De ce nu ies rusii in strada? Doi cetateni ai Federatiei raspund pentru Libertatea: ,,Singurul lucru...

Un tanar IT-ist care a renuntat sa protesteze, dar a rupt legaturile cu tatal sau pentru ca acesta sustine actiunile Kremlinului. Si un artist de peste 60 de ani care continua sa iasa in strada, desi a fost arestat de doua ori, iar fiul sau este in inchisoare. Libertatea prezinta doua perspective asupra situatiei interne si a starii de spirit a poporului rus.

  • Pavel*, 37 de ani, IT-ist: „Cred ca occidentalii fie nu inteleg ce se intampla in Rusia, fie sunt ipocriti. Sanctiunile nu vor opri razboiul, nici eventualele proteste masive ale cetatenilor. Este destul de evident ca regimul Putin nu tine cont de parerea rusilor”.
  • Nikolai, 64 de ani, artist: „Am fost arestat de doua ori pentru proteste impotriva razboiului. Cand voi fi retinut a treia oara, voi primi o amenda uriasa, pe care cu siguranta n-o voi putea plati si atunci va trebui inlocuita cu o pedeapsa cu inchisoarea. Insa, daca ma aresteaza si a patra oara, instanta imi va da cel putin trei ani si jumatate de inchisoare. Sigur ca nu-mi doresc acest lucru, mai ales ca fiul meu este deja inchis si trebuie sa-l sustin.& De ce fac asta? Are sens? Nu stiu! Dar sunt sigur ca trebuie sa fac ceva, nu doar sa privesc de pe margine”.&

„HET BOjHE” („Nu razboiului”) a fost mesajul care a aparut inca din dupa-amiaza zilei de 24 februarie pe strazile Rusiei si pe retelele sociale ale cetatenilor din Moscova si Sankt Petersburg si pana in Siberia. Dupa zece zile de proteste, Kremlinul a dat o noua lege, care interzice descrierea actiunilor militare din Ucraina drept „razboi” si& condamna mesajele de „discreditare” a Armatei Ruse.&

Ca urmare, peste 15.400 de arestari au avut loc in Rusia de la inceputul invaziei din Ucraina, pentru actiuni care au legatura cu manifestari impotriva razboiului, conform organizatiei pentru drepturile celor persecutati politic OVD-Info. Pedepsele posibile variaza de la amenzi la ani grei de inchisoare.

Totusi, atrocitatile comise de armata rusa in Ucraina au trezit indignarea cetatenilor din intreaga lume. „De ce nu se revolta poporul rus in fata imaginilor din Bucha? De ce nu vad butaforia de carton a propagandei?” Acestea au fost intrebarile pe care multi le-au lansat public, de multe ori aruncand o vina colectiva asupra poporului rus.

Doi cetateni din Rusia explica pentru Libertatea de ce oamenii nu ies in numar mare la proteste fata de Kremlin, ce sentimente planeaza in societate si ce i-a determinat pe ei sa aleaga sa iasa in strada sau sa ramana prudenti. Iata marturiile lor.&

A rupt legaturile cu tatal sau, care sustine actiunile Kremlinului

Pavel (* numele este schimbat pentru a-i proteja identitatea, n.r.) este un tanar IT-ist din Rostov-pe-Don, un oras cu un milion de locuitori, aflat la 32 de kilometri de Marea Azov. Barbatul, in varsta de 37 de ani, are doi copii, de 12 si 14 ani.&

Pavel spune ca problema razboiului din Ucraina nu a divizat doar societatea rusa, ci chiar propria lui familie: dupa invazie, a rupt legaturile cu tatal sau, care este un sustinator al actiunilor Kremlinului.

Marturia lui Pavel: „Sanctiunile nu vor opri razboiul, nici eventualele proteste masive. Putin nu tine cont de parerea rusilor”

„Simt ca societatea rusa traieste acum <>. Oamenii au in continuare posibilitatea de a-si duce viata in mod obisnuit si chiar incearca s-o faca. Merg la concerte, la cafenele, la magazine si sali de sport.

