Deutsche Welle: Cum poate evita Europa un al doilea lockdown?

Deutsche Welle Cum poate evita Europa un al

Deutsche Welle: Cum poate evita Europa un al doilea lockdown?


Guvernele europene vor sa evite restrictii dure precum cele impuse in martie, cand aproape totul a fost inchis pentru a opri raspandirea noului coronavirus. In prezent insa, numarul de noi infectari depistate saptamanal il depaseste pe cel din martie, astfel ca apare din nou varianta unui nou lockdown, precum cel din Israel, noteaza Deutsche Welle, care analizeaza principalele masuri luate de tarile europene, dupa ce numarul cazurilor a inceput iarasi sa creasca vertiginos.Sefii de stat si de guvern ai UE sunt ferm hotarati sa preintampine un al doilea lockdown, calificand consecintele celui dintai drept "catastrofale", "dezastruoase" si "devastatoare". Pentru a frana raspandirea noului coronavirus, in primavara, aproape pretutindeni in Europa viata publica a incremenit. Apoi, in lunile de vara, situatia s-a relaxat substantial. De cateva saptamani, numarul infectarilor cu coronavirus a inceput iar sa creasca in aproape toate tarile de pe continent.


Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), zilnic se inregistreaza, la nivel european, intre 40.000 si 50.000 de cazuri noi.


"Cifrele lunii septembrie ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru noi toti", a explicat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge. Numarul de noi infectari depistate saptamanal il depaseste intre timp pe cel din perioada de varf, din martie.


Franta si Spania au impus restrictii regionale

Odata cu cresterea numarului de infectari sporeste si teama de un al doilea lockdown. Mai ales in Spania si Franta, restrictiile impuse in primavara au avut consecinte grave pentru economie. Si tocmai in aceste tari COVID-19 se raspandeste din nou cu repeziciune.


Franta incearca, pe cat se poate, sa evite masuri drastice in orasele cele mai afectate de pandemie, precum Paris, Marsilia, Bordeaux, Nisa si Toulouse. Exista totusi o serie de masuri in vigoare, cum ar fi interzicerea intrunirilor, limitarea vizitelor in camine de batrani sau inchiderea mai devreme decat de obicei a barurilor. In Paris si in cateva alte regiuni este obligatorie purtarea mastii de protectie dupa parasirea locuintei proprii.Incepand de luni, masuri drastice de protectie au intrat in vigoare in capitala Spaniei. In sase cartiere din Madrid si sapte comune limitrofe este interzis accesul.


In plus, localnicii nu au voie sa le paraseasca decat pentru a ajunge la locul de munca, pentru a merge la medic, la scoala sau in cazul unei citatii judecatoresti. Masuri similare au fost adoptate si in alte zone ale Spaniei, ca de pilda in Mallorca.


E vorba de reginile in care numarul de noi infectari inregistrate in decurs de 14 zile este de peste 1.000 la 100.000 de locuitori.


Nu doar in sudul Europei consecintele unor restrictii drastice anti-COVID ar fi catastrofale. Si in Germania, expertii avertizeaza fata de posibile falimente in masa.


"O cincime dintre companii isi considera deja existenta amenintata de coronavirus", subliniaza presedintele asociatiei IMM-urilor din Germania, Mario Ohoven.


Desi numarul noilor infectari cu coronavirus creste si in Germania, nu se intrevede revenirea la restrictiile dure din primavara.


Totul depinde de "responsabilitatea individuala", dupa cum a declarat, la inceputul lunii, ministrul german al sanatatii, Jens Spahn. "Si daca reusim acest lucru, atunci cred ca nu va fi nevoie sa discutam despre lockdown", a mai spus Spahn.


Nici Ministerul german de Finante nu ia in calcul impunerea unui al doilea lockdown. In proiectul de buget pe 2021 este prevazuta contractarea de datorii in valoare de aproximativ 96 de miliarde de euro cauzate de criza coronavirus. Toate calculele facute exclud un nou lockdown.


Marea Britanie este pregatita pentru un al doilea lockdown

Situatia din Marea Britanie e diferita. Ministrul britanic al sanatatii, Matt Hancock, declara cu cateva zile in urma la BBC: "Vrem sa evitam un lockdown national, dar suntem pregatiti pentru astfel de masuri".


Marea Britanie este, cu cele aproape 42.000 de decese cauzate de coronavirus, tara cea mai afectata de pandemie din Europa. In ultima vreme iau amploare cazurile de infectari si numarul pacientilor COVID din clinicile britanice.


De o saptamana au fost inasprite considerabil, din acest motiv, masurile de protectie. Si aici, ca peste tot in Europa, lupta contra COVID-19 se duce mai ales la nivel local, acolo unde izbucnesc focarele de infectie. In Birmingham, Glasgow si alte mari orase ale tarii, persoane din locuinte diferite nu au voie sa se intalneasca in spatii inchise, partial nici in aer liber.


Recomandarea expertilor: lockdown de doua saptamani

Cercetatori britanici de la Scientific Advisory Group for Emergencies au recomandat guvernului de la Londra sa impuna, pe timpul vacantei de toamna din octombrie, un lockdown de doua saptamani, in care oamenii sa ramana acasa si sa evite contactul cu alte persoane. Deoarece scolile sunt oricum inchise o saptamana, sapte zile in plus nu vor avea consecinte majore asupra educatiei, a estimat unul dintre cercetatori intr-un interviu acordat Finanical Times.


Nimeni in Europa nu-si doreste un al doilea lockdown ca in Israel. Responsabilii politici apeleaza la populatie sa respecte regulile in vigoare la nivel local si sa dea, in general, dovada de disciplina.


"Ne aflam in fata unui punct de cotitura si totul depinde de noi", a declarat duminica ministrul britanic al sanatatii, Matt Hancock, postului Sky News. "Fie respectam regulile cu totii, fie ne vedem nevoiti sa inasprim masurile".


Foto: EPAComments