Despre ,,o pereche de pantofi: finantele si contabilitatea afacerii"

Despre ,,o pereche de pantofi: finantele si contabilitatea afacerii"

Despre ,,o pereche de pantofi: finantele si contabilitatea afacerii"

Autor: |

„Devii antreprenor pentru că ai o idee în care crezi, o pasiune de care vrei să te ocupi zi de zi sau nişte competenţe pe care vrei să le pui la lucru. Însă imediat după ce te apuci de treabă, afli cu stupoare că antreprenoriatul nu înseamnă doar pasiune, motivaţie şi sudoare, ci mai implică şi intrarea forţată în lumea aridă a contabilităţii”, scrie Radu Crăciun, preşedintele BCR, în prefaţa volumului „O pereche de pantofi: finanţele şi contabilitatea afacerii”, semnat de un nou autor român, Tinca Celnicu.

Cu o experienţă de aproape 20 de ani în finanţele şi contabilitatea afacerii, Tinca Celnicu a ocupat mai multe poziţii de top în companii multinaţionale şi în firme antreprenoriale. De la CEO, Financial Controller şi până la Treasury Manager şi până la consultant manager. Încă din 2011, ea ţine cursuri de finanţe şi contabilitate a afacerii şi workshopuri de finanţe personale. Ea a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti şi are un MBA de la Sheffield University, Marea Britanie.

În facultate, primul lucru pe care voia să-l facă atunci când deschidea o carte de finanţe sau de contabilitate, era să o închidă repede la loc. A trecut timpul şi a început să stăpânească acest domeniu. A înţeles că finanţele şi contabilitatea înseamnă câteva instrumente practice şi elegante care aduc linişte şi claritate în afaceri. După ani de practică de business şi după ce a curtat îndelung subiectul a reuşit să pună toate aceste noţiuni care unora ar putea părea fioroase într-o carte care tratează finanţele şi contrabilitatea afacerii pe înţelesul tuturor. Cartea, adresată „nefinanţiştilor” din business, viitorilor şi actualilor manageri, antreprenorilor dar şi studenţilor şi tuturor celor care vor să-şi strunească mai bine afacerea sau cariera.

„Finanţele şi contabilitatea afacerii seamănă cu o pereche de pantofi eleganţi şi confortabili. Dacă vrem să conducem o afacere, finanţele şi contabilitatea sunt obligatorii – altfel, este ca şi cum am umbla desculţi”, explică ea. Ca executivi cu ceva prestanţă, trebuie să purtăm pantofi, adică să ştim ce sunt acelea un P&L, un bilanţ şi un cash-flow, să înţelegem investiţiile şi bugetele, iar dacă vem să fim şi nişte manageri cool, ar fi bine să puterm vorbi despre EBITDA, return on investment, benchmarking sau business predictability, adaugă Tinca Celnicu.

Spune că pantofii sunt italieneşti în contextul în care contabilitatea modernă a fost inventată de italieni şi tot în Italia au apărut primele bănci comerciale. „Sunt pantofi cu adevărat bine făcui, cum numai italienii ştiu să facă. Când îi purtăm, când ştim limbajul finanţelor şi al contabilităţii, ne simţim ca peştele în apă la orice şedinţă sau întâlnire de afaceri. Sunt pantofi confortabili, ne dau o stare de bine, ne dau încredere în noi”, scrie Tinca Celnicu.

Conform spuselor sale, afacerile bune, profitabile şi durabile sunt speciale pentru că ne vorbesc despre oameni care sunt împreună, disciplinat şi consecvent, la bine şi la greu, la petrecerea de Crăciun, la primirea bonusurilor, dar şi în toate celelalte zile ale anului, când nu se întâmplă nimic palpitant sau când toate merg pe dos. „Fie că vrem să avem mai mulţi bani, fie că vrem să salvăm lumea, ca să reuşim trebuie să avem o direcţie clară, adică o strategie”, completează ea.

Ce te învaţă cartea Tincăi Celnicu?

1. Cum să măsori rezultatele afacerii şi cum să le îmbunătăţeşti folosind P&L-ul (Contul de profit şi pierdere);

2. Ce înseamnă un business echilibrat care să reziste la vreme rea şi să crească de la sine când e vremea bună;

3. Cum se folosesc banii pentru a aduce prosperitate;

4. Să înţelegi mai bine business-ul apelând la indicatorii financiari;

5. Cum să îţi întăreşti afacerea investind corect;

6. Cum se finanţează un business, pe etape, astfel încât să devină sănătos şi valoros.

Comments