FOTO VIDEO Cele mai frumoase strazi si scari din lume. Sunt atat de pline de culoare incat par despr...

Să faci un top al celor mai frumoase străzi şi scări colorate din lume este practic o misiune grea, având în vedere multitudinea de proiecte artistice existente în întreaga lume şi faptul că o astfel de clasificare ar depinde de cunoştinţele ori subiectivitatea fiecăruia dintre noi. 

În mai toate topurile existente: ale asociaţiilor de arhitecţi, agenţiilor de turism, ale specialiştilor în general, se regăsesc o parte dintre ele.

Cele mai deosebite locuri de pe planetă merită trecute în revistă. Arhitectura, culoarea, caracterul şi resursele fac din acestea o atracţie turistică cu mult diferită faţă de celelalte, datorită unui element comun - arta stradală. Aceasta devine treptat acceptată ca o formă de artă legitimă şi minunată de către tot mai mulţi oameni, dar nu înseamnă că artiştii de stradă se pot odihni pe lauri - ei continuă să exploreze noi modalităţi de a exploata suprafeţele publice. Aţi fi tentaţi să credeţi că artiştii au încercat să transforme doar locurile urâte, cum ar fi cele din mahalale, dar regăsim geniul uman chiar şi în cadre feerice. 

La fel ca arta stradală ascunsă a lui Zebrating, majoritatea acestor lucrări pot fi cu adevărat apreciate doar atunci când sunt văzute dintr-un anumit unghi. Cum este cazul scărilor vopsite sau mozaicate care privite de sus par stropiri aleatorii de vopsea, dar când cineva se uită la ele de jos, va vedea viziunea completă a artistului.

Desigur, nu toate sunt imagini, unele sunt doar decoraţiuni colorate, care fac locul mai înălţător. Câteva dintre aceste lucrări s-au născut din eforturile comunităţii, ceea ce arată, de asemenea, o acceptare tot mai largă a artei stradale din întreaga lume. Cum este cazul Străzii Mozaic din San Francisco. Acestea au fost create de mai mult de 300 de localnici, sub îndrumarea atentă a câtorva artişti.

Când Scările Curcubeului din Turcia au fost pictate pentru prima oară de către administraţia locală, comunităţile din apropiere au răspuns prin pictarea propriilor scări, în spirit de solidaritate.

Chefchaouen - satul albastru din Maroc

În credinţele evreieşti, culoarea albastră simbolizează divinitatea, pentru că este culoarea cerului şi a mării. Prin urmare, a devenit o tradiţie de a folosi nuanţe de albastru la vopsirea pereţilor şi a ţesăturilor. 

Există localnici care susţin că albastru arată captivant şi în Islam, unde este descris ca o culoare a fericirii şi optimismului.

Pictarea pereţilor în albastru a satului Chefchaouen din Maroc probabil s-a întâmplat la scurt timp după înfiinţarea localităţii în secolul al XV-lea. Unii pretind însă că imigranţii din anii 1930 sunt responsabili pentru adăugarea culorii albastre din oraş.

Cert este că există convigerea că nuanţele de albastru ajută la prevenirea răspândirii ţânţarilor. Ţânţarii, în general, aleg să locuiască în apropierea apelor. Şi cum culorile clădirilor urbane arată precum apa curgătoare, localnicii susţin că de fapt ajută la respingerea ţânţarilor şi prevenirea malariei.

În plus, s-a constatat că albastrul ajută la menţinerea locuinţelor reci, chiar şi în timpul lunilor mai calde, potrivit unor localnici.

Nuanţele de albastru care simbolizează culoarea izbitoare a Mării Mediterane, reprezintă  şi importanţa Cascadei Ras el-Maa, care serveşte ca sursă esenţială de susţinere a vieţii.

„Satul albastru” se află în nordul Marocului,  la o mică distanţă de Tetouan şi Chefchaouen. Străzile înguste contrastează cu albastrul pereţilor. O combinaţie de stiluri spaniole şi maure, care se potriveşte cu această locaţie. Populaţia veche berberă a vopsit totul în albastru, spun unii, după modelul evreiesc. Din centrul său istoric, este important să vizitaţi Cartierul Vechi Medina unde veţi regăsi piaţa Uta el-Hamman; Marea Moschee din secolul al XV-lea; vechea închisoare; Piaţa Majzen şi Cetatea, toate situate în acelaşi loc. Un paradis ceresc, perfect pentru deconectarea de la toate agitaţiile.

