Expozitie de arta din Tokyo devalizata cu acordul organizatorilor. Mai multe obiecte "furate" au fos...


O galerie de arta din Tokyo le-a oferit recent vizitatorilor posibilitatea de a ''fura'' operele expuse, o parte din prada ajungand rapid pe site-urile de licitatii, relateaza Agerpres, citand AFP.


Organizatorii au crezut initial ca evenimentul va fi destul de confidential, insa informatia s-a raspandit rapid pe retelele sociale. Astfel, doua sute de persoane s-au grabit sa fie prezente la deschidere, cu putin inainte de miezul noptii, in noaptea de joi spre vineri.


''Raufacatorii'' au fost atat de eficienti incat expozitia a fost devalizata de operele de arta expuse in mai putin de zece minute, desi ar fi trebuit sa dureze pana la zece zile, noteaza Agerpres.


Multimea adunata a fost atat de mare, incat politia s-a grabit la fata locului, inainte ca organizatorii sa lamureasca situatia.


Aceasta ''expozitie de arta escamotabila'' a fost un ''experiment'' menit sa transforme relatia dintre artisti si public, a explicat pentru AFP Tota Hasegawa, initiatorul proiectului.


Yusuke Hasada, in varsta de 26 de ani, a reusit sa plece cu o bancnota de 10.000 de yeni (aproximativ 83 de euro), inramata, inclusa in instalatia intitulata ''My Money'' (''Banii mei'') a artistului Gabin Ito.


Ajuns cu o ora inainte de deschidere, tanarul, unul dintre putinii care nu au plecat cu mainile goale, s-a pozitionat strategic in fata intrarii in galeria de arta, in timp ce restul celor prezenti stateau dispersati.


''In momentul in care organizatorii au anuntat ca deschid mai devreme, toti cei din spatele meu s-au repezit inauntru. Aproape am cazut'', a povestit pentru AFP acest Arsene Lupin pentru o seara. ''A fost infricosator'', a precizat el. Tanarul a precizat ca va pastra obiectul pentru a-si decora apartamentul.


Alti, insa, au avut intentii mai venale - dupa cateva ore, mai multe obiecte de arta din expozitie erau deja scoase la vanzare pe site-urile de licitatii, la preturi ajungand chiar si la 100.000 de yeni, echivalentul a peste 800 de euro.


Yuka Yamauchi, inginera in varsta de 35 de ani, a sosit cu un sfert de ora inainte de miezul noptii, chiar cand ceilalti plecau cu prada.


"A trecut mult timp de cand am vazut atatia oameni", a comentat ea, intrucat majoritatea locuitorilor din Tokyo evita in prezent locurile aglomerate pentru a nu contracta noul coronavirus, cazurile noi de infectare fiind in crestere in capitala Japoniei.


Tanara a trebuit sa se multumeasca doar cu un premiu de consolare - o agrafa, folosita probabil pentru suspendarea uneia dintre operele de arta. ''Am gasit-o pe jos, asa ca am pastrat-o ca suvenir'', a spus ea razand.


Posibilitatea de a fura obiecte contribuie la atragerea unui public mai larg si ofera vizitatorilor o oarecare placere oferita de transgresare, dupa cum a explicat Minori Murata, o artista care a expus portofele cu bani si carduri risipite.


Societatea nu are obiceiul sa sfideze interdictiile in Japonia, tara cu o rata a infractionalitatii extrem de redusa.


De altfel, unii dintre cei care au dat ''spargerea'' in expozitie s-au comportat ca niste gentlemeni, a spus organizatorul Tota Hasegawa. Dovada? Cand unul dintre ei ''si-a pierdut rucsacul cu portofelul in el, obiectul in cauza a fost ridicat, predat cuiva din organizatie si returnat proprietarului'', a subliniat el.


Comments