Dr. Vladareanu: ,,Apelam sa nu se faca excese impotriva femeilor gravide care vor sa se vaccineze an...


Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania cere autoritatilor sa nu restrictioneze femeilor insarcinate sau care alapteaza accesul la vaccinare, permis in UE sau SUA. Libertatea a discutat sambata, a doua zi dupa lansarea inscrierii de masa la vaccinare, cu prof. dr. Radu Vladareanu, presedintele asociatiei, ca sa explice publicului de ce se tem colegii sai.


Nu exista date ca vaccinurile impotriva COVID-19 sunt contraindicate in sarcina. Femeile gravide ar trebui sa fie lasate sa decida daca se vaccineaza sau nu, dupa ce medicul le ofera, echilibrat, toate informatiile stiintifice.


Aceasta este pozitia oficiala a Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, care citeaza Colegiul American al Ginecologilor si le cere autoritatilor sa se fereasca de mesaje publice impotriva vaccinarii gravidelor.


Dr. Radu Vladareanu

Reactiile adverse la gravide sunt aceleasi ca la populatia generala, si ca frecventa, si ca intensitate. Decizia de a se vaccina sau nu trebuie sa ramana a pacientei, dupa ce a primit toate informatiile si raspunsurile la intrebarile ei din partea obstetricianului.

Radu Vladareanu, presedintele Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania:

Impotriva mesajului ,,Nu vaccinam gravidele"


El admite ca nu exista, pana acum, date din studii, ,,dar nu exista efect asupra fatului la niciun vaccin de pana acum si nu va exista nici la acesta", a declarat in completarea comunicatului.


Medicii de specialitate sustin ca discutia dintre ginecolog si pacienta ar trebui sa cuprinda si aspecte precum gradul de expunere al gravidei la locul de munca, la domiciliu precum si masura in care imbolnavirea ei pune la risc membrii familiei, si mai ales daca acestia au comorbiditatile cunoscute pentru COVID-19.


SOGR cere si nuantarea mesajelor publice si eliminarea unor mesaje precum ,,nu vaccinam gravidele, nu este sigura vaccinarea la gravide etc.".


Ca in orice relatie autoritati-medic-pacient, decizia e la pacient. Intotdeauna.

Dr. Radu Vladareanu:

Gravidele care fac COVID-19 au risc mai mare de boala severa decat celelalte femei


In mesajul sau, pe care-l reproducem integral la finalul articolului, societatea ofera publicului un rezumat al datelor disponibile pana in prezent, atat in ceea ce priveste imbolnavirea COVID-19 la gravide, cat si vaccinarea. Astfel:


Gravidele simptomatice cu boala COVID-19 sunt la un risc mai mare de a dezvolta forma severa decat femeile simptomatice COVID-19 care nu sunt gravide. Desi riscul absolut pentru forma severa COVID-19 este mic, exista un risc mai mare de internare in ATI, de necesitate de suport ventilator, ECMO si deces la gravidele simptomatice COVID-19 fata de femeile COVID-19 simptomatice negravide. Gravidele cu diabet, obezitate sunt la un risc si mai mare de boala COVID-19 forma severa decat gravidele fara aceste comorbiditati.

Grupurile de experti internationali (Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie - ACOG, CDC, JCVI - Comitetul britanic pentru imunizare si vaccinare, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) sunt de acord ca gravidele reprezinta o populatie cu risc inalt, alaturi de pacientii cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace, fibroza chistica, imunosupresie etc., toti dezvoltand forme severe de COVID-19; aceasta cu atat mai mult cu cat gravida are oricare dintre aceste afectiuni.


Vaccinurile nu vor afecta fertilitatea, spun datele actuale


Cele doua vaccinuri COVID-19 existente acum in Romania nu au fost testate pe gravide. De aceea nu exista date specifice de siguranta pentru sarcina.


De altfel, studierea vaccinurilor, dar si a potentialelor tratamente pentru femeile gravide a fost o problema inca de la inceputul pandemiei, dupa cum arata o analiza Libertatea in decembrie.&


Trei sferturi din studiile clinice pentru gasirea unui tratament impotriva COVID-19 nu au cuprins si femeile insarcinate. Autorii unui editorial din The Lancet Global Health avertizau, in decembrie, ca aceasta eliminare din studii va duce la riscuri privind eficienta si siguranta unui potential tratament pentru femeile gravide, aflate oricum la risc crescut de a face o forma severa de COVID-19, daca se infecteaza cu noul coronavirus.


Studiile DART (despre cum ar putea afecta vaccinul reproducerea) elaborate de Moderna, publicate in 4 decembrie 2020, arata lipsa oricaror efecte adverse asupra reproducerii si dezvoltarii embrionare la soarece. Studiile DART ale vaccinului Pfizer-BioNTech sunt asteptate in scurt timp, iar datele preliminare spun ca vor arata aceeasi lipsa de efecte adverse asupra reproducerii.


