FOTO VIDEO Un an de la Colectiv. Klaus Iohannis si Hans Klemm au depus coroane de flori. Doua monume...

UPDATE O slujbă de pomenire a celor 64 de victime ale incendiului din Colectiv a fost oficiată de un sobor alcătuit din 10 preoţi, condus de părintele Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, în prezenţa a aproximativ 200 de persoane, între care s-au aflat răniţi şi apropiaţi ai victimelor.

La finalul slujbei de pomenire, părintele Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Daniel. 

”Mulţumim tuturor celor ce imediat după tragicul eveniment din 30 octombrie 2015 au ajutat cu rugăciunea şi cu fapta familiile îndoliate şi pe cei răniţi şi arşi. Pe lângă pomenirile anterioare şi acum, la împlinirea unui an de la tragicul eveniment, Biserica săvârşeşte slujbe de pomenire a celor decedaţi atunci, dorind astfel, prin rugăciune şi fapte de milostenie, comuniunea de iubire frăţească şi solidaritate umană cu cei îndoliaţi şi cu cei suferinzi”, a transmis Patriarhul Daniel. 

La rândul lui, Timotei Prahoveanul a spus că ”rugăciunea este mai tare decât moartea” şi că cei credincioşi au posibilitatea de a fi împreună cu cei pe care i-au iubit.

”Mesajul este acela al rugăciunii, care este mai tare decât moartea, pentru că cei care se duc după învăţătura Bisericii noastre au posibilitatea de a fi împreună cu cei pe care i-au iubit. Această despărţire este una temporară. Toţi cei care se iubesc în această lume şi cred în Mântuitorul Hristos vor continua această legătură dincolo de lumea aceasta trecătoare”, a spus părintele Timotei Prahoveanul.

Deşi o parte dintre persoanele prezente în faţa clubului consideră că este un gest frumos din partea Bisericii Ortodoxe Române, alţii au o părere contrară.

”Biserica a avut o reacţie negativă imediat după tragedia din urmă cu un an. Iar apoi a încercat să repare, ca să dea bine la public. Nu au făcut-o pentru că aşa au vrut ei, din suflet, ci doar pentru aparenţă. Sunt revoltat că după un an nu s-a schimbat nimic. Oamenii ar trebui să înţeleagă, să nu mai creadă că rockerii sunt satanişti. Rockerii sunt oameni”, a spus un tânăr care a venit să aducă un omagiu victimelor incendiului din Colectiv.

UPDATE Aproximativ 4.000 de persoane au plecat, duminică, din Piaţa Universităţii către clubul Colectiv într-un marş tăcerii dedicat victimelor tragediei de acum un an. Mai multe sute de persoane sunt aşteptate să se alăture marşului pe drumul de aproximativ o oră.

Oamenii s-au strâns din jurul orei 13.00 în Piaţa Universităţii, iar numărul lor a ajuns la circa 2.000 în mai puţin de o oră. Ei eu plecat la ora 14.00 în marş tăcut către clubul Colectiv, pe un traseu pe care au fost instituite restricţii de trafic.

La marş participă şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, iar dintre politicieni printre manifestanţi şi-a făcut apariţia şi proaspătul candidat USR la alegerile parlamentare Vlad Alexandescu, fost ministru al Culturii.

 Printre participanţii la marş se numără şi una dintre supravieţuitoarele incendiului din Colectiv, Tedy Ursuleanu. „Sunt emoţii pentru ceea se întâmplă azi“, a declarat tânăra.

Primii care au ajuns în Piaţa Universităţii au fost părinţii, rudele şi prietenii victimelor din Colectiv, precum şi supravieţuitori ai incendiului.

Ei au venit cu bannere, flori şi lumânări. În Piaţă a venit şi un grup de elevi din Slatina, care ţin în mâini 64 de baloane albe, cu aripi.
 

Mai multe zeci de persoane sunt şi în faţa clubului Colectiv, unde încă de dimineaţă au fost depuse coroane de flori şi aprinse lumânări. Printre primii care au venit pentru a aduce un omagiu victimelor au fost preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.

