Deputatii dezbat motiunea simpla impotriva ministrului educatiei: "Pas cu pas am ajuns in colaps edu...


Deputatii dezbat, luni, incepand cu ora 16.00, motiunea simpla depusa de PSD si Pro Romania, impotriva ministrului educatiei, Monica Anisie. Votul va fi dat miercuri, in alta sedinta de plen.


Este a treia motiune depusa de PSD, dupa cea impotriva ministrului finantelor publice, Florin Citu si cea care l-a vizat pe ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ambele au primit vot favorabil, in cele doua Camere.


Motiunea este intitulata "Pas cu pas am ajuns in colaps educational - PNL a creat Romania NeEducata" si este semnata de 93 de deputati Pro Romania si PSD.


Initiatorii o acuza pe Anisie ca a creat "haos"' in domeniu, dar si "lipsa de viziune si de strategie, care a facut ca prescolari, elevi, studenti, parinti, bunici si personal din invatamant sa traiasca luni de zile in panica si nesiguranta".


"Nici macar o data, in ultimii 30 de ani, romanii nu au trait asemenea momente de haos in Educatie. Lipsa de viziune si de strategie a facut ca toti cei din sistem - prescolari, elevi, studenti, parinti, bunici si personal din invatamant - sa traiasca luni de zile in panica si nesiguranta. Astazi, aici, trebuie sa punem capat acestei crize. Ne bazam pe demisia doamnei ministru daca aceasta motiune trece", se arata in textul motiunii simple.


Initiatorii sustin ca in perioada starii de urgenta decidentii de la Ministerul Educatiei si Cercetarii trebuiau sa vina cu un set de proceduri care sa reglementeze situatia cadrelor didactice de predare, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor scolari si a personalului nedidactic, dar ministrul "a preferat sa se spele pe maini".


"Doamna Anisie traieste in <> si pe zi ce trece, pas cu pas, creeaza si mai mare haos in sistemul de invatamant. Parintii elevilor din clasele terminale sunt oripilati de ideile vehiculate cu atata lejeritate de doamna Anisie. (...) In ultimele doua luni am vazut cu totii ce inseamna ca un politruc neprofesionist sa conduca invatamantul romanesc. Situatia de criza ar fi trebuit sa evidentieze abilitatile de leadership si competentele de manager ale ministrului educatiei. In schimb, am vazut balbaieli, razgandeli neargumentate, declaratii contradictorii ale tuturor reprezentantilor guvernamentali, lipsa de intelegere a riscurilor sistemului si completa lipsa de viziune", se mentioneaza in document.


Semnatarii motiunii sustin ca nu au fost comunicate in timp util scenariile si masurile avute in vedere de minister in contextul pandemiei de coronavirus.


In plus, nu a fost actualizat nici programul Euro 200, astfel incat toti elevii sa aiba la dispozitie un computer, laptop sau tableta pentru continuarea studiilor si nu a existat nici un fel de coerenta cu privire la stabilirea unui calendar pentru inceputul de an scolar, nici pentru gradinite si nici pentru scoli.


Comments