De la 1 februarie, incepe administrarea vaccinului Moderna in Romania

De la 1 februarie, incepe administrarea vaccinului Moderna in Romania

De la 1 februarie, incepe administrarea vaccinului Moderna in Romania


Autoritatile anunta ca de luni, 1 februarie, in centrele de vaccinare va putea fi administrat si vaccinul Moderna, pe langa cel de la Pfizer-BioNTech. De asemenea, mai spune Comitetul de coordonare a vaccinarii, peste 35.000 de persoane vor fi reprogramate pentru prima doza a vaccinului anti-COVID.


,,Incepand cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din Romania, va incepe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizeaza la 28 de zile", a anuntat Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare, intr-un comunicat de presa.


Ambele
vaccinuri - Moderna si Pfizer-BioNTech - vor fi folosite in
toate centrele de vaccinare.


14.000 de doze de la Moderna ajung saptamanal in Romania


Romania primeste saptamanal 14.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 de la compania Moderna, spunea miercuri premierul Florin Citu, insa dozele sunt inca tinute in depozit.


,,Nu le-am folosit pentru ca erau prea putine", a declarat el, precizand ca se asteapta ca in perioada urmatoare Romania sa primeasca pana la 90.000de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna.


Atat vaccinul de la Moderna, cat si cel de la Pfizer, functioneaza prin aceeasi tehnologie, cu ARN mesager, si sunt administrate in doua doze. Exista insa mici diferente.


In timp ce vaccinul de la Pfizer poate fi administrat persoanelor de peste 16 ani, cel de la Moderna nu este recomandat tinerilor sub 18 ani. Dozele din vaccinul de la Pfizer se administreaza la distanta de cel putin 21 de zile una de alta, iar cel de la Moderna, la 28 de zile.


In ceea ce priveste eficienta, cele doua vaccinuri sunt asemanatoare.


Personalul medical din centrul de vaccinare decide tipul de vaccin care va fi administrat unei persoane, Pfizer sau Moderna, insa pacientul poate refuza un tip sau altul si poate alege alternativa, in functie de disponibilitatea dozelor din centrul de vaccinare.<br>



De
maine vor fi reprogramate persoanele incluse in etapa a doua


Incepand de joi, 28 ianuarie, toate persoanele care lucreaza in domenii esentiale si sunt incluse, deci, in etapa a II-a, vor fi reprogramate pentru prima doza, mai spune CNCAV in acelasi comunicat. Programarile vor fi decalate cu 10 zile. De exemplu, o persoana programata initial in 28 ianuarie va fi reprogramata pentru prima doza in 8 februarie, cu rapel in 8 martie.


35.304 persoane aveau programare initiala in perioada 28 ianuarie - 11 februarie si care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.


,,In
ceea ce priveste reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din
categoria domenii esentiale, aceasta se face prin intermediul
platformei informatice, in ordinea realizarii programarilor
initiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate
initial. CNCAV a formulat deja noile cerinte operationale catre
Serviciul de Telecomunicatii Speciale, astfel incat procesul de
reprogramare sa se desfasoare optim",
explica CNCAV.


Toate
persoanele care vor fi reprogramate vor fi anuntate prin SMS si
e-mail cu noile date si intervale orare pentru vaccin. Informatiile
vor aparea si pe platforma, in conturile personale.


Reprogramarea se face doar pentru categoriile esentiale, mai spune CNCAV, pentru celelalte persoane, respectiv bolnavii cronici, persoanele peste 65 de ani, persoanele cu dizabilitati, nedeplasabile, cele din centrele rezidentiale, dializatii si persoanele fara adapost, procesul de vaccinare va continua in acelasi ritm.


Comments