Diabetul si coronavirusul. Un studiu din Anglia arata ca din 23.000 de pacienti decedati de COVID-19...


Desi este un virus respirator, noul coronavirus SARS-CoV-2 se manifesta in moduri complexe, iar legaturile dintre acest virus si problemele preexistente de sanatate sunt uneori surprinzatoare. Spre exemplu, mai multe studii sugereaza diabetul ca un factor de risc important.



Pentru fiecare boala, anumite grupuri de oameni sunt mai expuse decat altele. Uneori, legatura e destul de clara. Spre exemplu, nu este surprinzator ca oamenii cu un sistem imunitar slabit (cei foarte in varsta sau imunocompromisi, spre exemplu) sunt mai vulnerabili la COVID-19. Dar alte legaturi sunt mai putin clare.


Spre exemplu, obezitatea a aparut ca un factor important de risc pentru COVID-19, si doctorii din SUA au fost, de asemenea, mirati sa observe ca un numar mare de cazuri COVID-19 au suferit leziuni renale.&


Diabetul a aparut, de asemenea, ca un factor de risc - doctorii britanici considera diabeticii in acelasi grad de risc ca oamenii peste 70 de ani.


Studiile ofera rezultate contradictorii&

Primele semnalari legate de diabet ca un potential factor de risc au venit chiar din februarie, de la un studiu din China.&


Studiul, care documenta o rata observata a mortalitatii de 2,3%, concluziona ca persoanele care sufera de diabet (atat de tip 1, cat si de tip 2) sufera o rata a mortalitatii de pana la 3 ori mai mare. Ulterior, </strong><a href="https://glytecsystems.com/wp-content/uploads/JDST-Glytec-Covid-Research.pdf"><strong>mai multe</strong></a><strong> studii sustineau </strong><a href="https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(20)30238-2"><strong>aceasta concluzie</strong></a><strong>, raportand o legatura importanta intre hiperglicemie si rata de supravietuire a pacientilor COVID-19.


Dar, asa cum a fost de multe ori cazul pentru aceasta pandemie, studiile au avut de multe ori rezultate contradictorii. Doua studii efectuate tot pe populatia chineza nu gasit nici o asociere notabila intre diabet si COVID-19.&


Nu e clar de ce au fost raportate rezultate diferite in acest caz. Cel mai probabil, fie este vorba de diferente in esantionul de populatie aleasa pentru studiu, fie in cum sunt procesate statistic aceste datele.


Cand cercetatorii vor sa studieze legatura dintre o anumita problema si un factor de risc, uneori incearca sa elimine influenta altor factori externi care ar putea influenta datele. Spre exemplu, obezitatea si fumatul merg de multe ori mana in mana cu diabetul.&


Daca ne uitam doar la date si vedem ca pacientii diabetici sufera un risc crescut, nu e clar cat din acel risc e datorat strict diabetului si cat e datorat factorilor secundari. Cercetatorii pot incerca sa elimine acest efect prin mai multe metode statistice, ajungand uneori la concluzii diferite. Asta ar putea explica diferenta aici - desi nu e singura explicatie posibila.


Mai recent insa, un studiu al sistemului medical britanic (NHS) a adus mai multe dovezi, inclinand balanta catre o legatura intre diabet si COVID-19.&


<a href="https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2020/05/valabhji-COVID-19-and-Diabetes-Paper-1.pdf"><strong>Studiul mentioneaza</strong></a><strong> ca dintre 23.804 decese inregistrate cu COVID-19, aproximativ o treime sufereau de diabet - pe cand la nivelul general al populatiei, rata de diabet este de 5,1%.


Atat diabetul de tip 1 cat si cel de tip 2 au fost asociate cu un risc crescut de deces, chiar si dupa ce s-au facut corectii statistice pentru a elimina factorii secundari.


Problema ar putea fi cauzata de medicatie, nu de boala

Un punct important de notat este ca aceste studii nu incearca sa raspunda la intrebarea "De ce". Se observa o legatura, dar explicarea cauzei acelei legaturi este cu totul altceva.


Heather de Vries McClintock, profesor de Sanatate Publica la Arcadia University, spunea pentru Healthline ca problema ar putea fi accentuata de medicamentele pe care le iau diabeticii.


Inhibitorii ACE, spune de Vries, ar putea face corpul mai vulnerabil la coronavirus - dar asta nu este nici pe departe un motiv pentru incetarea medicatiei.


In plus, spune tot cercetatoarea, cei care sufera de diabet sunt, probabil, vulnerabili si din cauza septicemiei. Septicemia a aparut ca una din complicatiile majore in epidemia actuala, iar diabetul limiteaza abilitatea organismului de a lupta impotriva septicemiei.


Chiar daca informatia stiintifica nu e in totalitate clara, diabetul pare sa fie asociat unui risc sporit si cei care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa ia masuri pentru a se proteja.


Problema nu este la riscul de infectie: cei care au diabet au aceeasi probabilitate de a lua virusul ca restul populatiei. Dar odata ce il iau, par a fi mai predispusi la complicatii serioase.


Totusi, preventia este mai cel mai bun aliat. In Romania, circa 6,9% din populatie sufera de diabet. Organizatiile de specialitate recomanda ca, in special cei care sunt in varsta sau au si alte afectiuni, sa dea o atentie deosebita masurilor de distantare.


LIBERTATEA PUBLICA ARTICOLE DE STIINTA. In plina criza provocata de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricand cititorii au nevoie de informatie stiintifica de calitate, prezentata limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborari cu jurnalistii romani de la publicatia ZME Science, o platforma independenta de jurnalism de stiinta, alcatuita din experti care, in mod obisnuit, relateaza pentru publicul avizat din strainatate. Ei scriu, in fiecare zi, mai multe articole in Libertatea, bazate pe cele mai recente date si studii despre epidemie.& &


Comments