Disperat de nepasarea autoritatilor, unchiul lui Marius Balo, romanul inchis in China, ameninta cu greva foamei. "Acolo e un iad. Un barbat de peste 1,80 m ajun

Disperat de nepasarea autoritatilor, unchiul

Disperat de nepasarea autoritatilor, unchiul lui Marius Balo, romanul inchis in China, ameninta cu g...


Marius Balo, profesorul roman condamnat in China la opt ani de puscarie pentru complicitate la frauda contractuala, are in Romania o singura ruda, pe Ioan Felecan, 66 de ani. Un unchi care, de ani buni, incearca din rasputeri sa-l aduca acasa. Barbatul spune ca Balo traieste intr-un iad, nu a mai vazut carne si apa calda de sase ani, mananca doar varza si orez. Unchiul lui Marius Balo a ajuns la capatul puterilor si spune ca va intra in greva foamei.


Ioan Felecan, fratele mamei lui Marius Balo, isi traieste batranetile intr-o gospodarie modesta, din satul Salicea, la aproape 15 kilometri de Cluj. E singur cu acareturile din curte. Sotia lui e plecata de ceva vreme in Italia. Chiar si impovarat de boli si de singuratate, Ioan Felecan nu a renuntat nici o secunda la lupta dusa pentru extradarea nepotului sau.


Apartamentul mostenit, vandut pentru plata amenzii

Felecan a cautat avocati, a gestionat cum s-a priceput mai bine toti banii obtinuti din vanzarea apartamentului din centrul Clujului pe care Marius Balo il mostenise de la mama lui. Pentru ca, la un moment dat, a fost nevoie rapid de bani pentru plata amenzii pe care nepotul sau trebuia sa o plateasca prin decizia instantei chineze care l-a judecat si condamnat.


Marius Balo

Pentru ca tratativele de transfer sa poata sa inceapa trebuiau sa fie indeplinite doua conditii: plata amenzii, care se ridica la aproximativ 20.000 de euro, iar pedeapsa sa fie definitiva, sa nu poata fi atacata la Curtea de Apel. Amandoua conditiile sunt indeplinite, motiv pentru care ambele state, cel roman si cel chinez, au agreat procedura de extradare. Cu atat mai mult cu cat Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotararea de condamnare si a dispus transferul.

Ioana Bonda, avocat implicat in acest caz:
Inamicii unchiul lui Balo: timpul, bolile, dar si nepasarea autoritatilor romane

Acum, Ioan Felecan a ajuns la limita disperarii. Din cauza nepasarii, spune el, a felului in care statul roman se ocupa de cazul nepotului sau, care zace intr-o puscarie chineza, cu toate actele de transfer intocmite. Ii este teama ca nu va mai apuca ziua in care il va putea vedea din nou pe Marius, fiul surorii lui.


"Poate cineva imi va auzi strigatul si il va salva pe nepotul meu din iadul de acolo"

"Cum pot sa ma minta in fata? Cum pot sa spuna ca vorbesc cu el, ca se intereseaza de el? Marius mi-ar fi spus la telefon. Atunci de ce mai e in puscarie acolo, cand are toate actele gata? Au dat vina pe gripa asta, dar gripa a trecut! Sunt mincinosi si ticalosi... Ce mi-a mai ramas? Nimic. Pentru ca sperante in autoritati nu mai am, ci doar in Dumnezeu... O sa intru in greva foamei, asta o sa fac. Poate atunci cineva imi va auzi strigatul si il va salva pe nepotul meu din iadul de acolo!", spune Ioan Felecan.


Singura persoana cu care Marius Balo poate vorbi la telefon este unchiul sau, doar numele lui este trecut in registrul celor ce pot fi sunati de profesorul roman. Balo are dreptul la patru minute la telefon pe luna. Atunci cand le foloseste, Marius, spune unchiul sau, intreaba exasperat, epuizat, de stadiul transferului sau - agreat de ambele tari -, & care, la un moment dat, parea sa fie rezolvat in doar cateva saptamani.


Nu a mai vazut carne si apa calda de sase ani

"Marius are dreptul la patru minute pe luna. Daca totul e in regula, suna un minut pe saptamana. Au fost dati in care am vorbit trei minute si atunci i-a mai ramas doar un minut. Imi spune ca nu mai poate, ca nu intelege de ce nu este adus in Romania daca actele sunt gata. <>, asa imi spune", mai povesteste barbatul.


Acolo e un iad... Nu a mai vazut carne de sase ani, mananca doar varza si orez! O zi varza, o zi orez... Iar apa calda pentru dus nu exista. Un barbat de peste 1,80 m ajuns la 60 de kilograme..."

Ioan Felecan, unchiul lui Marius Balo:
Ioan Felecan, unchiul lui Marius Balo

Jurnal in puscarie

Trecerea timpului este cu atat mai greu de suportat cu cat Marius Balo nu vorbeste cu nimeni. El nu stie chineza, iar ceilalti condamnati nu vorbesc engleza. Asa ca s-a apucat de scris. Isi asterne gandurile intr-un jurnal de puscarie. A adunat pana acum vreo 20 de caiete, cu care spera sa plece de acolo cand va fi transferat.


Ministerul Justitiei spune ca Balo e bine, avocatul, ca nu stie nimic de el

Referitor la acest caz, autoritatile romane au remis presei un comunicat in care spun ca sunt in permanenta legatura cu Marius Balo despre a carui stare de sanatate sustin ca este buna, iar conditiile din penitenciar, sigure.Explicatiile Ministerului Justitiei vin in contextul in care avocatul Eugen Iordachescu a declarat pentru Libertatea ca nimeni nu mai stie nimic de clientul sau, nici macar daca mai este in viata. Aparatorul lui Balo spune ca a trimis adrese autoritatilor implicate in care s-a interesat de soarta lui, dar ca nu a primit nici un raspuns.


Comments