DECIZII – Schimbari la alocatia de sustinere a familiei. Are legatura cu absentele elevilor

DECIZII Schimbari la alocatia de sustinere a

DECIZII – Schimbari la alocatia de sustinere a familiei. Are legatura cu absentele elevilor

Autoritatile de la nivel central au decis ca se impun o serie de schimbari in ceea ce priveste alocatia pentru sustinerea familiei, printre altele. Aceste modificari se impuneau avand in vedere faptul ca alocatia pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei se acorda, in cazul copiilor de varsta scolara, in raport cu participarea scolara a acestora, acumularea unui numar de 10, respectiv 20 de absente nemotivate intr-un semestru scolar conducand, potrivit legii, fie la diminuarea cuantumului alocatiei acordate, fie la suspendarea platii pentru copilul care acumuleaza mai multe absente nemotivate, respectiv tinand cont de schimbarea structurii anului scolar care se bazeaza pe intervale de cursuri fata de reglementarile anterioare care aveau in vedere structura pe semestre a acestuia, respectiv aplicarea prevederilor legale cuprinse in Legea nr. 277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este posibila, acestea facand referire la semestru si nu la noua structura a anului scolar 2022-2023.

Asadar, ,,pentru aplicarea corespunzatoare a legii si evitarea stabilirii de drepturi necuvenite si recuperarea de sume de la o categorie extrem de vulnerabila, reprezentata de familiile cu copii si venituri reduse in numar de aproximativ 140.000 de beneficiari ai acestui drept, se impune modificarea corespunzatoare a Legii nr. 277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare". Si asa a aparut Ordonanta 12 din 15 martie.

,,Pentru copiii de varsta scolara, inspectoratul scolar are obligatia sa transmita agentiei teritoriale, in luna martie a fiecarui an si respectiv in luna august a fiecarui an, situatia privind frecventarea cursurilor de catre acesti copii. Situatia se transmite electronic la data si in formatul convenit cu agentiile teritoriale si va contine, in mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal ale copiilor si reprezentantilor familiei, adresa de domiciliu sau resedinta si numarul de absente inregistrate.

In cazul in care se constata absente nemotivate aferente intervalului de cursuri care, potrivit ordinului ministrului educatiei, se deruleaza de la inceputul anului scolar si pana la 1 martie anul urmator, respectiv aferente intervalului de cursuri care se desfasoara intre 1 martie si pana la 1 august a fiecarui an scolar, cuantumul alocatiei se diminueaza proportional cu numarul absentelor, dupa cum urmeaza:
a) cu cate 20% pentru fiecare copil care inregistreaza un numar cuprins intre 10 si 19 absente;
b) cu cate 50% pentru fiecare copil care inregistreaza un numar de 20 de absente.

Cand unul dintre copii repeta anul scolar din alte motive decat cele medicale ori absentele inregistrate si nemotivate depasesc numarul prevazut de lege, alocatia se poate solicita si pentru acesta, numai dupa inceperea anului scolar urmator, respectiv dupa inceperea intervalului de cursuri ulterior perioadei de diminuare prevazuta de lege", se arata in ordonanta amintita.

Dragos HOJDA

The post DECIZII – Schimbari la alocatia de sustinere a familiei. Are legatura cu absentele elevilor appeared first on ZiarMM.

Comments