Dosarele ,,baietilor destepti" din energie, la sertar - Ce politicieni au jefuit companiile, cu SPAGI pe banda rulanta - Dezvaluiri incendiare

Dosarele ,,baietilor destepti" din energie,

Dosarele ,,baietilor destepti" din energie, la sertar - Ce politicieni au jefuit companiile, cu SPAG...

Bogdan Buzaianu este primul dintre acestea. A aparut in dosarul Hidroelectrica din cauza unei firme pe care o detinea- Energy Holding. In 2005 rechizitoriul DIICOT, in cazul contractelor incheiate de firmele din energie cu Hidroelectrica, mentiona ca acest contract incheiat intre Hidroelectrica si Energy Holding nu respecta reglementarile ANRE si depasea 1% din PIB-ul Romaniei.Mai mult, inainte de anul 2000, una din firmele lui Buzaianu a primit un contract pentru retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier I, iar presa specula ca avea o relatie apropiata cu ministrul de atunci al industriilor, Calin Popescu Tariceanu. Cativa ani mai tarziu, aceeasi firma a primit si contractul pentru modernizarea hidrocentralei Portile de Fier II. Desi pretul era umflat cu cateva zeci de milioane de euro, noul ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu spunea ca modernizarea e urgenta. Popescu era chiar finul lui Bogdan Buzaianu.O investigatia a Comisiei Europene declansata in 2012 asupra contractelor dintre 2007 si 2011 estima pierderile statului roman la aproximativ 200 de milioane de euro pe an.Traian Basescu, cel care a inventat sintagma ,,baietii destepti din energie", a sustinut ca aceste contracte au fost prelungite de catre toti ministrii energiei, incepand cu Dan Ioan Popescu. Totusi, singurul politician care a fost condamnat in acest dosar este fostul ministru al economiei, Codrut Seres, care a primit patru ani de inchisoare pentru complot si subminare a economiei nationale. Acesta ar fi ascuns activitatile ilegale ale conducerii Hidroelectrica.Celelalte dosare ce ii vizau pe beneficiarii acestor contracte avantajoase au fost clasate de catre DNA in iulie 2018 dupa ce CCR a dezincriminat partial abuzul in serviciu.Exceptie a facut unul singur, cel denumit ,,Elena Udrea-Hidroelectrica". Este dosarul in care fostul ministru al dezvoltarii este acuzat ca ar fi primit in 2011 de la Bogdan Buzaianu o geanta cu 3,8 milioane de euro si actiuni in valoare de 900.000 de euro. DNA a sustinut ca Udrea i-a cerut acestuia o mita de 5 milioane de euro pentru a-l scapa de dosarul de la DIICOT, parchetul condus de Alina Bica, o apropiata a Elenei Udrea. Buzaianu a scapat insa de acuzatii dupa ce a denuntat-o pe Elena Udrea in acest dosar, iar fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pe fond. Buzaianu a plecat din Romania, iar firma sa, Energy Holding, este de mai multi ani in insolventa, cu datorii de milioane de lei.

Un alt dosar din energie este cel in care fostul ministru al economiei, Adrian Videanu si miliardarul Ioan Niculae sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat prin care SNGN Romgaz ar fi acordat discounturi comerciale firmei Interagro. Prejudiciul estimat in acest dosar este de 300 de milioane de dolari. Martorii au declarat ca ar fi existat ,,o vointa politica" pentru acordarea acestui ajutor de stat. Procurorii au dorit sa-l acuze pe fostul ministru Varujan Vosganian, insa acuzatiile au fost clasate dupa ce parlamentarii au refuzat sa-i ridice imunitatea.La finalul anului trecut fostul senator PSD Dan Sova a fost condamnat in prima instanta la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta in dosarul CET Govora. El ar fi primit 100.000 de euro pentru a-l convinge pe directorul CET Govora sa incheie contracte de asistenta juridica in valoare de 10.000 de dolari pe luna. Prejudiciul total in acest dosar a fost estimat la 1,3 milioane de lei, iar o parte din bani, 60.000 de euro, ar fi ajuns la Sova sub forma unui comision.

Un alt dosar din domeniul energiei este al fostului sef ANRE, Olosz Gergely. El a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influenta dupa ce, in 2010, cand era deputat UDMR, ar fi primit peste jumatate de milion de euro si alti 400.000 de lei pentru a ajuta un grup de firme sa obtina energie la preturi avantajoase. Gergely a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare in 2018, insa nu a stat nicio zi de puscarie pentru ca a fugit din tara. A fost retinut un an mai tarziu in Ungaria, dar lasat imediat in libertate.

Fostul ministru liberal al transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat in 2014 la cinci ani de inchisoare in dosarul ,,Transformatorul", dupa ce a fost acuzat ca a prejudiciat societatea Electrica Moldova cu 7,5 milioane de lei. Potrivit procurorilor, intre anii 2002 si 2005, prin firmele sale, el ar fi cumparat transformatoare vechi din anii '70 pe care le-a vandut ca fiind noi catre societatea de stat cu peste 6 milioane de lei.

Un alt nume asociat cu prejudiciile din energie este Catalin Voicu, fost deputat si fost consilier al lui Ion Iliescu pe probleme de securitate nationala. In 2018 a fost condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare pentru ca si-ar fi folosit influenta pentru a determina societatea de stat Electrica SA sa achizitioneze echipament de protectie inutil la un pret supraevaluat de 1,6 milioane de euro.

Comments