Efecte COVID-19 si la un an de la trecerea prin boala - Creierul, grav afectat: Ceata mentala si chi...

Oamenii de stiinta italieni au ajuns la o concluzie alarmanta. Chiar daca se stia inca din primul an de pandemie in primul rand de sechelele respiratorii si destul de putin despre afectarea creierului de catre coronavirus, cel mai recent studiu vine si creste ingrijorarile legate de urmarile contractarii COVID-19.

Este vorba despre o functionare redusa in unele zone ale creierului, dublata de acumularea de molecule toxice care influenteaza memoria pe termen lung sau grabeste aparitia bolii Alzheimer.

Studiul italian coordonat de Universitatea de Stat din Milano a fost publicat in ,,Journal of Neurology". Acest tip de alterare a functiilor cognitive a fost observat in aproape jumatate dintre cazurile analizate ale persoanelor care, la un an de la boala, se plangeau inca de tulburari de concentrare, ceata, precum si de un fel de oboseala mentala, scrie time.news.

Pana la aparitia acestui studiu se cunosteau simptomele respiratorii ale COVID-19, fara a avea o dovada atat de clara despre complicatiile neurologice, cu afectarea functiilor senzoriale, motorii si cognitive, la care duce boala.

Potrivit cercetarilor, efectele COVID afecteaza memoria chiar si la un an de la trecerea prin boala, a stabilit studiul prin cercetari combinate, primele de acest fel de pana acum. Oamenii de stiinta au evaluat consecintele cognitive (memorie, atentie, limbaj), functionarea creierului si, intr-un caz, chiar depunerea de molecule toxice in creier, la un grup selectat de pacienti cu probleme post Covid.

Echipa coordonata de neurologul Alberto Priori, si care a studiat pacientii, a inclus neurologi, psihologi si medici.

Potrivit cercetarii, in cazul a sapte pacienti cu tulburari cognitive persistente (pierderi de memorie, dificultati de concentrare si asa-numita "ceata" mentala) de care nu se plangeau niciodata inainte de COVID-19, au fost observate modificari in anumite zone ale creierului, afectand memoria, circuitele care regleaza atentia si echilibrul si cele care regleaza energia mentala, motivatia, chiar si comportamentul, intr-o anumita masura. Acest grup de pacienti au fost investigati prin tomografii cu emisie de pozitroni, pentru a vedea cat de active sunt anumite zone din creier sau trunchiul cerebral.

Patru pacienti examinati nu au fost identificati cu o schimbare semnificativa a comportamentului, in sensul ca functiile cerebrale nu au fost alterate. Concluzia la care a uajuns cercetatorii este ca urmarile COVID, in cazul acestora, sunt similare celor de PTSD - ,,modificari psihologice similare tulburarilor de stres post-traumatic". In schimb, comportamentul modificat a fost observat dupa studiul unui numar de trei pacienti, dintre care unul, care avea o tulburare cognitiva mai severa , a prezentat o acumulare de amiloid, proteina asociata cu neurodegenerarea si implicata in boala Alzheimer.

Amiloidul este acea proteina care, atunci cand se acumuleaza in neuroni, determina imbatranirea si degenerarea prematura a acestora, fiind implicata in boala Alzheimer.

Studiul italian arata ca dupa trecerea prin COVID pot exista, si la peste un an de la primele simptome ale bolii, modificari in functionarea zonelor temporale, frontale si ale trunchiului cerebral, adica de acele tulburari de memorie si de concentrare de care se plang mai multi oamen icare au facut COVID-19.

Comments