EXPLOZIV – Focoase din cel de-al Doilea Razboi Mondial descoperite la Cicarlau (FOTO)

EXPLOZIV – Focoase din cel de-al Doilea Razboi Mondial descoperite la Cicarlau (FOTO)

EXPLOZIV. Joi, 23 iunie, la Cicârlău au fost descoperite patru focoase neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial. Descoperirea a fost făcută de tinerii care fac parte din grupul pasionaţilor de “Metal detecting” care caută vestigii rămase din marea conflagraţie.

„Azi (n.r. 23 iunie) în jurul orei 14.00, lângă cariera de piatră de la Cicârlău am descoperit patru focoase neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial. Le-am scos, le-am lăsat acolo şi am sunat la 112. Au venit cei de la ISU şi de la Poliţie imediat”, a declarat Ionuţ Pintea, cel care le-a găsit.

Descoperirea nu a fost făcută întâmplător. Ionuţ Pintea, mare amator de istorie, spune că a auzit de la localnici că în zonă ar fi fost săpate tranşee în timpul războiului, astfel că a demarat căutările.

„Sunt pasionat de istorie de când mă ştiu şi am citit cam tot ce am găsit pe această temă. Ştiind că în Maramureş s-au purtat mai multe lupte, în urmă cu şapte luni mi-am achiziţionat şi un detector de metale şi am început să caut. Este prima dată când am ajuns la Cicârlău şi am avut succes. Am auzit de la oamenii din sat că ar fi mai multe de descoperit pe aici şi am avut noroc”, spune tânărul.

Cele patru focoase nu sunt singurele „descoperiri explozive” făcute în această săptămână în Maramureş. Potrivit purtătorului de cuvânt de la ISU, marţi, 21 iunie, la Leordina a fost găsită o grenadă defensivă provenită tot din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Marţi, 21 iunie, la Leordina a fost găsită o grenadă defensivă neexplodată care provine cel mai probabil din cel de-al Doilea Război Mondial. A fost ridicată şi depozitată la Depozitul de muniţie pentru ca ulterior să fie distrusă”, a declarat Oana Gonczi, purtător de cuvânt ISU Maramureş.

În Maramureş comunitatea celor pasionaţi de astfel de activităţi este destul de numeroasă şi în curând tinerii spun că vor constitui şi o asociaţie astfel că nu este exclus ca în cel mai scurt timp să apară şi alte descoperiri.

Comments