EVENIMENT LA BAIA MARE - Academicianul Nicolae Alexandru Breban va primi titlul de Cetatean de Onoar...

EVENIMENT LA BAIA MARE Joi, 7 decembrie 2017, la ora 10.30, in cadrul Zilelor revistei Nord Literar, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea va acorda titlul de Cetatean de Onoare al Judetului, academicianului Nicolae Alexandru Breban, o personalitate marcanta a Maramuresului.

In laudatio citit de seful administratiei judetene in plenul sedintei extraordinare de Consiliu Judetean de miercuri, 6 decembrie, s-a aratat ca Nicolae Alexandru Breban s-a nascut la Baia Mare, la data de 1 februarie 1934, fiind scriitor, romancier, eseist, dramaturg si om de cultura roman contemporan, iar din 14 ianuarie 2009 a devenit membru titular al Academiei Romane. "Este fiul lui Vasile Breban, preot roman unit (greco-catolic) in comuna Recea, Maramures si a Olgai Constanta Esthera Breban, nascuta Boehmler, care provenea dintr-o familie de comercianti germani. Bunicul sau, Nicolae Breban, a fost protopop unit in comuna Cicarlau, unde a zidit o impozanta biserica si a fondat scoala confesionala romana unita", a aratat presedintele Consiliului Judetean Maramures.

Nicolae Breban a detinut si functia de membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, iar debutul literar l-a avut in revista "Viata studenteasca" (nr. 5, din mai 1957), cu schita "Doamna din vis". Decisiva pentru formarea sa intelectuala va fi insa prietenia care il va lega de Nichita Stanescu, Cezar Baltag, Grigore Hagiu si Matei Calinescu, un adevarat nucleu al generatiei 60. In 1968, decretat de critica ,,an al romanului", publica volumul "Animale bolnave", despre care s-a scris foarte mult inca din primele saptamani dupa aparitie si i se decerneaza Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.
Este numit redactor-sef adjunct al Romaniei literare, in 7 noiembrie, iar la Adunarea Generala din 14-16 noiembrie 1968 este ales in Biroul Uniunii Scriitorilor. Incercarile sale de a organiza, impreuna cu Dumitru Tepeneag, formarea unei Uniuni a Scriitorilor Romani din exil esueaza, fiind privite cu suspiciune. In 15 martie 1990 revine in tara, de la Paris si inaugureaza, incepand cu data de 20 aprilie, in calitate de director, noua serie a revistei "Contemporanul". Momentul de varf il constituie insa aparitia, tot la Editura Du Style, a unei trilogii romanesti: "Amfitrion" (vol. I, Demonii marunti; vol. II, Procuratorii; vol. III, Alberta). Pentru noul sau roman, scriitorul este distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania si Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. In 24 octombrie 1997, Nicolae Breban este ales membru corespondent al Academiei Romane.

Despre personalitatea si opera lui Nicolae Breban s-au scris multe carti si s-au pronuntat o serie personalitati, dintre care amintim: Marian Victor Buciu – "Breban. Eseu despre stratagemele supravietuirii narative"; Laura Pavel – "Antimemoriile lui Grobei. Eseu monografic despre opera lui Nicolae Breban"; Liviu Malita – "Nicolae Breban, micromonografie"; Geo Vasile – "Proza romaneasca intre milenii. Dictionar de autori" dar si multi altii care au creionat, prin penelul lor, meritele marelui academician.

Pentru acestea si pentru multe altele care nu au fost mentionate, Gabriel Zetea, presedintele Consiliului Judetean a propus acordarea titlului de ,,Cetatean de onoare al Judetului Maramures" academicianului Nicolae Alexandru Breban.

,,Este o personalitate a judetului cu care ne mandrim si pe care suntem onorati sa o recompensam cu unul dintre cele mai importante distinctii ale Maramuresului, multumindu-i, de asemenea, pentru tot ce a facut pentru promovarea judetului", a declarat seful administratiei judetene.

Propunerea ca titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Maramures sa fie acordat academicianului Nicolae Breban a fost facuta intr-o sedinta anterioara, de catre consilierul judetean Anton Rohian. "Citindu-i cartile si admirand personalitatea celui care este Nicolae Breban, am constatat ca avem intre noi un contemporan care trebuie recompensat pentru tot ceea ce a facut si pentru tot ceea ce inseamna el pentru Maramures. In urma discutiilor pe care le-am avut si cu alti colegi consilieri, am propus executivului, in plenul Consiliului Judetean, sa ne aratam aprecierea pentru ceea ce este si ce reprezinta academicianul Nicolae Breban si familia sa pentru Baia Mare si pentru judetul nostru. Ma bucur ca acest lucru se va intampla joi, in cadru festiv si ca in mijlocul nostru va fi si noul cetatean de onoare al judetului, Nicolae Breban", a declarat Anton Rohian.

Si Teodor Ardelean, in mesajul transmis in cadrul sedintei extraordinare de Consiliu Judetean, inainte ca proiectul sa intre la vot, a subliniat faptul ca "ocazia de a-l unge pe academicianul Nicolae Breban cu acest titlu constituie, intai de toate, o onoare pentru noi. Un om cu un destin mereu in bataia vanturilor istoriei si care a ramas permanent vertical necesita nu doar sa ii apreciem opera, ci si sa il rasplatim public cu recunostinta pe masura".

Si consilierul judetean Gheorghe Mihai Barlea a aratat ca "Nicolae Breban este un mare scriitor roman, o personalitate exponentiala a culturii romane, legat prin originile sale de Maramures, leaganul copilariei sale. Titlul de Cetatean de Onoare al Maramuresului il merita datorita anvergurii si operei sale, dar si faptului ca ramane profund legat de viata spirituala si de identitatea culturala a judetului nostru".

&

Comunicat de presa al Consiliului Judetean Maramures

The post EVENIMENT LA BAIA MARE - Academicianul Nicolae Alexandru Breban va primi titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Maramures appeared first on actualmm.ro.

Comments