Custodele Coroanei, despre exercitarea Presedintiei Consiliului UE: Romania intentioneaza sa-si inde...

Custodele Coroanei, Margareta, a afirmat luni seară că nu trebuie să existe nicio îndoială că România intenţionează să-şi îndeplinească pe deplin responsabilităţile în ceea ce priveşte exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

"Există multe domenii în care UE cere în mod just progres sau îmbunătăţiri în administraţia românească, în managementul economic şi chiar în viaţa politică. Vor exista multe dezacorduri cu privire la acestea, fără îndoială. Dar nu trebuie să existe nicio îndoială că România intenţionează să-şi îndeplinească pe deplin responsabilităţile; nu este o apartenenţă a la carte aici!", a spus MS Margareta, la Palatul Elisabeta, în discursul rostit la Seara Regală oferită în onoarea Corpului Diplomatic.

Custodele Coroanei a subliniat că "românii sunt mândri şi hotărâţi să ducă Preşedinţia UE până la capăt şi cu succes, oricât de dificil ar fi acest lucru".

"Dar, oricât de grea şi dificilă ar putea fi preşedinţia, vreau să subliniez două elemente importante. În primul rând, că românii sunt mândri şi hotărâţi să ducă Preşedinţia UE până la capăt şi cu succes, oricât de dificil ar fi acest lucru. Aceasta nu este doar o chestiune de mândrie naţională, ci o chestiune de necesitate. În al doilea rând, sunt încrezătoare că angajamentul nostru faţă de Uniunea Europeană rămâne la fel de constant şi de ferm ca întotdeauna. NATO şi UE sunt pilonii principali de securitate şi prosperitate", a argumentat MS Margareta.

Ea a menţionat că "Preşedinţia românească a UE coincide cu o perspectivă foarte complicată, şi anume prima plecare a unei ţări din Uniune, pentru că spunem adio Marii Britanii" şi a îndemnat la o privire "dincolo de Europa", pe care "România continuă să o facă prin menţinerea unei reţele cuprinzătoare de ambasade în întreaga lume".

"Şi, printr-o întorsătură a istoriei, România va prelua Preşedinţia Uniunii Europene la 1 ianuarie, o dată care priveşte spre viitorul României. Ştiu că pentru majoritatea dintre dumneavoastră anul viitor va fi solicitant pe plan profesional. Şi, fără îndoială, vor fi momente tensionate; la urma urmei, Preşedinţia românească a UE coincide cu o perspectivă foarte complicată, şi anume prima plecare a unei ţări din Uniune, pentru că spunem adio Marii Britanii. Trebuie să privim şi dincolo de Europa, iar România continuă să o facă prin menţinerea unei reţele cuprinzătoare de ambasade în întreaga lume. Căci Europa noastră nu poate fi egocentrică, ignorând provocările mai largi ale securităţii cu care ne confruntăm. Vreau, aşadar, să-i salut în special pe reprezentanţii naţiunilor din afara Europei care sunt cu noi aici în această seară", a spus Majestatea Sa.

Custodele Coroanei a amintit şi sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, "cea mai mare sărbătoare a noastră", afirmând că "prima noastră datorie este să ne reamintim sacrificiul şi să ne amintim de cei care nu au apucat să îmbătrânească".

"Fără îndoială, centenarul sfârşitului Marelui Război este, în Europa, şi un moment de reconciliere. Este important ca, atunci când marcăm cei 100 de ani ai Marii noastre Uniri, să facem acest lucru în amintirea sacrificiului poporului nostru; mergeţi în fiecare sat din ţară şi veţi vedea cimitirele războiului, legiunile de oameni care aveau o viaţă promiţătoare în faţă, dar au sacrificat totul pentru a se supune chemării regelui şi ţării lor. Prima noastră datorie este să ne reamintim sacrificiul şi să ne amintim de cei care nu au apucat să îmbătrânească. Dar este de asemenea datoria noastră de data aceasta să ne amintim de toţi ceilalţi soldaţi europeni, atât inamici, cât şi aliaţi, care au luptat pe pământul nostru acum un secol şi care au murit şi sunt îngropaţi aici; ne amintim de ei şi ne alăturăm restului Europei promiţând: nicio problemă europeană nu ar mai trebui rezolvată vreodată prin violenţă", a spus MS Margareta.

În discursul său, MS Margareta a vorbit şi despre "rolul Coroanei în România de astăzi", accentuând că una dintre obligaţiile sale esenţiale este aceea "de a consolida aceste legături naţionale, dar şi de a consolida legăturile noastre cu milioanele de români care lucrează şi trăiesc în străinătate".

Oriunde mă îndrept, sunt impresionată de bunăvoinţa şi afecţiunea exprimată pentru familia mea, dar şi pentru instituţia Coroanei, pentru capacitatea ei de a inspira mândrie şi de a motiva oamenii la fapte bune. Consider că este una dintre obligaţiile mele esenţiale de a consolida aceste legături naţionale, dar şi de a consolida legăturile noastre cu milioanele de români care lucrează şi trăiesc în străinătate. Ei aduc o contribuţie României într-un mod diferit decât cei din interiorul ţării, dar contribuţia lor trebuie apreciată şi canalizată mai bine decât în prezent, aşa cum am constatat la întâlnirile mele recente cu comunităţi româneşti din Croaţia, Spania, Portugalia, Franţa şi Regatul Unit. Când tatăl meu a murit, m-am angajat să-i continui munca pentru a spori prosperitatea, stabilitatea şi poziţia internaţională a României, o sarcină care, aşa cum ştiţi din experienţa ţărilor pe care le reprezentaţi, este una dintre cele fără sfârşit. Patru generaţii din familia mea au lucrat în folosul acestei naţiuni şi noi, a cincea generaţie, nu putem face mai puţin! Vă doresc un an nou spornic. Dar mai presus de toate, sper că vă alăturaţi mie în sărbătorirea prieteniei dintre România şi ţările dumneavoastră", a mai spus Custodele Coroanei Române, Margareta.

La rândul său, Decanul Corpului Diplomatic din România, Nunţiul Apostolic Miguel Maury Buendia, a elogiat activitatea Familiei Regale a României în slujba naţiunii române, serviciu pe care membrii acesteia îl prestează zi de zi. Diplomatul a urat poporului român pace şi fericire cu ocazia Centenarului şi cele mai bune urări cu prilejul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

"Noi, şefii misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale acreditate acreditate în România suntem bucuroşi să prezentăm Majestăţii Voastre şi întregii Familii Regale călduroase colinde de bunăstare acum când anul este pe sfârşite şi se apropie Sărbătorile Sfântului Crăciun, în care familiile separate poate din cauza evenimentelor neprevăzute ale vieţii se reunesc pentru a-şi transmite unii altora călduroase urări de pace şi de bine. (...) Crăciun fericit, un An nou fericit. La mulţi ani!", a spus Nunţiul Apostolic. AGERPRES/(AS, A - autor: Daniel Popescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Comments