele activităţi:

- a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar ]n acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003,

- a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

În calitate de ministru al educaţiei şi cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Comments