Daca nu citesti stirile, s-ar putea sa ti se para ca nimic nu s-a schimbat.

Pana cand condamnarea deschisa a razboiului n-a fost amenintata cu urmarirea penala, multi s-au opus pe retelele sociale. Chiar si acum, unii indraznesc sa critice regimul. Si daca nu critica razboiul direct, atunci vorbesc despre sentimentele lor - asta inca n-a fost interzis.

Chiar si in conversatiile mele private cu cei mai neasteptati interlocutori – de exemplu, cu soferii de taxi, care de obicei au opinii marginale si sustin autoritatile – se exprima neincrederea in oamenii statului, nemultumirea fata de invadarea Ucrainei si simpatia pentru ucraineni.

Multi rusi sunt deja dezamagiti de proteste”

Cred ca atunci cand a inceput invazia Ucrainei, toata lumea ar fi trebuit sa iasa in strada. Cu cat ar fi iesit mai multi oameni in strada, cu atat ar fi fost mai in siguranta. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat.

Cum imi explic asta? Multi rusi sunt deja dezamagiti de proteste. Din 2012, protestele au fost dispersate de politie, multe persoane au sfarsit la inchisoare. Daca nu erai retinut la protest, puteai fi arestat ulterior - la mitinguri erau prezenti politisti in civil care filmau.

Cand si-au dat seama ca efectele protestelor sunt mici, iar riscurile sunt mari, oamenii nu le-au mai vazut rostul.

Pavel, cetatean rus:

Rusii nu sunt pregatiti pentru o confruntare violenta cu regimul

In anii 2000, in perioada de relativa prosperitate si relativa liberalizare in Rusia, oamenii si-au permis sa uite de politica, sa uite cum sa protesteze. Au pierdut controlul civil asupra autoritatilor.&

Protestele au inceput sa se intoarca dupa alegerile pentru Duma de Stat din 2011 si revenirea lui Putin la presedintie, in 2012. Atunci au inceput rusii sa inteleaga ca sunt inselati, ca Putin acapareaza puterea.

Dar rezultatul nefericit al protestelor a fost intensificarea represiunii. Efectul combinat a fost unul deprimant asupra oamenilor: rusii sunt dezamagiti de protestele pasnice, dar nici nu sunt pregatiti pentru o confruntare violenta cu regimul.

Proteste mute si amenintari fatise

Eu am iesit sa protestez chiar in prima zi de razboi. S-au adunat atunci 30-40 de oameni din orasul meu, insa erau de doua ori mai multi politisti. N-am avut afise si nimeni n-a scandat nimic. Din exterior, nici nu parea un protest. Era evident pentru toata lumea ca, la cel mai mic pretext, vom fi cu totii arestati.

Pe langa acel miting, am ajutat la inregistrarea si transmiterea video a actiunilor publice derulate de amicii mei si am vorbit mult pe retelele sociale. La un moment dat insa, niste necunoscuti mi-au sunat parintii si le-au cerut sa opresc live streamingul, ceea ce i-a speriat foarte tare. Mi-am dat seama ca, fiind atat de putini cei care protesteaza public, cu fiecare gest atragi atentia asupra ta si-ti asumi riscuri.

Cand iesi in strada, iti doresti ca actiunile tale sa aiba ecou, sa produca o schimbare, ca sa simti ca riscul e justificat. Dar, in ultimele zile ale protestelor, politia i-a retinut nu doar pe cei care au incercat sa protesteze, ci si pe simplii trecatori. Pana la urma, am decis sa nu mai vorbesc public pana nu-mi scot copiii din tara. Cred ca nu voi mai avea nimic de pierdut atunci cand ei vor pleca.&

„Kremlinul se teme de proteste”

Din pacate, noi, rusii, suntem inca foarte departe de a intelege puterea protestului. Evident, Kremlinul se teme de proteste, altfel nu le-ar reprima cu atata indarjire. Fortele de securitate si serviciile speciale lupta din greu impotriva liderilor opozitiei si a organizatorilor de proteste. Iar protestele in masa nu pot avea loc fara coordonare. Prin urmare, orice incercare de a organiza un protest va fi monitorizata, iar organizatorul va fi trimis la tribunal.

