DNA investigheaza achizitia de vaccinuri anti-COVID. Procurorii vorbesc despre ,,abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite"

DNA investigheaza achizitia de vaccinuri

DNA investigheaza achizitia de vaccinuri anti-COVID. Procurorii vorbesc despre ,,abuz in serviciu cu...


Directia Nationala Anticoruptie anunta ca investigheaza modalitatea de achizitionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declansarea pandemiei pana in prezent.


,,Pe rolul DNA a fost inregistrat un dosar penal avand ca obiect modalitatea de achizitionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declansarea pandemiei pana in prezent", transmite DNA, intr-un comunicat de presa.


,,Urmarirea penala se desfasoara cu privire la fapta (,,in rem"), respectiv abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, in acest moment, nicio persoana nu are calitatea de suspect sau inculpat", a precizat, marti, DNA.


Potrivit sursei citate, aceasta etapa nu are caracterul formularii unor acuzatii impotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual care permite strangerea de probe necesare pentru a evalua daca s-a produs ori daca nu s-a produs vreo fapta ce ar intra sub incidenta penala.


Romania mai are un stoc de 3,7 milioane de vaccinuri anti-COVID


Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a precizat, marti, intr-o conferinta de presa, ca pana la data de 20 septembrie au fost receptionate 18.522.000 de doze de vaccin anti-COVID. Potrivit acestuia, au fost administrate 54% din doze, respectiv 9.955.000 de doze.


Valeriu Gheorghita a mai anuntat ca Romania a distribuit 14.754.000 de doze, inclusiv dozele donate ori revandute, iar in momentul de fata stocul de vaccinuri anti-COVID numara circa 3,7 milioane de doze.


"Din ceea ce eu stiu, modalitatea de achizitie la nivelul tuturor tarilor din Uniunea Europeana se supune aceleiasi proceduri intocmita si elaborata de Comisia Europeana", a precizat Valeriu Gheorghita, cu privire la anuntul DNA privind cercetarea legata de achizitia dozelor de vaccin anti-COVID.


Luna trecuta, secretarul de stat Andrei Baciu anunta ca, de la debutul campaniei de vaccinare, Romania a primit 17.978.849 de doze de vaccin, dintre care a folosit doar 9.516.841. Romania a achizitionat vaccinul anti-COVID in baza contractului unic incheiat de Comisia Europeana.


Campania nationala de vaccinare anti-COVID a demarat pe 27 decembrie 2020, dupa ce primele vaccinuri au ajuns in tara de Craciun. In total, de la debutul campaniei nationale de imunizare, in Romania au fost vaccinate 5.384.683 de persoane, iar 5.256.604 au indeplinit schema completa.


Comments