Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu merge la inchisoare. Judecatorii l-au condamnat la 5 ani de detentie

Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu

Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu merge la inchisoare. Judecatorii l-au condamnat la 5 ani de...

Decizia instantei:

,,Solutia pe scurt: Decizia penala nr.1129/A din data de 29 Octombrie 2020 - In temeiul art.421 pct.2 lit.a din Codul de procedura penala, admite apelul declarat de inculpatul OLTEANU BOGDAN impotriva Sentintei penale nr.1960 din data de 24 decembrie 2019, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala, in Dosarul nr.20082/3/2017. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala apelata si, in fond, rejudecand: Reduce pedeapsa principala aplicata inculpatului OLTEANU BOGDAN pentru infractiunea de trafic de influenta, prev. de art.291 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal, de la 7 ani inchisoare la 5 ani inchisoare, men?inand pedepsele complementare si accesorii aplicate aceluiasi inculpat prin sentinta apelata. In temeiul art.424 alin.3 Cod de procedura penala rap. la art.72 Cod penal, deduce din pedeapsa principala de 5 ani inchisoare aplicata inculpatului perioada retinerii, a arestarii preventive si a aretului la domiciliu, de la 29.07.2016 la 20.10.2016, inclusiv. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate. In temeiul art.275 alin.3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare din apel raman in sarcina statului. In temeiul art.275 alin.6 rap. la art.272 alin.1, 2 din Codul de procedura penala, onorariul partial cuvenit avocatului din oficiu desemnat pentru inculpat, in cuantum de 220 lei, ramane in sarcina statului, fiind suportat din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 29 octombrie 2020."

Olteanu a fost lider PNL in anii 2000, apropiat de Calin Popescu Tariceanu, si a fost presedinte al Camerei Deputatilor (2006 - 2008). Ulterior a devenit viceguvernator BNR.

DNA l-a acuzat de trafic de influenta si a cerut o pedeapsa de 10 ani inchisoare in dosarul in care este acuzat ca a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. La ultimul termen al procesului reprezentantul DNA a declarat ca la dosar exista numeroase probe care dovedesc vinovatia lui Bogdan Olteanu, printre care declaratiile date de Sorin Ovidiu Vintu, ale unor oameni de afaceri si ale fostului guvernator al Deltei Dunarii Liviu Mihaiu, dar si inscrisuri bancare si interceptari telefonice si ambientale, scrie G4media.ro

Bogdan Olteanu a fost trimis in judecata de DNA in octombrie 2016, fiind acuzat ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, pe cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii, sustin procurorii.

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferata dintr-un cont din Cipru in contul din Bulgaria al unei societati inregistrate in SUA si apoi retrasa in numerar in trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vintu, banii i-au fost remisi lui Olteanu la biroul unde acesta isi desfasura activitatea in sediul PNL.

Comments