Poporul nu stie cum s-ar putea opune regimului. Masele de oameni vor iesi in strada doar daca vor fi intr-o stare de mare disperare, care este inca departe, cred eu.

Pavel, cetatean rus:

Am sperat ca Putin sa fie ucis sau destituit”

Cred ca sfarsitul regimului va veni doar odata cu moartea lui Putin sau cu indepartarea de la putere a cercului sau. Eu am sperat, cu adevarat, ca va fi rasturnat imediat dupa ce au fost impuse sanctiuni oficialilor si oligarhilor nostri.

In primele zile ale razboiului, ma trezeam in fiecare dimineata sperand sa citesc stirile ca a fost ucis sau destituit. Am sperat si ca armata s-ar putea revolta, dupa ce a devenit clar ca militarii au fost trimisi sa moara si sa comita crime.

Pavel, cetatean rus:

Cred ca singurul lucru care i-ar scoate pe multi oameni in strada ar fi infrangerea Rusiei in razboi. Asta ar putea provoca o neincredere totala in propaganda si in putere si ar trezi nemultumirea sustinatorilor activi ai razboiului.

Ma tem ca atunci nu se va intampla o revolutie, ci un razboi civil. Dar vad posibile o rascoala, o revolutie sau un razboi civil mai degraba dupa ce regimul Putin este zdruncinat.

Vina Occidentului in relatie cu Rusia lui Putin

In aceste conditii, e ciudat sa-ti fie mila de rusi in vreme ce armata Rusiei ucide cetatenii Ucrainei. Totusi, cred ca occidentalii fie nu inteleg ce se intampla in Rusia, fie sunt ipocriti. Sanctiunile nu vor opri razboiul, nici eventualele proteste masive ale cetatenilor. Este destul de evident ca regimul Putin nu tine cont de parerea rusilor, iar asta nu se intampla de ieri, de azi, ci de multa vreme.

In tot acest timp, occidentalii au comunicat cu Putin, au facut comert cu el, inchizand ochii la incalcarile drepturilor omului si la propaganda agresiva. I-au iertat anexarea Crimeei si razboiul din Donbas. Le-au permis oamenilor lui Putin, care au jefuit poporul rus, sa exporte capital catre bancile occidentale, sa cumpere proprietati imobiliare si sa-si educe copiii in universitatile occidentale. Dupa toate astea, mi se pare ca politicienii occidentali sunt fie prosti, fie trisori”, isi incheie marturia Pavel.

Fiul arestat si tatal care protesteaza cu riscul pierderii libertatii

Pe 21 ianuarie 2018, Yuliy Nikolaevici Boyarshinov, atunci in varsta de 27 de ani, a fost arestat in orasul natal, Sankt Petersburg. Acuzatia care i-a fost adusa: participare la reteaua terorista Network.&

Fara sa existe probe, dupa cum sustine Amnesty International, autoritatile ruse au retinut 30 de tineri activisti, incepand cu 2017, si un tribunal militar i-a condamnat. Pe 22 iunie 2020, Yuliy a primit 5 ani si jumatate de inchisoare.&

Opozitia rusa si organizatiile pentru drepturile omului au protestat fata de deschiderea acestui dosar, considerandu-l „revenirea la procesele-spectacol ale stalinismului”.

Tatal lui Yuliy, Nikolai Boyarshinov, a iesit permanent la proteste pentru eliberarea detinutilor politic. A continuat sa faca asta si dupa izbucnirea razboiului din Ucraina - cauza lui a fost dubla. In varsta de 64 de ani, artistul din Sankt Petersburg spune ca stie cu cine se lupta, dar, cu fiul in inchisoare, nu mai are nimic de pierdut.&

„Inteleg ca pentru ceea ce am spus pot primi cativa ani de inchisoare, dar sper sa nu se intample asta. Si chiar daca se intampla, acesta nu este un motiv sa tac”, ne-a spus Nikolai Boyarshinov la finalul discutiei, cand i-am propus optiunea de a vorbi sub anonimat.

