"Fara penali in functii publice" va intra, dupa un an de blocaj, in dezbaterea Camerei Deputatilor....

"USR isi manifesta speranta ca decizia de introducere pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a initiativei cetatenesti sa nu fie doar un exercitiu de imagine al marilor partide, asa cum s-a intamplat si cu proiectele USR privind pensiile speciale. De asemenea, facem un apel ca scopul initiativei cetatenesti sa nu fie deturnat prin contopirea proiectului cu alte proiecte PSD si PNL sau, si mai grav, sa ii fie aduse modificari care sa-l faca neconstitutional", a precizat sursa citata.

Presedintele USR, Dan Barna, a afirmat ca fiecare pas parcurs de acest proiect "a durat enorm de mult".

"Un an de zile ne-a luat ca sa ajunga proiectul pe ordinea de zi. Inca nu are raport de la Comisia juridica si ma astept ca zilele urmatoare, acum ca PSD si majoritatea parlamentara au acceptat sa fie pus pe ordinea de zi, sa elaboreze si raportul. La fiecare sedinta a Biroului Permanent, colegii mei cereau includerea proiectului in ordinea de zi, dar de fiecare data le era respinsa solicitarea. Acest proiect a parcurs etapele constitutionale foarte greu, fiecare pas a durat enorm de mult, incercandu-se toate tergiversarile posibile. Faptul ca se afla pe ordinea de zi e un mare pas, o veste excelenta si confirma dorinta celor 1 milion de cetateni care au semnat initiativa", a declarat Dan Barna, presedintele USR.

Intrarea initiativei USR pe agenda plenului a intarziat nepermis de mult, a precizat, la randul sau, deputatul USR Catalin Drula, liderul grupului USR din Camera Deputatilor.

"E bine ca se intampla acum, dar ne-am fi dorit sa se respecte termenele. Cu aceasta initiativa si cu toate celelalte care sunt amanate din motive politicianiste. "Fara Penali" este un efort al societatii civile pentru curatarea politicii si administratiei romanesti. E absolut necesar si e bine ca incep sa vada si altii asta. Noi am spus tot timpul ca fara hotie ajungem departe si asa va fi!", a adaugat Catalin Drula.

Initiativa "Fara Penali in functii publice" propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, avand urmatorul continut: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii", potrivit AGERPRES.

Comments