Cum se vor calcula facturile la energie de la 1 noiembrie. Maximum 71 de bani pe kilowatt la curent...


Parlamentul a adoptat miercuri plafonarea preturilor la energie electrica si gaze naturale, insa pe langa plafonare exista si compensarea facturilor. Nivelul compensarii oferite de Guvern a crescut. Libertatea va prezinta modul de calcul al facturilor in perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.


Pretul maxim plafonat la energie electrica este de un leu pe fiecare kWh, cu tot cu TVA si tarifele de retea, iar compensarea este de 0,291 lei pe kWh.


Astfel, din pretul plafonat se va scadea compensarea si rezulta un pret maxim facturat de 0,709 lei pe fiecare kWh consumat.


Pretul maxim plafonat este peste unele dintre ofertele existente in acest moment, insa pentru cei care au contracte la preturi de peste un leu pe kWh atunci cand se vor emite facturile va fi luat in calcul maxim 1 leu pe kWh.


Pentru sumele peste un leu, furnizorul va primi diferenta de la stat.


Exista insa si un prag minim, de 0,68 lei pe kWh, pret care sa includa aici si tarifele de retea, certificatele verzi, contributia de cogenerare si TVA.


Astfel, daca dupa scaderea compensatiilor din pretul oferit de furnizor rezulta un pret mai mic de 0,68 de lei pe fiecare kWh, atunci la facturare va fi folosit pretul de 0,68 lei.


Rezulta ca, in final, pretul final va varia intre un minim de 0,68 lei pe kWh si un maxim de 0,709 lei pe kWh, cu tot cu TVA.


Cum este la gaze


La gaze, mecanismul este similar. Pretul final plafonat este de 0,37 lei pe fiecare kWh consumat, insa exista o cerinta sa existe un pret minim al componentei de gaze de 0,25 lei pe fiecare kWh.


In acest caz, compensarea este de 33% din pretul gazelor. Insa pretul gazelor este doar o parte din valoarea facturii, restul fiind tarife de inmagazinare, transport si distributie, plus TVA.


Astfel, din pretul maximal de 0,37 lei pe kWh se va reduce o treime din pretul minim de 0,25 de lei pe kWh pentru componenta gaze, adica 0,0825 lei pe kWh. Astfel, se ajunge la un pret teoretic maxim de 0,2875 lei pe kWh.


Si in acest caz exista un pret minimal. Acesta este de 125 lei pe MWh si nu include TVA, tarifele de transport, distributie si inmagazinare.


Transformat in kWh, acest pret este de 0,125 lei minim. Insa cum pretul gazelor in sine este doar o parte din total, rezulta ca pretul minim va fi mai mare.


Dumitru Chisalita, expert in energie si fost director al Romgaz, a calculat pentru Libertatea ca pretul minim la gaze ar fi de 0,185 lei pe kWh.


Astfel, rezulta un pret teoretic situat intre un minim de 0,185 si un maxim de 0,2875 lei pe fiecare kWh de gaze. La aceste preturi se adauga TVA, adica inca 19%.


Potrivit lui Chisalita, pretul mediu al gazelor in Romania este in acest moment de 0,25 lei pe kWh, cu tot cu tarifele de transport, inmagazinare si distributie, insa fara TVA.


Facturile din noiembrie se vor emite in luna decembrie.


Plafonarea si compensarea sunt necesare dupa ce pretul energiei electrice si al gazelor naturale au crescut puternic in acest an.


Comments