De ce nu ies rusii in strada? Doi cetateni ai Federatiei raspund pentru Libertatea: ,,Singurul lucru care i-ar scoate pe oameni ar fi infrangerea Rusiei in razboi
Nikolai, la un protest individual, pe 1 martie. Pe pancarta scrie „Nu razboiului! Pace Ucrainei!”

Marturia lui Nikolai: „De ce protestez? Are sens? Nu stiu! Dar stiu ca trebuie sa fac ceva”

„Dupa prabusirea URSS, toti oamenii erau siguri ca schimbarile vor fi ireversibile, ca mergem in directia buna, ca Rusia va fi o tara europeana normala. Singura intrebare era cat timp va dura.

Anii '90 au reprezentat cea mai liberala perioada din Rusia. Dar euforia s-a evaporat rapid, cand oamenii s-au confruntat cu realitatea dura. N-a fost posibila trecerea rapida in <>. Pentru multi, a fost o perioada foarte grea din punct de vedere financiar.

„N-am vrut sa ma implic in politica”

Am salutat faptul ca tara a devenit libera, dar n-am vrut sa ma implic in politica. M-am gandit: <>. Multi oameni din jurul meu au simtit acelasi lucru.&

A fost o perioada in care s-au facut multe greseli, dar cea mai mare este ca KGB-ul nu a fost desfiintat, ci doar i-au schimbat numele. A fost o greseala si sa acceptam ca seful tarii sa provina din KGB.

A fost gresit sa ma dau inapoi de la ceea ce se intampla atunci. Au fost multe motive, dar principalul a fost ca eram sigur ca nimic nu depinde de o singura persoana. Acum nu mai cred asta.

Nikolai Boyarshinov, cetatean din Rusia:

Patru ani de proteste continue

Ancheta fiului meu a durat mai bine de trei ani, apoi au urmat procesele. In tot acest timp, am facut cate un protest individual in fiecare saptamana. Dupa verdict, am protestat mai rar, dar am continuat s-o fac. Sunt multi detinuti politic noi, inchisi pentru protestele antirazboi, dar as vrea sa nu fie uitati nici ceilalti.&

Cand am aflat ca Rusia a atacat Ucraina, am fost socat si am simtit ca trebuie sa fac ceva. Am tiparit afise si le-am lipit prin oras. Apoi, cand am iesit pe Nevsky Prospekt (bulevardul principal din Sankt Petersburg, n.r.), am vazut o multime de oameni care protestau fata de razboi. Erau si foarte multi politisti. Au fost multe arestari.&

De indata ce cineva scotea un afis sau striga ceva, era prins, tarat si bagat intr-o duba. Cand o duba se umplea, aparea alta.

Nikolai Boyarshinov, cetatean din Rusia:

Eu am fost arestat de doua ori pentru proteste fata de razboi. In ambele cazuri, am primit amenzi pe care prietenii mei m-au ajutat sa le platesc. Cand voi fi retinut a treia oara, voi primi o amenda uriasa, pe care cu siguranta n-o voi putea plati si atunci va trebui inlocuita cu o pedeapsa cu inchisoarea. Insa, daca ma aresteaza si a patra oara, instanta imi va da cel putin trei ani si jumatate de inchisoare. Sigur ca nu-mi doresc acest lucru, mai ales ca fiul meu este deja inchis si trebuie sa-l sustin.&

De ce fac asta? Are sens? Nu stiu! Dar sunt sigur ca trebuie sa fac ceva, nu doar sa privesc de pe margine.&

Un plan naiv: adopta un „zombi”

Din pacate, majoritatea oamenilor au fost supusi unei propagande aprige. Influenta propagandei e extrem de puternica. Nici nu va puteti imagina!&

Este sfasietor sa vezi cum o persoana pe care o cunosteai ca fiind foarte blanda si isteata se transforma brusc intr-un zombi care spune ca uciderea este o masura necesara.

