Curtea Suprema a decis sa ancheteze Guvernul din India cu privire la utilizarea softului de supraveghere Pegasus

Curtea Suprema a decis sa ancheteze Guvernul

Curtea Suprema a decis sa ancheteze Guvernul din India cu privire la utilizarea softului de supraveg...


Un comitet independent format din trei experti in securitate cibernetica, coordonati de un judecator al Curtii Supreme din India, va raspunde la intrebarea daca guvernul Modi a folosit softul de supraveghere Pegasus pentru spionaj ilegal, conform unei decizii luate de magistrati, informeaza The Guardian.


Comitetul independent va avea la dispozitie doua luni pentru a gasi raspunsul si a depune un raport. In anuntarea deciziei lor, judecatorii au criticat refuzul guvernului de a divulga, din motive de securitate nationala, detalii privind folosirea softului. Judecatorii au precizat ca guvernul a oferit ,,doar o vaga negare a acuzatiilor".


,,Statul nu poate obtine un permis gratuit de fiecare data cand invoca preocupari de securitate nationala. Nicio interdictie nu poate fi invocata impotriva controlului judiciar", au spus judecatorii. De asemenea, acestia au sustinut ca spionajul nediscriminatoriu nu poate fi permis.


Siddharth Varadarajan, editorul fondator al The Wire, care a colaborat cu The Guardian la investigatiile despre proiectul Pegasus, a salutat decizia. ,,Este un inceput bun. Curtea Suprema a refuzat pe buna dreptate sa intre in logica guvernului de <>", a spus acesta.


Opozitia din India a acuzat guvernul Narendra Modi de tradare si ,,sacrilegiu de neiertat" din cauza rapoartelor din proiectul Pegasus care dezvaluie ca mai multi jurnalisti, activisti si un strateg electoral au avut numerele de telefon supravegheate. Sute de numere de telefon indiene apar in inregistrarile de numere scurse, iar printre acestea se numara si cel al liderului opozitiei, Rahul Gandhi.


Mai multe guverne au urmarit jurnalisti, activisti si disidenti sau politicieni de opozitie, abuzand de software-ul de supraveghere Pegasus, vandut de compania NSO Group. India se numara printre statele care au cumparat software-ul de supraveghere Pegasus, potrivit unei investigatii derulata de 16 publicatii din intreaga lume.


In replica, NSO a spus ca software-ul sau de supraveghere este menit sa fie folosit doar de clientii guvernamentali pentru a efectua investigatii legitime in infractiuni grave.


Comments