Erdogan nu vrea Suedia in NATO si se ,,felicita" pentru prietenia cu Vladimir Putin

Erdogan nu vrea Suedia in NATO si se ,,felicita" pentru prietenia cu Vladimir Putin

Erdogan nu vrea Suedia in NATO si se ,,felicita" pentru prietenia cu Vladimir Putin

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care se pregateste pentru o premiera in viata sa politica, un al doilea tur de scrutin in alegerile prezidentiale, a declarat intr-un interviu pentru CNN ca inca nu este pregatit sa sprijine aderarea Suediei la NATO, dar s-a laudat, in schimb, cu relatia speciala pe care o are cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Erdogan a spus ca nu poate privi favorabil candidatura de aderare a tarii nordice, "atat timp cat Suedia continua sa permita ca ramificatiile gruparilor teroriste din Turcia sa umble libere pe strazile din Stockholm", a spus el, in contextul in care acuza de mult timp Suedia ca adaposteste militanti ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat grupare terorista si interzis in Turcia.Erdogan spune ca ar dori ca acesti indivizi sa fie extradati, dar justitia suedeza refuza. Impasul a blocat aderarea Suediei la NATO, chiar daca Finlanda, cealalta tara nordica ce a inceput procesul de aderare la NATO concomitent cu Suedia, intre timp a devenit membra cu drepturi depline.

Unii oficiali occidentali si observatori din Orientul Mijlociu cred ca aceste conditii puse de Erdogan ii ofera de fapt un pretext pentru a nu se angaja prea mult in demersurile NATO si pentru a nu-l infuria pe liderul rus Vladimir Putin intr-un moment nepotrivit din punct de vedere politic.

Rusia a oferit un colac de salvare economiei Turciei dupa ce alte state au impus sanctiuni Ankarei, iar Putin ramane un partener atractiv in eforturile de reconstructie a tarii dupa cutremur, plus un furnizor important in materie de energie.

Turcia are o relatie "speciala" si in crestere cu presedintele rus Vladimir Putin, in pofida presiunilor tot mai mari asupra Ankarei pentru a contribui la consolidarea sanctiunilor occidentale impotriva Moscovei, a confirmat Erdogan in interviul acordat CNN inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, care va avea loc la 28 mai."Nu suntem in punctul in care sa impunem sanctiuni Rusiei, asa cum au facut occidentalii. Nu suntem legati de sanctiunile Occidentului", a declarat Erdogan."Suntem un stat puternic si avem o relatie pozitiva cu Rusia", a punctat el. "Rusia si Turcia au nevoie una de cealalta in toate domeniile posibile", a adaugat Erdogan.Erdogan este aparent favorit in cursa prezidentiala din Turcia. El si rivalul sau, Kemal Kilicdaroglu, au avut divergente in ceea ce priveste o serie de probleme de politica externa, inclusiv relatiile cu Occidentul si cu Rusia.Kilicdaroglu a promis ca va repara anii de diplomatie tensionata cu Occidentul. De asemenea, el a declarat ca nu va incerca sa imite relatia lui Erdogan cu Putin, bazata pe personalitate, si ca, in schimb, va recalibra relatia Ankarei cu Moscova pentru a fi "condusa de stat". In zilele care au precedat primul tur al cursei prezidentiale din 14 mai, Kilicdaroglu si-a inasprit tonul fata de Moscova, acuzand-o de amestec in alegerile din Turcia si amenintand cu ruperea relatiei dintre cele doua tari. "Dragi prieteni rusi, voi va aflati in spatele montajelor, conspiratiilor, continutului deepfake si al inregistrarilor care au fost expuse ieri in aceasta tara", a declarat el pe Twitter. "Daca doriti continuarea prieteniei noastre dupa 15 mai, luati-va mainile de pe statul turc", a transmis Kilicdaroglu.

In schimb, Erdogan si-a consolidat relatia cu Putin si crede ca Occidentul ar trebui sa-i urmeze exemplul. "Occidentul nu are o abordare foarte echilibrata", a declarat el pentru CNN. "Ai nevoie de o abordare echilibrata fata de o tara precum Rusia, care ar fi fost o abordare mult mai inspirata", a spus liderul turc, acuzandu-l pe rivalul sau ca incearca sa "detaseze" Turcia de Rusia.De cand Rusia si-a lansat invazia in Ucraina in februarie 2022, omul forte de la Ankara a incercat sa mentina un echilibru intre cele doua parti, o atitudine careia in diplomatie i se spune "neutralitate pro-ucraineana". El a ajutat la medierea unui acord-cheie privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagra. "Acest lucru a fost posibil datorita relatiei noastre speciale cu presedintele Putin", a punctat el in interviul pentru CNN.

De asemenea, Erdogan l-a criticat pe presedintele american Joe Biden pentru ca l-a numit "autocrat" in campania sa pentru Casa Alba din 2020. "Ar intra vreodata un dictator intr-un tur de scrutin?" a intrebat Erdogan, in conditiile in care este pentru prima data in istoria Turciei cand are loc un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, semn al unei cursei fara precedent de stranse.

Erdogan a declarat pentru CNN ca se asteapta ca performanta foarte buna a partidului sau in competitia parlamentara sa ii sporeasca sansele in turul doi al alegerilor prezidentiale, argumentand ca alegatorii ar putea fi descurajati de perspectiva de a vota pentru un parlament fara majoritate. "Stabilitatea si increderea sunt foarte importante, iar oamenii care cauta stabilitate vor face ceea ce este necesar la urne", a spus el.

Comments