FOTO GARILE Romaniei, focare de INFECTIE. Ce au gasit inspectorii de la Protectia Consumatorului

FOTO GARILE Romaniei, focare de INFECTIE. Ce au gasit inspectorii de la Protectia Consumatorului

FOTO GARILE Romaniei, focare de INFECTIE. Ce au gasit inspectorii de la Protectia Consumatorului

Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au facut in aceasta luna mai multe controale care au vizat conditiile de transport pe caile ferate, precum si serviciile de alimentatie oferite consumatorilor in zona garilor.

Inspectorii au descoperit mizerie si mucegai in interiorul garilor, ferestre sparte si gunoaie neridicate, precum si alimente preparate sau vandute in conditii improprii. Pentru deficientele constatate au fost date amenzi in valoare de peste 1,2 milioane de lei.

ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presa, ca au fost verificati aproape 400 de operatori economici care presteaza servicii in domeniul transportului feroviar de calatori si operatori economici care isi desfasoara activitatea in incinta sau in apropierea garilor. Aproape 74% dintre cei controlati, adica 295 de operatori economici, au incalcat legea.

Comisarii ANPC au descoperit in timpul actiunilor de control ca in spatiul destinat circulatiei calatorilor din incinta garilor existau gauri in paviment, lipseau bucati de piatra/gresie, canale/guri de canal neconforme.

De asemenea, in vagoane si compartimente, conditiile igienico-sanitare erau necorespunzatoare in compartimente, iar fotoliile cu care sunt dotate acestea aveau tapiteria patata, rupta, cu cotiere rupte, murdare, tetiere murdare.

Mai mult, in zona peroanelor, bancile destinate calatorilor nu erau sterse complet de zapada pentru a putea fi utilizate.

Echipele de control au mai descoperit ca peronul nu era inaltat si se afla la o distanta destul de mare de tren, fiind ingreunat, astfel, accesul in tren si punandu-se in pericol securitatea calatorilor.

Alte nereguli constatate de comisarii ANPC au fost urmatoarele: peretii si tavanul din interiorul statiilor erau insalubre prezentand pete de mucegai si infiltratii, ferestrele salilor de asteptare erau sparte si neigienizate, existand pasari in interiorul cladirii, in zona peroanelor, existau gunoaie si saci de plastic de gunoi neridicati, lipseau burlanele de scurgere a apelor pluviale, iar scaunele din salile de asteptare erau insuficiente.

,,Toaletele erau neigienizate si scaunele murdare. In salile de asteptare peretii erau exfoliati, existau panze de paianjen pe tavan si pereti, tocaria era deteriorata si exfoliata, cosurile de gunoi aveau tabla ruginita. Recipientele pentru sapun lichid erau goale, iar o parte din chiuvete nu aveau baterie sanitara. La toaletele pentru barbati era un miros pestilential de urina si amoniac, din cauza neigienizarii corespunzatoare a pisoarelor. In unele gari peroanele si caile de acces catre liniile ferate nu aveau rampe pentru persoane cu dizabilitati, diferenta de nivel fiind foarte mare de la peron la scara trenului;
lipsa iluminarii peronului", se arata in comunicatul ANPC.

De asemenea, se preparau covrigi si produse de patiserie cu ingrediente ce nu contineau elemente de identificare si caracterizare, iar recipientul in care se fierbeau covrigii prezenta un lichid mazgos si murdar, iar frigiderul in care era depozitat aluatul prezenta murdarie, iar tavile erau degradate.

Sanctiunile date de ANPC

Echipele de control au dispus oprirea temporara de la comercializare a 549 de kilograme de produse alimentare in valoare de 3.959 de lei si de produse nealimentare in valoare de 841 lei, pana la intrarea in legalitate, oprirea definitiva de la comercializare a 284 de kilograme de produse alimentare in valoare de 4.211 lei si de produse nealimentare in valoare de 875 lei, produse posibil periculoase pentru consumatori.

De asemenea, au fost date 372 sanctiuni contraventionale, constand in 167 avertismente si 205 amenzi, insumand 1.213.500 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor. Totodata, au fost dispuse zece masuri de oprire temporara a prestarii serviciului.

Comments