Dupa Belgia, si Italia anunta ca rezerva vaccinul AstraZeneca anumitor categorii de varsta

Dupa Belgia, si Italia anunta ca rezerva vaccinul AstraZeneca anumitor categorii de varsta

Dupa Belgia, si Italia anunta ca rezerva vaccinul AstraZeneca anumitor categorii de varsta


Italia a anuntat miercuri ca rezerva utilizarea vaccinului COVID-19 de la AstraZeneca pentru cei cu varsta de peste 60 de ani, la cateva ore dupa ce Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a anuntat ca exista o legatura cauzala intre aparitia trombozelor si vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit AFP, citata de HotNews.


Consilierul stiintific al guvernului italian Franco Locatelli a anuntat intr-o conferinta de presa ca s-a decis "recomandarea utilizarii de preferinta persoanelor cu varsta peste 60 de ani" a vaccinului AstraZeneca.


Belgia rezerva vaccinul pentru cei de peste 55 de ani


Guvernul belgian a anuntat ca va rezerva vaccinul de la AstraZeneca pentru persoanele cu varsta de peste 55 de ani, dupa ce Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a anuntat astazi ca exista o legatura cauzala intre aparitia trombozelor si vaccinarea cu AstraZeneca, scrie The Guardian.


Ca urmare a discutiilor oficialilor de la EMA, Guvernul belgian a afirmat ca va impune restrictia pentru o luna.&


"Pe baza unor avize stiintifice recente, ministrii belgieni ai sanatatii au decis sa inlocuiasca (vaccinul) AstraZeneca cu alte vaccinuri pentru persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani; pentru persoanele cu varsta de 56 de ani si mai mult, toate vaccinurile vor continua sa fie administrate'', au indicat intr-un comunicat autoritatile sanitare belgiene, potrivit Agerpres.


In Belgia, doar 12,4% dintre cei cu varste intre 50 si 59 de ani au primit prima doza de vaccin si proportia scade la 10,6% pentru cei cu varste cuprinse intre 25 si 49 de ani.


Decizia autoritatilor belgiene vin in contextul in care EMA a confirmat miercuri ca exista o posibila legatura intre vaccinarea cu AstraZeneca si aparitia cheagurilor de sange, pe care le considera acum efecte adverse ale serului.


EMA a recomandat insa inca o data tuturor tarilor UE sa continue imunizarea cu AstraZeneca, pentru ca efectele adverse sunt foarte rare, iar beneficiile inocularii cu acest ser depasesc riscurile.


Directoarea executiva a EMA Emer Cooke a spus ca autoritatea nu a putut identifica cauza coagularii sangelui, care a fost in mare parte la femei cu varste sub 60 de ani.


Ce tari din Europa au decis suspendarea vaccinarii cu AstraZeneca la anumite categorii de varsta


La sfarsitul lunii martie, Danemarca si Norvegia au decis sa mentina decizia suspendarii vaccinarilor cu AstraZeneca pana pe 15 aprilie.


Marea Britanie a transmis, miercuri, ca cetatenii cu varste intre 18 si 29 de ani vor primi o alternativa la vaccinul AstraZeneca, acolo unde este posibil.


Decizia a venit dupa ce agentia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a confirmat 79 de cazuri de cheaguri de sange, unele la creier, dintre care 19 au fost fatale.


Oficialii britanici au explicat restrictia de varsta spunand ca tinerii au un risc putin mai mare de a dezvolta cheaguri de sange decat persoanele varstnice.


Suedia a decis sa rezume imunizarile cu AstraZeneca, dar doar pentru persoanele de peste 65 de ani. Autoritatile au explicat ca decizia a fost luata deoarece au vrut sa prioritizeze vaccinarea varstnicilor, dar si pentru ca trombozele au aparut in special la persoanele sub 55 de ani.


O masura similara celei din Suedia a fost luata si de Finlanda.


Germania a suspendat pe 30 martie vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, dupa inmultirea cazurilor de tromboembolism la persoanele imunizate cu acest ser.


Pe 3 aprilie, Olanda a decis suspendarea temporara a administrarii vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, dupa decesul unei femei care fusese imunizata cu acest ser.


Foto: Epa


Comments