Nikolai Boyarshinov, cetatean din Rusia:

Cand mi-am dat seama ca tot ceea ce fac - pliante, proteste individuale - nu este eficient, am inceput sa ma gandesc la ce as putea face pentru a obtine rezultate. Mi-a venit in minte ceea ce mi s-a parut o idee grozava.&

Acum, in Rusia, aproximativ 75% dintre oameni sunt zombi ai propagandei, iar 25% si-au pastrat bunul-simt. Daca fiecare persoana sanatoasa alege doi zombi dintre rudele, colegii, cunostintele sale si-i convinge ca sunt mintiti, atunci se vor adauga inca 50% la cei 25%.&

S-a dovedit a fi nu dificil, ci imposibil. De parca propaganda ar fi lansat niste procese ireversibile in creier.

A fost naiv din partea mea sa ma gandesc ca in epoca internetului, cand poti gasi orice informatie, este greu sa inseli oamenii pentru o lunga perioada de timp. Dar internetul functioneaza in ambele directii, iar acest lucru este folosit foarte activ de propaganda.

De ce nu ies rusii in strada? Doi cetateni ai Federatiei raspund pentru Libertatea: ,,Singurul lucru care i-ar scoate pe oameni ar fi infrangerea Rusiei in razboi
O lucrare a artistului Nikolai, care a disparut dupa o zi de cand a expus-o intr-o expozitie in aer liber

„Protestele din 2011 si 2012 au speriat autoritatile”

Exista si oameni care nu sunt de acord cu ceea ce se intampla, dar nu cred ca au puterea de a schimba lucrurile si se tem ca daca isi exprima deschis nemultumirea vor ajunge in inchisoare, iar rudele si cei dragi vor suferi.

Unii oameni - din pacate, o minoritate - protesteaza, pentru ca nu le-a mai ramas nimic altceva de facut.&

Protestele din 2011 si 2012 au speriat foarte mult autoritatile. De atunci, s-au pregatit intens sa le reziste: au creat Garda Nationala (Rosgvardia, n.r.), a carei sarcina este sa lupte impotriva propriului popor.

Numarul membrilor Garzii Ruse a depasit deja numarul fortelor terestre ale Armatei ruse. Acest lucru indica de ce amenintare se tem mai mult autoritatile - externa sau interna.

Nikolai Boyarshinov, cetatean din Rusia:
De ce nu ies rusii in strada? Doi cetateni ai Federatiei raspund pentru Libertatea: ,,Singurul lucru care i-ar scoate pe oameni ar fi infrangerea Rusiei in razboi
Nikolai, cu o pancarta pe care scrie „Pastrati distanta, dar nu va indepartati de ceea ce se intampla in tara”

„Mi-e teama de varianta: <>”

Opozitia rusa este foarte divizata. Cei mai straluciti lideri ai opozitiei au fost Nemtov si Navalnii. Nemtov a fost ucis, Navalnii e in inchisoare. Hodorkovski si Kasparov sunt in exil. In Rusia, chiar daca s-ar putea uni toata opozitia, acest lucru nu este suficient pentru a indeparta legal regimul.&

Mi-e foarte teama ca asteptam varianta: <>. Este groaznic, dar devine o perspectiva tot mai reala. Si cel mai rau lucru, din punctul meu de vedere, este ca liderii occidentali prefera o optiune mai previzibila, precum Coreea de Nord, decat o mare rasturnare in interiorul Rusiei.”

Sper ca intr-o zi, de preferinta in viitorul apropiat, va avea loc un proces la Haga, unde cei care au facut propaganda sa fie judecati la fel de aspru precum cei care au ucis.

Nikolai Boyarshinov, cetatean din Rusia:

Foto: EPA

Comments