Florin Citu: Romania are cea mai mica crestere a deficitului bugetar fata de estimarea initiala

Florin Citu Romania are cea mai mica

Florin Citu: Romania are cea mai mica crestere a deficitului bugetar fata de estimarea initiala

"Am promis o politica fiscala prudenta, responsabila si neinflationista pe termen lung. Am reusit pana acum. Criza economica a insemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru TOATE tarile. TOATE deficitele bugetare au explodat. Totusi, Romania are cea mai mica crestere e deficitului bugetar fata de estimarea initiala", scrie Citu, in postarea citata.

Potrivit liberalului, beneficiile pentru toti romanii ale politicii fiscale prudente implementate de Guvern sunt: cel mai mic necesar al imprumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar (Polonia de exemplu trebuie sa imprumute in plus in 2020 9,3% din PIB), spatiu de manevra mai mare in 2021 daca aceasta criza economica si de sanatate se prelungeste, presiunea mai mica pe dobanzile si veniturile bugetare viitoare (presiune mai mica asupra finantelor generatiilor viitoare), presiune redusa pe cresterea preturilor in viitor si efect redus al eliminarii sectorului privat prin interventia prea mare a statului in economie."Economia liberala se dezvolta cu un sector privat puternic si majoritar in economie. Dar cel mai important lucru este sa reusim, cu un efort bugetar mult mai mic decat restul tarilor din UE, revenirea economica din trimestrul III si evitarea recesiunii tehnice. A fost obiectivul meu din primul moment si va spun ca reusim", a transmis ministrul Finantelor.

Cu o zi in urma, Citu se declara optimist, tot intr-o postare de pe Facebook, sustinand ca tara noastra va avea o revenire din trimestrul al III-lea, in V, acesta fiind scenariul de baza cu care lucreaza si BNR in momentul de fata, fapt ce s-ar traduce intr-o crestere economica in 2021.

Comments