Medina este cel mai cunoscut loc pentru a cumpăra suveniruri tradiţionale din Chefchaouen. Puteţi găsi multe obiecte de artizanat nativ, cum ar fi îmbrăcămintea din lână, păturile ţesute şi produsele din piele unice în tot Marocul.

Proiectul „Cerul de umbrele” din Portugalia a prins şi în România, la Timişoara

Ceea ce a început ca un proiect de vară, s-a transformat într-o lucrare de artă. Proiectul „Umbrella Sky Project”  sau „Cerul de umbrele” a început în 2011, ca parte a Festivalului de Artă Ágitagueda din Águeda. Locuitorii oraşului au atârnat umbrele destul de colorate pentru a răcori străzi şi s-a dovedit o idee colorată la propriu şi la figurat. 

Potrivit paginii sale de Facebook, ideea din spatele proiectului a fost aceea de a-i face pe oameni să zâmbească protejându-i în acelaşi timp de soarele dogoritor. Culorile strălucitoare şi frumoase ale umbrelelor, contrastează cu farmecul satului, arată ca un vis devenit realitate. De câţiva ani, şi Timişoara s-a inspirat din acest proiect. 

Străzile din Mykonos şi Santorini, celebre ca mai toate arterele de pe insulele greceşti

Străzile din insulele greceşti par să privească direct dintr-o carte de artă, cu totul văruit în alb, reflectând puritatea şi perfecţiunea. Cele din Mykonos şi Santorini însă au făcut înconjurul lumii, devenind extrem de apreciate. 

Strada Lombard: zig-zagul din San Francisco

Cunoscută ca una dintre străzile "cele mai ciudate" ale Americii, strada Lombard este cu adevărat ceva ce merită văzut: un drum abrupt, în zig-zag, dublat de minunate case victoriene.

Strada Lombard din San Francisco reprezintă fără îndoială una dintre străzile cele mai atractive, aşa cum se observă în numeroasele filme de la Hollywood, cu zig-zagurile sale care pur şi simplu hipnotizează.

Scara lui Selaron din Rio de Janeiro, Brazilia

Acest simbol al boemiei braziliene se află între districtele Lapa şi Santa Teresa. Lucrarea artistului chilian Jorge Selarón se evidenţiază datorită culorilor sale şi dalelor sale strălucitoare, care pot fi văzute pe toate cele 251 de trepte. Culorile roşu, albastru, galben şi verde care alcătuiesc mozaicurile sale reprezintă viaţa de zi cu zi, cu scene despre mahalalele şi străzile din Brazilia. 

Lucrarea a luat o aşa amploare încât în 2005 a fost declarată monument istoric în Rio de Janeiro. O scară "vie şi mutantă", după cum a definit-o autorul ei, s-a transformat într-o cronică de istorie.

Scările Mozaic create de peste 300 de locatari cu sprijinul financiar a altor peste 200

Un efort de echipă, proiectul de pe 16th Avenue - Scările Tiled sau Treptele de gresie / mozaic - reprezintă rezultatul colaborării între locatarii din jurul intersecţiei străzilor 16 şi Moraga, din San Francisco. 

Lucrările la scările cu 163 trepte au început în 2003 sub conducerea artiştilor Aileen Barr şi Colette Crutcher, iar peste 500 de locatari au contribuit cu fonduri şi / sau cu forţa de muncă pentru a finaliza proiectul până în august 2004. Scările sunt acum supravegheate de administraţia San Francisco Parks Trust. 

La proiectul comunitar desfăşurat pe perioada a doi ani au participat peste 300 de voluntari şi 220 de sponsori care locuiau în zonă, pentru realizarea plăcilor lucrate manual. A fost pus în mişcare ca parte a unui proiect mai amplu de înfrumuseţare a oraşului San Francisco.

România, cu paşi timizi pe drumul artei stradale

Şi România are câteva străzi, în mod special, care se apropie de specificul celor atât de apreciate peste hotare. Extrem de populare sunt străzile din Sighişoara, care se remarcă prin arhitectura şi coloristica locuinţelor şi cele din Braşov, ca să amintim doar pe cele mai vechi. 

Arta stradală s-a făcut remarcată însă, în mod special printre străini, mai obişnuiţi cu acest gen de artă, şi prin picturile deosebite din Bucureşti. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Scările de mozaic de pe 16th Avenue - Tiled Steps - San Francisco Foto boredpanda com credit Jored Wong

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Comments