De la apocalipsa, la "nimic nu se va schimba peste noapte". Ce planuri isi fac gigantii financiari d...

Intr-un comunicat, analistul bancii americane de investitii JP Morgan, Malcolm Carr, a semnalat ca banca se asteapta la o scadere a dobanzii pana la finele lui august, in masura in care cresterea economica va avea de suferit.

Totusi, expertul a recunoscut ca situatia "nu este clara", deoarece, in acelasi timp cu o franare a cresterii economice si o crestere a somajului, deprecierea lirei poate impulsiona inflatia, ceea ce va necesita, ca masura compensatorie, o majorare a dobanzilor.

"In orice caz, ne asteptam ca Banca Angliei sa fie foarte activa, in primul rand dand asigurari in legatura cu stabilitatea preturilor si a sistemului financiar, si, apoi, anuntand o majorare cantitativa", a precizat el.

Economistul UBS, David Tinsley, a estimat ca Banca Angliei va reduce dobanda pana la zero "nu mai tarziu de februarie 2017", cand preconizeaza ca economia "'va cadea precipitat".

El a afirmat ca "pentru Marea Britanie consecintele cele mai rapide sunt o crestere semnificativa a incertitudinilor economice, deoarece nu este clar viitorul relatiilor comerciale cu UE".

O serie de firme de consultanta au redus previziunile de crestere pentru Marea Britanie.

IHS Global Insight si Capital Economics au estimat vineri ca PIB-ul va creste cu 1,5 % in 2016, in loc de 2 % previziunile anterioare.

Pe de alta parte, Consortiul britanic de comert cu amanuntul a incercat sa-i linisteasca pe consumatori, precizand ca "nimic nu se va schimba peste noapte" si ca va fi nevoie de "un timp" pentru a se face simtit efectul deprecierii lirei in scumpirea importurilor si, eventual, a bunurilor de consum.

Fed, pregatita sa injecteze lichiditati in piata, pentru a limita volatilitatea din piete

Banca centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a anuntat vineri ca liniile sale de swap cu alte banci centrale sunt deschise si ca este gata sa ofere lichiditati in dolari institutiilor financiare straine, pentru a calma volatilitatea de pe pietele financiare dupa votul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, informeaza Dow Jones Business News.

Intr-un comunicat de presa, Fed subliniaza ca "monitorizeaza cu atentie evolutiile de pe pietele financiare globale, in cooperare cu alte banci centrale". In plus, liniile swap vor ramane deschise "atata timp cat va fi nevoie pentru a raspunde presiunilor de pe pietele de finantare mondiale, care ar putea avea implicatii negative pentru economia americana", precizeaza Fed.

Mecanismele de tip "swap" permit bancilor centrale straine sa imprumute dolari de la Fed utilizand propriile lor monede drept garantie pentru a putea oferi lichiditate institutiilor financiare domestice. Astfel de mecanisme au fost utilizate frecvent in timpul crizei financiare, ajutand la transferul a sute de miliarde de dolari la nivel global. Cu toate acestea, in ultima perioada bancile centrale nu au mai recurs la aceste instrumente. Doar sase milioane de dolari au fost transferate prin liniile swap in saptamana care s-a incheiat la data de 15 iunie.

Anterior, si alte mari bani centrale au incercat sa risipeasca ingrijorarile referitoare la lichiditate. Banca Centrala Europeana a anuntat ca este gata sa furnizeze lichiditate suplimentara, daca va fi nevoie, in euro sau valuta. La randul sau, Banca Japoniei a anuntat ca este pregatita sa-si activeze propriile sale linii de swap.

Numaratoarea finala a voturilor de la referendumul din Marea Britanie a confirmat ca majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv iesirea tarii lor din Uniunea Europeana. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numarul votantilor care s-au pronuntat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana se ridica la 17.410.742 milioane.

Comments