Cum se va incheia razboiul lui Putin - Planul SUA nu va fi pe placul lui Zelenski: Ucraina, a doua C...

Oficialii americani iau in calcul ca razboiul Rusia-Ucraina sa se transforme intr-un conflict inghetat care se va intinde pe multi ani, poate zeci de ani, ca cele existente in Asia de Sud, intre cele doua Corei. Potrivit acestui scenariu, americanii nu vad deloc ca sigura o victorie a Ucrainei impotriva Rusiei in acest razboi ce dureaza de peste un an de zile.

Astfel ca SUA se pregatesc tot mai mult pentru un conflict inghetat in Ucraina si un scenariu asemanator celui din peninsula coreeana, divizata dupa al doilea Razboi Mondial, in august 1945. Astfel, Coreea de Nord - RPDC, regim comunist, este controlata de rusi, Coreea de Sud - Republica Coreea, controlata de americani.

Scenariul ,,inghetarii" pe termen lung a conflictului din Ucraina prevede si liniile rosii de teritoriu peste care Ucraina si Rusia ar fi de acord sa nu treaca. In acelasi timp aceste ,,granite" convenite intre cele doua tari aflate in conflict nu ar trebui sa devina oficiale, spun oficiali americani de la Casa Alba si din diversele agentii de securitate, scrie Politico.

SCENARIUL CEL MAI SIGUR IN RAZBOIUL RUSIA-UCRAINA ESTE CEL APLICAT IN PENINSULA COREEA

Unii oficiali si analisti americani spun ca un model sugestiv ar putea fi Razboiul din Coreea. Luptele active in acest conflict s-au incheiat cu un armistitiu in 1953, dar, chiar si dupa 70 de ani, razboiul nu a fost incheiat oficial.

"O incetare a focului in stilul Coreei este cu siguranta ceva ce a fost discutat de experti si analisti din interiorul si din afara guvernului" cand vine vorba de Ucraina, a declarat fostul oficial al administratiei Biden. "Este plauzibil, deoarece niciuna dintre parti nu ar trebui sa recunoasca noi granite si singurul lucru asupra caruia ar trebui sa se ajunga la un acord ar fi oprirea focurilor de arma de-a lungul unei linii stabilite". Negocierile pentru armistitiul din Coreea au durat doi ani.

Scenariul cel mai probabil avansat de SUA - Ucraina are sanse mici sa invinga Rusia

Scenariul ,,conflictului inghetat" este unul ce pare cel mai realist, pentru ca s-ar mula cel mai bine pe realitatea din teren, in ceea ce priveste relatiile dintre Ucraina si Rusia. Mai mult, scrie Politico, o viitoare contraofensiva ucraineana nu va reusi sa dea o lovitura finala Rusiei, dar niciuna dintre cele doua tari nu vor sa admita vreodata infrangerea in acest razboi.

Ucraina a anuntat ca pregateste o contraofensiva impotriva Rusiei, dar momentul declansarii inca e neclar, motiv de speculatii, precum si pentru operatiuni sub steag fals ale Rusiei. Zelenski a sugerat ca aceasta contraofensiva va fi amanata, pentru ca e nevoie de mai multe arme de la partenerii occidentali ai Ucrainei, dar a adaugat totusi ca ,,primii pasi importanti vor fi facuti in curand".

Intr-un conflict inghetat pe care-l intrevad SUA intre Ucraina si Rusia nu sunt intrerupte total luptele, nimeni nu e declarat invingator, nici razboiul nu este incheiat oficial.

De aceea acest scenariu pare cel mai acceptabil pentru SUA si alte tari care sustin Ucraina in fata invaziei Rusiei. De ce? Pentru ca luptele ar scadea, costurile de sprijn militar al Ucrainei s-ar reduce, comenteaza aceeasi publicatie.

,,Credem ca va fi un conflict pe termen lung, fie ca pare inghetat sau dezghetat. In ultimele luni a fost totul despre urgenta si pe termen scurt", a declarat un oficial american care cunoaste discutiile Administratiei Biden despre Ucraina, adaugand ca acest scenariu si planul aferent lui sunt pe primul loc privind viitorul conflictului din Ucraina.

Informatiile despre principalul plan de pregatire in cazul inghetarii conflictului au fost confirmate si de alti doi oficiali americani si un fost oficial al Administratiei Biden, mai scrie Politico. Acestia se gandesc, de asemenea, la legaturile de securitate pe termen lung pe care Washingtonul le va avea cu Kievul, precum si la relatia Ucrainei cu alianta militara nord-atlantica NATO.

Unul dintre cei care au confirmat scenariul prelungirii razboiului a explicat pozitiile anti- si pro scenariul ce va include liniile rosii peste care nu ar trebui sa treaca niciuna dintre parti, ce nu vor functiona ca niste granite oficiale.

"Exista unii care gandesc: Oh, ucrainenii trebuie sa aiba Mariupol si accesul la Marea Azov. Exista altii mai putin preocupati unde vor fi trasate aceste linii de demarcatie atat timp cat Ucraina este in siguranta pe viitor", a relatat fostul oficial de la Casa Alba din discutiile purtate cu usile inchise.

In plus, si seful Statului Major Interarme, generalul Mark Milley, a declarat cu mai multe ocazii ca razboiul se va incheia la masa negocierilor, si nu cu o victorie militara a uneia dintre parti, reaminteste Politico.

Exista si o a cincea persoana care confirma scenariul, scrie publicatia americana. Este vorba de un inalt oficial al administratiei Biden, care a vorbit in numele Casei Albe, dar sub rezerva anonimatului.

Acesta a declarat ca ,,sunt analizate planuri de urgenta, dar situatia este in dinamica. Singura predictie sigura este ca Rusia nu va cuceri Ucraina".

Comments