Dupa Franta, si Germania este gata sa ridice restrictiile de varsta pentru vaccinul AstraZeneca, in...


Cele doua tari au acumulat in depozite foarte multe doze nefolosite din serul AstraZeneca, pe fondul reticentei populatiei, dar si din cauza problemelor logistice impuse de restrictionarea administrarii vaccinului la anumite categorii de varsta, scrie The Guardian.


Institutia de reglementare ar trebui sa recomande in urmatoarele zile folosirea vaccinului AstraZeneca inclusiv pentru persoanele de peste 65 de ani, a declarat miercuri ministrul german al sanatatii, Jens Spahn, citat de Reuters.


Datele disponibile din Marea Britanie arata ca vaccinul functioneaza ,,foarte bine" in cazul varstnicilor, a adaugat Spahn, care a precizat ca a cerut autoritatii responsabile sa isi ajusteze recomandarile.


,,Daca vom putea vaccina persoanele de peste 65 de ani cu AstraZeneca, asta ar grabi mult lucrurile si i-ar proteja mai rapid pe cei mai vulnerabili", a spus ministrul.


Politica actuala a Germaniei prevede administrarea vaccinului AstraZeneca doar persoanelor sub 65 de ani, autoritatea de reglementare invocand datele insuficiente privind eficienta serului in cazul varstnicilor.


Anuntul ministrului a venit dupa ce, duminica, mai multi oficiali din landurile germane au cerut schimbarea acestei politici.


Reticenta cu care Berlinul a privit serul AstraZeneca a ingreunat substantial administrarea acestuia. Potrivit The Guardian, doua treimi din cele 1,4 milioane de doze disponibile in tara erau inca in depozite, luni.


In unele cazuri, medicii au explicat ca reticenta cetatenilor in fata vaccinului AstraZeneca vine in urma unor reactii adverse mai puternice. Lipsa de apetit a germanilor pentru acest vaccin vine si din cauza unei eficacitati ceva mai mici in prevenirea cazurilor de infectare, cel putin in comparatie cu vaccinurile bazate pe ARN mesager, precum Pfizer/BioNTech sau Moderna.


Dar oficialii germani au precizat ca situatia nu este general valabila in tara.


In orasul vestic Duisburg, spre exemplu, un purtator de cuvant a precizat ca 50%-70% dintre programarile pentru AstraZeneca au fost anulate sau pur si simplu nu au fost respectate.


In Hamburg, al doilea oras ca marime din tara, autoritatile au spus insa ca nu au intampinat prea multa reticenta in privinta acestui ser. Oficialii au subliniat insa ca decizia de a autoriza vaccinul doar pentru anumite categorii de varsta a incetinit campania de imunizare.


Gasirea unor lucratori esentiali care sa accepte vaccinul AstraZeneca, precum cadrele medicale sau pompierii, a fost relativ simpla, prin intermediul sindicatelor.


Dar identificarea altor tineri cu afectiuni cronice a fost o sarcina mult mai dificila, autoritatile fiind nevoite sa ii invite, prin posta, sau la telefon, lucru care a cauzat intarzieri considerabile.


Rata de utilizare a AstraZeneca in Franta: doar 24%


Germania urmeaza astfel exemplul Frantei, care a anuntat inca de luni ca va permite vaccinarea cu AstraZeneca a persoanelor sub 75 de ani, inclusiv a celor cu afectiuni cronice.


Inainte de acest anunt, rata de utilizare a acestui vaccin in Hexagon era de doar 24%.


Unul dintre motive este ca vaccinul nu s-a bucurat niciodata de o imagine foarte buna in Franta. Acum o luna, chiar presedintele Emmanuel Macron declara, intr-un interviu acordat Financial Times, ca serul pare a fi in mare parte ineficient in cazul persoanelor de peste 65 de ani.


Intre timp, Macron a asigurat ca si-ar face fara dubii vaccinul AstraZeneca daca acesta i-ar fi oferit.


Autoritatile spera acum sa accelereze campania de imunizare. In acest scop, in campanie au fost inrolati si medicii de familie, iar in curand, vaccinul va putea fi administrat si in farmacii.


Ministrul francez al sanatatii Olivier Veran a anticipat ca autoritatile ar putea sa administreze 6 milioane de doze in luna martie, de doua ori mai multe decat cele administrate in primele doua luni ale anului.


Si Romania schimba politica


Duminica, si oficialii de la Bucuresti au semnalat ca vor face schimbari in privinta categoriilor de varsta care pot fi vaccinate cu AstraZeneca.


Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a declarat, duminica, ca se impune cresterea pragului de varsta la 65 de ani pentru administrarea vaccinului, motiv pentru care a facut o solicitare in acest sens catre organele abilitate.


Valeriu Gheorghita a facut anuntul in conditiile in care, in luna martie, din cele 2,63 de milioane de doze de vaccin care ar urma sa intre in Romania, 1,2 milioane sunt de la AstraZeneca.


,,Avem in vedere fie cresterea pragului de varsta la 65 de ani, fie eliminarea completa. Cred ca toate datele recomanda in acest moment aceasta crestere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei", a spus Gheorghita.


Comments