Dragnea: PSD nu are de gand sa rupa alianta cu UNPR. Nu stiu ce face Steriu

Dragnea: PSD nu are de gand sa rupa alianta cu UNPR. Nu stiu ce face Steriu

"Decizia noastră, după această întâlnire, în urma discuțiilor din interiorul BPN, este una clară — avem aceeași poziție față de partenerii noștri din alianța de centru-stânga, nu avem de gând să rupem această alianță. Niciodată n-am distrus sau nu am vrut o alianță pe care am avut-o, sperăm ca astăzi, mâine, în zilele următoare, conducerea UNPR să aibă o poziție clară față de toate informațiile care au ieșit în spațiul public în legătură cu o posibilă fuziune sau colaborare cu PNL. Când vom avea această declarație publică, poziție publică ne vom întâlni din nou și vom stabili calendarul întâlnirilor spre a decide împreună în ce formă mergem în alegerile parlamentare din toamnă", a spus Dragnea.

El a susținut că UNPR nu a cerut nimic de la PSD, ci doar au apărut informații că reprezentanții formațiunii s-au întâlnit cu conducerea PNL.

"Nu ne-au cerut nimic, pur și simplu a apărut această informație — că au avut loc întâlnire cu PNL. Neavând o discuție în care să zicem că am fi primit vreo solicitare și am fi respins-o, doar în afară de cele din județe care au decurs normal, cu excepția a două județe. Modul în care și eu, și colegii mei am văzut informațiile în presă, după care am avut și confirmarea că a avut loc o întâlnire cu conducerea PNL, nu știu cu cine, sigur că au apărut aceste îndoieli, să zicem, din partea noastră", a mai spus Dragnea.

Președintele PSD a adăugat că a discutat marți seară cu liderul UNPR, Valeriu Steriu, de la care a primi asigurări că nu va fi o fuziune cu PNL și a adăugat că "s-a întâlnit întâmplător" și miercuri cu el, în Parlament.

"Nu știu ce face. În primul rând, noi nu avem un serviciu de urmărire. Eu aștept doar o declarație publică foarte fermă din partea președintelui UNPR și uităm tot ce s-a întâmplat. (...) Eu port discuții instituționale cu președintele ales al UNPR, pentru că așa mi se pare firesc. Regret încă odată ce s-a întâmplat până acum, regret că s-a ajuns în situația asta, îmi pare rău pentru UNPR, colegii mei din Parlament, din BPN și din județene n-au nimic împotriva continuării colaborării cu UNPR. Din păcate, este foarte posibil ca în două județe să nu se mai poată — în Timiș și în Maramureș, cu cât mai repede apare o clarificare fără echivoc din partea UNPR, cu atât mai repede relațiile vor reveni la normal. Din partea noastră, nu rupem nicio înțelegere din județe. În cele două județe — Timiș și Maramureș — situația e diferită, pentru că acolo nu s-a putut bate palma, au stat colegii mei chiar până astăzi să aștepte un punct de vedere clar și deja este foarte târziu", a arătat președintele PSD.

Liviu Dragnea a susținut că dorește să poarte discuții despre alegerile din toamnă cu parteneri în care să aibă încredere "sută la sută" și alături de care "să nu existe echivoc".

"Când va fi o poziție publică asumată a UN PR, sigur că discutăm. Gândiți-vă ce ar fi însemnat să încep discuțiile despre listele din toamnă și să mă trezesc că fac discuții cu alt partid. PSD are disponibilitate să ducă la capăt un proiect politic sănătos, cu șanse de reușită. Noi nu dăm locuri, pentru că nu sunt locurile noastre. Problema se pune dacă mergem împreună la aceste alegeri parlamentare PSD-ALDE, PSD-UNPR, PSD-ALDE-UNPR sau separat. Trebuie să vedem care este cea mai bună variantă, dar și într-un caz, și în altul trebuie să știi cu porți discuția cu parteneri în care ai încredere sută la sută, așa cum suntem cu cei de la ALDE", a adăugat el.

Liderul PSD a mai spus că social-democrații sunt surprinși și "puțin supărați" pe situația legată de UNPR, "pentru că discuțiile au apărut din senin". "Și dacă ar fi apărut o solicitare, nu aș fi acceptat-o, nu e în regulă să negociezi niște majorități în județe contra locuri pe listă, eu nu vreau să facem politică așa, pentru că nu e sănătos", a argumentat el.

Articole recomandate

Comments