EXCLUSIV Licitatia pentru deszapezire a fost

EXCLUSIV – Licitatia pentru deszapezire a fost suspendata, Baia Mare nu are contract cu niciun opera...

DESZAPEZIRE. Iarna ninge. Mereu e asa, de la facerea lumii-ncoace. In pofida repetabilitatii si a gestionarii unui oras montan, autoritatile publice din Baia Mare sunt mereu surprinse de venirea zapezii, ca si cum s-ar astepta ca iarna, de exemplu, sa-nfloreasca ciresii, nu sa cada zapada. Anul trecut, urbea a trecut prin cel mai dramatic moment.

&

Trecut…

&

Contractul cu operatorul de deszapezire se terminase, sefii Primariei s-au luat cu altele, Intaiul Ales era-n arest la domiciliu, cel pe care l-a numit substituentul sau si ulterior l-a numit public ,,un prost", viceprimarul Marinel Rob, a gestionat dezatruos situatia, licitatiile au fost intarziate si apoi anulate si, uite asa, ne-am trezit fara niciun operator de deszapezire.

&

In constiintele baimarenilor, iarna dintre 2016 si 2017 a fost una a coeziunii triste si autoimpuse. Iarna lopatarii noastre. Ca pe vremea lui Ceasca, fortati de-mprejurari, baimarenii s-au automobilizat si au deszapezit singuri strazi intregi si trotuare acoperite de gheata, injurand printre dinti si apoi public o administratie municipala incapabila sa gestioneze o problema care… i-a surprins. Intaiul Ales era rechemat la rampa ca un Unic Mantuitor ce poate salva urbea.

&

Catalin Chereches a revenit de luni bune pe tronul orasului. Printre chestiunile dispuse si asumate a fost si delegarea, prin licitatie publica, a unui contract de cel mult patru ani pentru deszapezire. Ca un gospodar. A girat forma finala a licitatiei – surse din Primaria Baia Mare sustin ca edilul chiar a impus multe din conditiile inscrise in caietul de sarcini, fapt pana la un punct logic. Practic, Baia Mare a scos la licitatie operarea serviciilor de deszapezire pe urmatorii patru ani si a serviciilor de salubrizare pe urmatorii trei ani (pana la sfarsitul anului 2018, municipalitatea are contract cu Drusal).

&

Prezent…

&

Tocmai conditiile pe care le-a impus municipalitatea (prin primarul Chereches) ne-au dus la pierzanie. O firma (SC Brantner Servicii Ecologice SRL Cluj-Napoca) a contestat, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), documentatia de atribuire elaborata de Primaria Baia Mare in vederea acordului privind serviciul de salubritate si de deszapezire, cerand suspendarea licitatiei.

&

Surse independente care opereaza in sistemul public de deszapezire au declarat pentru 2mnews ca Baia Mare a cerut, practic, imposibilul. ,,Au solicitat atat de multe utilaje si atat de complexe incat ai putea deszapezi si curata Capitala, nu Baia Mare. In contextul investitiilor ce ar trebui facute de operatorii interesati sa efectueze aceste servicii in Baia Mare, agentul economic ar lucra in pierdere economica, banii incasati pentru servicii fiind mai putini decat investitia cu achizitia utilajelor si operarea serviciilor".

&

Am intrebat daca nu exista firme care au deja in dotare toate acele utilaje solicitate de administratorii orasului. Raspunsul, sec: ,,Nu. Insa chiar si asa, presupunand ca le-ar avea, aceste investitii trebuie amortizate, iar raportul economic e net defavorabil. Nu se poate incheia un biznis pe prezumtia ca o sa ninga mult sau ca o sa se colecteze deseuri multe. Calculul se face la ce se plateste sigur, nu la ce poate sa se plateasca."

&

In concluzie, studiind documentatiile prin care Primaria Baia Mare vrea sa incheie un acord cu un operator pentru salubritate (pe o perioada de cel putin trei ani, incepand din 2019) si deszapezire (pe o perioada de cel mult patru ani) CNSC a decis suspendarea procedurii de atribuire.

&

Viitor…

&

Viitor roz, nu se-ntrezareste. Surse din sistem sustin ca Primaria poate contesta (pana in 4 septembrie) decizia CNSC. Eventuala contestatie s-ar judeca la Curtea de Apel Cluj - sunt extrem de putine cazurile in care o decizie CNSC a fost intoarsa in instanta. Iar clepsidra isi scurge nisipul, imperturbabila. Timp nu prea este si de acum ar trebui sa se intample totul perfect pentru ca Baia Mare sa poata semna un contract cu un operator de deszapezire pana la inceputul lunii decembrie.

&

Avem o problema, asadar. Ascunsa sub presul administratiei publice locale. De teama (macar le e teama?) sa nu se tensioneze atmosfera taman inainte de Festivalul Castanelor, eveniment cu buget public de 636.000 euro. Insa… iarna ninge. Pregatiti-va lopetile. Deja aveti experienta.

&

Catalin VISCHI

Comments