Din ciclul "RARE SI

Din ciclul "RARE SI BIZARE". O femeie A STAT 11 ANI IN PAT, iar cand a coborat, N-A FOST ALTA SOLUtI...

Egipteanca Eman Ahmed, din Alerxandria, este cea mai grea femeie din lume, cântărind nu mai puțin de 500 de kilograme. Ea a început să se îngrașe în copilărie, la scurt timp după ce a fost diagnosticată cu elefantiazis, o afecțiune care provoacă, oprintre altele,  umflarea membrelor. Părinții ei povestesc că se îngrășa văzând cu ochii. La vârsta de 11 ani era așa de grasă încât nu se mai putea mișca și a ajuns captivă în propriul pat. La finele anului trecut, Eman a decis  să încerce să își schimbe viața, astfel că se va opera pentru a pierde din greutate.

Ce este chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică (intervenția chirurgicală pierdere în greutate) se folosește doar în cazuri  extreme, pentru a trata obezii aflați în stadii care le pun în mod vădit viața în pericol. În astfel de situații  poate fi nevoie ca în timp scurt pacientul să piardă o cantitate semnificativă de grăsime corporală. În Marea Britanbie, annual, 8.000 de persoane se supun tratamentului.

Cele mai frecvente două tipuri de interventii chirurgicale pentru pierdere în greutate sunt: inelul gastric, caz în care o bandă este folosită pentru a reduce dimensiunea stomacului, astfel că o cantitate mai mică de hrană este necesară pentru a face pe cineva se simtă sătul; sau by-pass gastric, caz în care sistemul digestiv este re-dirijat, astfel că se digeră o cantitate mai mică de mâncare ( și, pec ale de consecință, se asimilează mai puține calorii) pentru a face pe cineva sa se simtă săturat.

Călătoria în Mumbai, pregătită minuțios

După pregătiri care durează de trei luni, timp în care o echipă întreagă de medici s-a deplasat în Egipt, sâmnbătă, Eman Ahmed a fost transportată în India. Ea a ajuns la Mumbai, unde e supravegheată de chirurgul britanic Muffazal Lakdawala, și echipa sa de doctori.

Femeia de 500 de kilograme a călătorit în India cu un avion Egypt Air special pregătit.  ”Însăși aducerea lui Eman în Mumbai a fost o grea încercare, având în vedere complexitatea manevrelor pe care a trebuit să le facem, pentru a înlătura toate riscurile. Vorbim de o femeie care în ultimii 25 de ani nu a ieșit din casă”, a declarat dr. Lakdawala. Pentru a o pregăti de zbor, echipa de medici indieni a călătorit mai întâi în Egipt, iar timp de 10 zile au ”antrenat” corpul femeii de marea mișcare. Cea mai mare teamă a medicilor a fost ca tânăra să nu facă embolie pulmonară având în vedere că din cauza greutății nu s-a mai mișcat în ultimul sfert de secol. Preventiv, înaintea călătoriei, i s-a administrat un tramanet de fluidizare a sângelui.  

Cameră de spital construită special pentru pacientă

Pasul doi a fost să i se construiască un pat special pe care să fie transportată atât afară din casă, până la avion, cât și în timpul zborului.

Ca o a treia măsură de precauție, apareatul de zbor a fost dotat  înainte de decolare cu toate echipamentele necesare unui spiotal de campanie, astfel ca în cazul unei situații de urgență, să se poată interveni:  cu  ventilator portabil, defibrilator portabil, butelii de oxigen, laringoscoape intubație și alte medicamente de siguranță.

Odată ajunsă în India, Eman a fost preluată de un camion complet echipat medical și el, și a călătorit spre spitalul Saifee într-un cortegiu, camionul fiind urmat de o ambulanță plină cu medici, și o escortă de poliție. La spitalul Saifee, tinerei i-a fost pregătită o cameră specială. Mai exact aceasta a fost construită special, în afara spitalului, și a fost dotată cu toate cele necesare.

Medicii coordonați de Lakdawala așteaptă prima intervenție

"Eman suferă în prezent de limfedem sever și de retenție a apei. Ea a suferit deja un accident vascular cerebral care are ca urmare paralizia brațului și piciorul drept, în plus, din acelașii motiv, femeia nu poate vorbi coerent; are diabet de tip 2, hipertensiune arteriala, hipotiroidism, are boli pulmonare restrictive, guta si este la un risc foarte ridicat de embolie pulmonara ", a mai adăugat medicul.

Dr. Muffazal Lakdawala a mai declarat că Eman va fi supusă în primă fază unei diete sărtace caloric, pentru a reduce, momentan, retenția de apă din oraganism. Ulterior va suferi mai multe intervenții bariatruice, care se vor întinde pe durata a câțiva ani.

Comments