Elevii, fata in fata cu premierul Nicolae Ciuca - DECIZIA pentru bursele de merit, luata la Palatul...

Premierul Nicolae Ciuca a primit delegatia Consiliului National al Elevilor (CNE), vineri, la ora 12.00, la Palatul Victoria. Alaturi de prim-ministru a fost si ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

,,A fost analizat rolul pe care il au bursele scolare pentru stimularea performantei in educatie si a oferi, totodata, sprijinul necesar elevilor care se confrunta cu probleme sociale.

Reprezentantii Guvernului si cei ai Consiliului National al Elevilor au evidentiat importanta burselor de merit pentru motivarea elevilor, in spiritul recunoasterii rezultatelor activitatii de studiu.

Guvernul sustine continuarea politicii de crestere semnificativa a cuantumului burselor elevilor, a numarului beneficiarilor, precum si a nivelului de adecvare a acestora la obiectivele asumate pentru fiecare tip de bursa: stimularea invatarii, incurajarea performantei si excelentei, sustinerea competitiei si, pe de alta parte, sprijinul acordat elevilor aflati in dificultate, din perspectiva sociala sau medicala.

Fondul de burse, care a crescut de patru ori fata de anul 2020, va fi utilizat integral pentru plata burselor elevilor, fie ca sunt burse acordate olimpicilor, burse de merit, de studiu, sociale, profesionale sau bani de liceu.

"Vrem sa incurajam performanta si garantarea sanselor reale la educatie, tuturor copiilor, fara discriminare. De accesul la educatie depinde succesul in viata al viitorului adult. Sustinem elevii performanti sa continue si sa aprofundeze studiile. In acelasi timp, prin acordarea de burse sociale, intr-un cuantum minim garantat dublu fata de anul precedent, sustinem copiii din medii defavorizate, care au nevoie de sprijin pentru a nu abandona scoala si pentru a se integra pe piata muncii si in societate. Pentru a asigura transparenta si predictibilitate, analizam modificarea legii, in sensul includerii in lege, a criteriilor de acordare a burselor pe baze coerente si motivante", a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca", potrivit comunicatului transmis de Guvern dupa discutii.

La nivelul Guvernului, a fost aprobat recent un pachet de masuri care se adreseaza atat incurajarii performantei in educatiei, dar si sustinerii elevilor ce provin din medii defavorizate si combaterii abandonului scolar. Au fost mentionate continuarea programului pentru acordarea, la nivel national, a produselor lactate si de patiserie, precum si extinderea proiectului prin care elevi din 150 de unitati de invatamant beneficiaza de o masa calda sau pachete alimentare.

In plus, Programul National de Reducere a Abandonului Scolar (PNRAS) va oferi 2.500 de granturi scolilor cu elevi aflati in risc mediu si ridicat de abandon scolar, in valoare de pana la 200.000 euro/scoala. Aceste scoli vor avea ocazia sa organizeze activitati educationale si extracurriculare integrate si specifice nevoilor pe care le au, incluzand o noua categorie de instrumente de sprijin economic (masa calda, subventii etc.), care sa vina in sprijinul copiilor care invata in aceste scoli vulnerabile din perspectiva abandonului scolar, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Un alt punct important al discutiei a facut referire la desfasurarea procesului de invatamant in conditiile de siguranta sanitara si respectarea, in unitatile de invatamant, a masurilor de protectie si prevenire a raspandirii coronavirusului.

In cadrul discutiilor privind noile masuri cuprinse in Hotararea nr. 3 a CNSU, din 13.01.2022, aplicate la nivelul unitatilor de invatamant, in contextul pandemiei de COVID-19, reprezentantii Consiliului National al Elevilor au propus elaborarea de mecanisme complexe si flexibile privind modul de organizare a cursurilor in unitatile de invatamant, adaptate la specificul fiecarei localitati. In acest context, s-a discutat despre deblocarea furnizarii testelor de saliva in scoli, fapt ce ar permite testarea extinsa a elevilor, modalitate de combatere a raspandirii virusului.

Premierul Nicolae-Ionel Ciuca a mentionat faptul ca pentru aplicarea eficienta a masurilor de protectie este nevoie de implicarea tuturor partilor implicate in procesul de invatamant si a cerut reprezentantilor Consiliului National al Elevilor sa fie parte activa a acestui efort comun.

Dialogul intre reprezentantii Guvernului si cei ai Consiliului National al Elevilor va continua, urmand a fi organizate periodic astfel de intalniri, se spune in incheierea informarii despre discutiile de la Guvern.

Reamintim ca asociatia elevilor - CNE - a solicitat deja Guvernului, intr-un comunicat de presa, sa trateze cu "celeritate" problematica sigurantei in scoli si sa implementeze masuri complementare, in contextul valului cinci al pandemiei, in asa fel incat dreptul la educatie si dreptul la sanatate "sa fie respectate in egala masura".

Cererea elevilor vine dupa ce s-a decis renuntarea la procentul de vaccinare al profesorilor sau al incidentei localitatilor in stabilirea prezentei fizice sau online a elevilor in urmatoarea perioada. Ministerul Educatiei a anuntat introducerea unui nou criteriu: pragu lde ocupare al spitalelor din localitatea unde se afla unitatea respectiva de invatamant.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat o hotarare pri ncare toate scolile ce functioneaza pe raza judetelor ale caror spitale au ocupate peste 75% din paturile destinate ingrijirii bolnavilor de COVID-19 vor trece la predarea exclusiv online.

De asemenea, elevii cer schimbarea ordinuliui ministrului Educatiei privind bursele de merit, ce a provocat proteste in urma eliminarii drepturilor elevilor la bursa de merit prin modificarea mediei generale in timpul anului scolar si fara consultare.

Comments