Lipsesc datele pentru a indica o decizie absoluta in sarcina


Tinand cont de mecanismul de actiune al acestor vaccinuri si de rezultatele studiilor clinice de faza II si III, este de asteptat ca eficienta si siguranta vaccinurilor la gravide sa fie aceleasi ca in cazul femeilor negravide (ACOG, 2021).&


<strong>Primele studii pe gravide ale vaccinurilor vor incepe luna aceasta in Statele Unite. Momentan, exista doar un lot foarte mic de femei (voluntare in studiile clinice) care au ramas gravide accidental pe parcursul administrarii vaccinului. Datele acestora sunt urmarite, dar nu au fost inca finalizate. </strong><br>


Se asteapta date de la cele 330.000 de gravide care lucreaza in sistemul de sanatate SUA si care beneficiaza de vaccinare prioritara in prezent. Estimarile spun ca majoritatea se vor vaccina.&


Numeroase vaccinuri se administreaza in timpul sarcinii de zeci de ani (cele care nu contin virus viu atenuat). De exemplu: vaccinul gripal, vaccinul DTPa (diftero-tetanopertussis) sunt administrate in sarcina si nu au fost descrise efecte adverse la mama sau la fat. Vaccinurile impotriva COVID-19 au indeplinit aceleasi standarde inalte de siguranta in procesul aprobarii lor precum celelalte vaccinuri.


Ce spun recomandarile Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie:&


1. Nu exista date ca vaccinurile COVID-19 sunt contraindicate in sarcina. Gravidele trebuie sa fie libere sa decida daca se vaccineaza sau nu.


2. Nu este necesara amanarea obtinerii sarcinii dupa terminarea vaccinarii cu ambele doze de vaccin.&


3. Prin mecanismul lor de actiune, se considera ca vaccinurile nu cresc riscul de infertilitate.&


4. Daca o femeie ramane gravida dupa prima doza, a doua doza trebuie administrata conform protocolului.&


5. Testul de sarcina nu este necesar inainte de administrarea vaccinului.&


6. Vaccinul antigripal si vaccinul DTPa trebuie facute in sarcina la interval de cel putin 14 zile de la administrarea vaccinului COVID-19.


7. Imuoglobulina anti-D nu interfereaza cu raspunsul imun al vaccinului si trebuie facuta in continuare conform protocolului.


Ce spun recomandarile Academiei pentru Medicina Alaptarii - ABM:


1. Femeile care alapteaza nu au fost incluse in studiile clinice, dar datele sugereaza ca vaccinul nu trece in lapte si in orice caz nu poate actiona asupra nou-nascutului. Daca vaccinul COVID-19 este inghitit si nu injectat intramuscular, este supus digestiei si inactivat imediat.


2. O femeie gravida vaccinata COVID-19 in timpul sarcinii este foarte probabil sa transmita anticorpi nou-nascutului prin lapte si sa ii ofere astfel acestuia o anumita imunitate, ce va fi crescuta ulterior prin continuarea alaptarii.


Ce spune Comitetul britanic privind vaccinarea si imunizarea


1. Ca masura de prevedere, nu este inca recomandata de rutina vaccinarea la gravide, din cauza lipsei de date. Cu toate acestea, este recomandat gravidelor clinic vulnerabile sa discute optiunea vaccinari cu medicul lor, deoarece comorbiditatile acestora le confera un risc foarte crescut de a dezvolta complicatii grave ale bolii COVID-19. De asemenea, gravidele care lucreaza in sistemul medical sau de ingrijire sociala trebuie sa discute optiunea vaccinarii.


2. Nu exista nici un risc cunoscut al vaccinarii COVID-19 pentru femeile care alapteaza.


3. Aceste recomandari se bazeaza pe situatia de moment, pana cand datele clinice vor permite ca vaccinarea sa fie recomandata de rutina tuturor gravidelor.&


<strong>Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania spune ca isi va actualiza pozitia pe masura ce vor fi disponibile noi date stiintifice. </strong><br>


,,SOGR isi exprima convingerea ca un vaccin eficient in pandemia COVID-19 trebuie sa fie un vaccin care sa poata fi administrat si gravidelor. Pana atunci, ne dorim o comunicare corecta a informatiei adresata pacientelor din partea membrilor nostri si din partea autoritatilor", spune prof. dr. Radu Vladareanu, presedintele SOGR.


Esenta este ca ,,Apelam sa nu se faca excese impotriva femeilor gravide care vor sa se vaccineze impotriva COVID", a mai declarat el.


Pentru gravidele sau femeile care alapteaza care aleg sa nu se vaccineze, medicul trebuie sa reaminteasca importanta preventiei imbolnavirii prin metodele foarte cunoscute: masca, distantare sociala, igiena.


Comments