UPDATE Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a depus o coroană de flori în faţa clubului Colectiv şi a transmis un mesaj prin care spune că Ambasada îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupţiei şi în efortul de a construi o ţară sigură, democratică şi prosperă.

"Astăzi ne amintim de cei care şi-au pierdut vieţile sau au fost răniţi în tragicul incendiu, care putea fi prevenit, de la Colectiv, de acum un an. Din tragedie a răsărit speranţa. Zeci de mii de români s-au adunat paşnic pentru a-şi exprima dorinţa unei Românii lipsite de corupţie, cu o guvernare transparentă, ce răspunde nevoilor cetăţenilor şi este deplin implicată într-o Europă întreagă, liberă şi în pace", se arată într-un mesaj al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Oficialul american transmite că acum, când plângem din nou victimele tragediei de anul trecut, Ambasada SUA "îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupţiei şi în efortul de a construi o Românie sigură, democratică şi prosperă".

UPDATE Monumentul în formă de înger din Piaţa Bucur, dedicat victimelor din clubul Colectiv, a fost dezvelit în prezenţa principesei Margareta, a principelui Radu şi a altor membri ai familiei regale, precum şi a câtorva zeci de persoane, între care s-au numărat răniţi în tragedie şi apropiaţi ai victimelor.

Monumentul este realizat din bronz şi are un soclu din piatră de Dobrogea, pe care au fost gravate numele celor 64 de victime ale incendiului, precum şi data la care a avut loc tragedia - 30 octombrie 2015 - şi numele artistei care l-a realizat, Elena Surdu Stănescu. 

Monumentul în formă de înger FOTO Mihai Voinea/ Adevărul 

”Evenimentul tragic m-a impresionat, ca pe toată lumea, foarte tare şi în felul acesta am putut să finalizez într-un fel crezul meu de-o viaţă - dragostea de oameni şi de tot ce este frumos şi bun. Acest monument are două direcţii. Prima este de pomenire pentru toţi cei care au murit şi a doua este imboldul la a lupta să nu se mai întâmple aşa ceva. Lucrarea are un conţinut metaforic foarte clar şi are o cupolă de piatră în care sunt inscripţionate toate numele celor care s-au prăpădit. Aceasta este de fapt pământul, din care zboară acest personaj, un înger, un simbol al elanului şi plecării noastre în alte lumi. Pe aripi, pe giulgiu, sunt chipuri care au fost rupte din baza de pe Pământ - arborele vieţii”, a declarat Elena Surdu Stănescu. 

Artista a precizat că monumentul va fi mutat peste aproximativ o lună în centrul Pieţei Bucur din Bucureşti, la nivelul solului, astfel încât toţi cei care îl privesc să poată ”sta de vorbă cu el” şi ”să îşi cicatrizeze rănile în timp”.

Un alt monument de marmură, ridicat la iniţiativa Arhiepiscopiei Bucureştilor în curtea Bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, a fost sfinţit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi de un sobor de preoţi. 

Ceremonia a fost urmată de slujba parastasului de un an pentru toţi cei decedaţi în urma incendiului.

Slujba de sfinţire a monumentului şi parastasul au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Iniţiativa ridicării monumentului din marmură aparţine Arhiepiscopiei Bucureştilor, potrivit Patriarhiei Române, el fiind amplasat în curtea bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, deoarece este lăcaşul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

Reprezentanţii Patriarhiei au arătat că slujbe de pomenire pentru cei decedaţi la Clubul Colectiv au fost săvârşite în toate parohiile Patriarhiei Române.

Mesajul patriarhului Daniel 

La un an de la tragedie, patriarhul Daniel a transmis un mesaj "de consolare şi comuniune în rugăciune familiilor şi tuturor celor care îi plâng pe cei dragi", decedaţi în incendiul din Clubul Colectiv.

"Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morţii, să odihnească împreună cu drepţii sufletele celor decedaţi în lumina şi pacea Împărăţiei lui Dumnezeu", spune patriarhul.

