Daca ai bitcoin, ,,pregateste-te sa pierzi toti banii"! Daca totusi castigi ceva, statul isi asteapt...


Pana pe 25 mai, toate castigurile de anul trecut trebuie declarate la Fisc. Inclusiv castigurile de pe urma criptomonedelor. In ce conditii, explica jurnalistul Lucian Davidescu intr-un nou articol din seria ,,Scoala de bani", sustinuta de BCR, dar avand continut editorial independent.


,,Consumatorii care investesc in acest fel de produse ar trebui sa fie pregatiti sa-si piarda toti banii" este avertismentul nemilos legat de criptomonede dat la inceput de an de autoritatea britanica de supraveghere financiara. Desi este un sfat complet banal, el a venit ca un dus rece peste o piata care in ultima perioada pare sa o fi luat razna.


In doar o luna, pretul bitcoin se dublase de la 20.000 la 40.000 de dolari, pentru ca acum sa scada usor, undeva la 36.000. Fata de acum un an, pretul este de 10 ori mai mare in timp ce alte criptomonede ,,mai obscure" au crescut chiar mai mult.


La randul sau, Bank of America a numit aceasta crestere drept ,,mama tuturor bulelor", referindu-se astfel la cresterile exuberante de preturi bazate pe speranta ca, desi nu exista vreun reper clar al valorii, se va gasi mai tarziu alt ,,fraier" care sa plateasca si mai mult.


Despre riscurile si oportunitatile cumpararii de criptomonede puteti citi pe larg in articolul ,,Are rost sa cumperi bitcoin sau alte monede bazate pe tehnologia blockchain?".&


<strong>In acest articol este vorba despre lucrurile sigure, cum ar fi faptul ca toti cei care inregistreaza castiguri trebuie sa plateasca impozitele la stat sau ca uneori banii ,,dispar" chiar si atunci cand valoarea le creste.</strong>


Cati bani au inghitit criptomonedele


Potrivit lui George Rotariu, proprietarul uneia dintre firmele care se ocupa cu tranzactionarea de bitcoin in Romania, investitiile romanilor in bitcoin si alte criptomonede ar insuma cel putin un miliard de euro.&


Cifra exacta nu o poate sti nimeni, insa estimarea pare realista, in conditiile in care valoarea de piata a tuturor criptomonedelor aflate in circulatie depaseste in acest moment 1.000 de miliarde de dolari, din care bitcoin reprezinta aproape 700 de miliarde - adica undeva intre valoarea pe bursa a Facebook si cea a Google.


Cum se impoziteaza


Un contabil poate fi ajutor daca ai un numar mare de tranzactii la bursa | Foto: Shutterstock

Multi ani la rand, autoritatile financiare si fiscale au incercat sa ignore complet criptomonedele, pentru a nu fi nevoite sa le recunoasca si reglementeze drept instrument financiar. Lucrurile insa incep sa se schimbe pe masura ce volumele cresc tot mai mult si chiar guvernele devin interesate de tehnologia blockchain, care sta la baza banilor criptografici.


Incepand de anul trecut, criptomonedele si-au gasit loc si in Codul Fiscal romanesc, astfel incat cei care au avut castiguri in 2019 a trebuit sa plateasca impozit. De anul acesta, statul si-a creat si instrumentele prin care sa poata cauta prin conturi deconturile legate de astfel de tranzactii.&


Castigurile realizate de persoanele fizice in anul 2020 ar trebui mentionate in declaratia de venit care trebuie depusa pana la 25 mai anul acesta. Sunt scutite de impozit castigurile individuale mai mici de 200 de lei, cu conditia sa nu depaseasca in total 600 de lei.


Castigurile sunt calculate doar din momentul in care monedele virtuale sunt convertite in bani sau sunt folosite pentru cumpararea de bunuri si servicii, astfel ca daca doar detii criptomonede inca nu datorezi impozit indiferent de cat de mult le-a crescut valoarea.


Insa odata ce ai facut o astfel de tranzactie, este timpul sa calculezi profitul, scazand din suma incasata banii cheltuiti initial si comisioanele. Pentru orice depaseste un singur castig mai mare de 200 de lei sau castiguri totale de cel putin 600 de lei, se aplica impozitul pe venit de 10%.


In cazul in care incasarile totale din activitatile independente, inclusiv criptomonede, depasesc 12 salarii minime brute, adica 27.600 de lei, atunci datorezi si o contributie la asigurarile de sanatate de 2.760 de lei, care insa ramane fixa indiferent de cat de mare este castigul.


Regulile de calcul nu sunt insa la fel de bine definite ca de exemplu in cazul castigurilor de la bursa, astfel ca daca ai tranzactii multe, de valori mari, si nu stii exact la care cifre sa te raportezi ar fi indicat poate sa consulti un contabil.


Cel mai mare risc


In fata unei cresteri fulminante, cei 10-20% datorati statului nu sunt neaparat o povara. Mult mai frustrant este de exemplu atunci cand accesul la bani este pierdut cu totul.&


Este de notorietate cazul britanicului caruia de ani de zile i se refuza accesul la groapa de gunoi unde i-ar fi ajuns un hard-disk cu bitcoin sau cel mai recent al americanului care si-a uitat parola de la memory-stick-ul criptat. Fiecare ar avea de recuperat monede in valoare de cate un sfert de miliard de dolari.


Pe de alta parte, in cazul celor care opteaza pentru un portofel online, exista intotdeauna riscul ca operatorul care il gestioneaza sa dispara - intentionat sau nu - asa cum a patit Maria din Bucuresti cu cei patru bitcoin ai ei despre care tinea minte ca valoreaza 5 dolari.&


Se estimeaza ca, in cazul bitcoin, aproximativ 20% din monedele produse, in valoare totala de 140 de miliarde de dolari, au fost ratacite de proprietari intr-un fel sau altul.


***& &


,,Scoala de bani" este o sectiune publicistica avand ca tema educatia financiara, finantata de BCR, dar cu un continut editorial independent. Aici veti putea citi informatii proaspete, analize si sfaturi despre cum sa va gestionati bugetul, solutii de economisire si despre cum sa luati cele mai bune decizii in ceea ce privesc veniturile si cheltuielile personale. Interactiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimba in permanenta, iar informatiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri si tendinte ne pot influenta viata in bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede inainte de publicare, ele sunt scrise independent de redactia Libertatea.


Comments