Guvernul comemorează un an de la Colectiv cu o pânză neagră de doliu întinsă pe sediul instituţiei

Inquam Photos / Octav Ganea

Pe sediul Guvernului a fost întinsă o pânză neagră în semn de doliu pentru victimele incendiului din Colectiv, de anul trecut, fiind eliminat mesh-ul instalat în iunie pentru campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului".

Pânza neagră a fost instalată pe sediul Guvernului în dimineaţa zilei de duminică, pentru a comemora victimele tragediei din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

Iohannis a depus o coroană de flori la Colectiv. Preşedinţia organizează o slujbă de pomenire la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a venit, duminică dimineaţa, în faţa clubului Colectiv, unde a depus o coroană de flori şi a păstrat un moment de reculegere în memoria celor 64 de victime ale tragediei care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Iohannis a anunţat că, la ora 10.00, va fi organizată o slujbă de pomenire la biserica Palatului Cotroceni.

"Am ţinut să vin astăzi să aduc un omagiu celor 64 de victime ale tragediei de la Colectiv. Pentru ei, am organizat la Cotroceni, la biserica din Cotroceni, o slujbă de pomenire la ora 10.00, unde vor participa şi supravieţuitori şi rudele ale celor care au fost în Colectiv", a spus Iohannis, la sosirea la clubul Colectiv.

Duminică dimineaţa preşedintele Iohannis şi-a schimbat şi fotografia principală de pe Facebook pentru a-i omagia pe cei 64 de tineri decedaţi în incendiul din 2015.

De la ora 13.00, un marş al tăcerii se va desfăşura pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii - Aleea Dealul Mitropoliei - Pod Şerban-Vodă - Splai Unirii - Bulevardul Mărăşeşti - Strada Bucur -  Piaţa Bucur - Clubul Colectiv.

Trei concerte, două cu strângere de fonduri

La Berăria H, se va auzi muzica pentru a treia zi la rând în cadrul #3010 Festival, organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010, unde preşedinte este Eugen Iancu, care şi-a pierdut copilul în incendiu. Banii strânşi din vânzarea biletelor vor fi redirecţionaţi supreavieţuitorilor.

Aici vor cânta de la 17.15 Fallen, Gray Matters, Coma, Anton, Krypton, Awake, Altar şi Trooper. 

Un alt eveniment rock caritabil va avea loc la Arenele Romane, Colectiv - Nouă ne pasă!, pe 30 octombrie, de la ora 16.30 şi este organizat de o parte din răniţii din Colectiv împreună cu Asociaţia Promusic Events. Banii strânşi vor fi direcţionaţi prin Crucea Roşie către victimele care încă au nevoie de tratament.

Aici vor cânta Holograf, Vama, Nicu Covaci, Antract, Jukebox, Up to Eleven (Liviu Popescu şi Mircea Petrescu), 9.7 Richter şi The Rock.

Al treilea eveniment muzical comemorativ „Împreună rezistăm” se desfăşoară pe 30 octombrie, în Quantic, de la ora 18.00, iar intrarea este liberă. Vor urca pe scenă u Days of Confusion, E.M.I.L., EYEDROPS,  FiRMA, Les Elephants Bizarres, Sunet Fin, The Kryptonite Sparks, Toulouse Lautrec, We Singing Colors, ZOB. 

Apel către patronii de cluburi şi politicieni

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, vineri, un apel către patronii de cluburi ca duminică, la ora 22.32, să aprindă un proiector şi ”să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria tinerilor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din urmă cu un an.

”Noi duminică, la 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumină. Aş ruga pe toţi patronii de cluburi ca la 22.32, poate ar putea face un astfel de gest, să ţină un mic moment şi să ridice spre cer o rază de lumină. Noi o vom face de la Colectiv”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

Totodată, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 a făcut, duminică, un apel ţi către televiziuni, dar mai ales către politicieni, ca, în ziua comemorării unui an de la tragedie, să nu facă politică, singurii care au acest drept fiind "victimele Colectiv".

„Rog astăzi televiziunile şi mai ales politicienii, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau au ocupat-o, să nu facă politică. Astăzi, 30 octombrie, singurii care au dreptul sa facă politică suntem noi, beneficiarii politicilor voastre de 26 de ani, noi victimele Colectiv”.

Comments