Frauda la Academia Romana. Vreme de 9 ani s-au incasat banii pentru academicieni care au murit!

Frauda la Academia Romana. Vreme de 9 ani s-au incasat banii pentru academicieni care au murit!

Frauda la Academia Romana. Vreme de 9 ani s-au incasat banii pentru academicieni care au murit!


Salariatii Academiei Romane au descoperit o frauda de 2,8 milioane de lei cu banii din indemnizatiile academicienilor. Schema se derula de noua ani, iar banii au fost incasati ilegal pe numele unor persoane decedate.&



Angajatii Academiei Romane aduc acuze grave cu privire la gestionarea fondurilor si aducerea unor directori fara concurs.


"De cateva zile s-a descoperit ca a fost delapidata suma de 2,8 milioane de lei din indemnizatiile academicienilor pe ultimii 9 ani, din 2011 incoace. In institutie este un numar exact si fix de academicieni, cand unul moare este scos de pe lista si apare altul. Ei bine, unii nu au fost scosi din sistem, iar indemnizatiile au fost incasate in continuare", explica, pentru Libertatea, un om din institutie.


<strong>Prin lege, in cadrul Academiei Romane sunt 181 de membri titulari - care incaseaza lunar 3.000 de lei si 135 de membri corespondenti, care ridica lunar 2.500 de lei. </strong><br>


Pe langa acestea, mai exista si indemnizatii de merit, astfel ca in total un academician poate ridica lunar si 9.000 de lei din diverse indemnizatii cumulate.


In prezent, Academia Romana are 79 membri titulari, 82 membri corespondenti, 37 membri de onoare din tara si 91 membri de onoare din strainatate, potrivit site-ului sau.


Avem si academicieni in varsta care nu mai vin sa isi ridice indemnizatia. Si banii care li se cuveneau acestora au fost delapidati. De patru zile vuieste Academia despre situatie.

Angajat al Academiei Romane:

Contactat de catre Libertatea, Aurel Pop - presedintele Academiei Romane - a confirmat problema, insa a spus ca nu poate da detalii din cauza ca se afla in aeroport.


"Am aflat in aceasta dimineata (joi, 2 iulie - n.r.), dar eu plec din tara, nu am detalii. Sunt in aeroport, ne auzim saptamana viitoare".


Plangere la Parchet

Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei, a declarat ca banii au fost recuperati si ca a facut plangere la Parchet.&


Acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Romane. Foto: agerpres

Acesta da vina pe casiera, care ar fi semnat in dreptul academicienilor si spune ca banii s-ar fi gasit intr-un dulap.


"Saptamana trecuta contabila a introdus un sistem nou si asa a aparut problema. Banii au fost gasiti, erau in dulapuri la casierie si au fost depusi la Trezorerie. Am facut plangere la Parchet, sa vina autoritatile sa investigheze. Am declansat o operatiune de verificare pentru perioada din 2004 pana acum pentru a vedea daca mai sunt si alte probleme", a spus Dumitrache.


"CFI si Curtea de Conturi cum de nu au gasit nimic?"

Angajatii insa il contrazic si spun ca este imposibil ca doar casiera sa fie implicata.&


"Controlul financiar intern ce a facut timp de 9 ani, ei nu verificau statele de plata? Curtea de Conturi cum de nu a gasit nimic atata timp? La casierie nu se vedea daca ar fi stat cu atatea cutii de bani pe acolo vreme de 9 ani? Iar faptul ca au trimis banii la Trezorerie inainte sa vina Politia sa ii verifice este echivalent cu distrugerea probelor", acuza un angajat, care a solicitat anonimatul.


Presedintele Academiei Romane nu vorbeste despre concurs, ci despre "probe"

O alta acuzatie a salariatilor se refera la angajarea pe pile a doi sefi.


Salariatii spun ca Aurel Pop l-a adus in luna martie de la Universitatea Babes-Bolyai pe Ioan Neag in functia de director general.


Iar Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei, a angajat-o in septembrie 2019 ca director economic pe Dorina Adamescu. Aceasta i-a fost anterior consiliera.


,,Dorina Adamescu a fost adusa ca director plin, prin transfer de la Politehnica. Dupa 31 martie a aparut si un director general, pe numele sau Ioan Neag. Acesta a venit prin transfer de la UBB, de unde este si Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane. De ce nu a fost facut concurs?", se intreaba un angajat al institutiei.


<strong>Aurel Pop a recunoscut ca il cunoaste pe Neag, insa a spus ca acesta a dat "probe". "Am inteles ca era nevoie de un director general, a dat probe. Il stiu, dar nu a fost adus pentru asta", a afirmat Pop.</strong><br>


Ioan Aurel Pop, presedinte al Academiei Romaniei

In privinta angajarii noului director economic, Pop a spus ca nu cunoaste detalii, el neocupandu-se de partea administrativa a Academiei. Aceasta este in sarcina secretarului general, Ioan Dumitrache.


Dumitrache: "Am vorbit cu domnul Pop si a spus ca il stie pe domnul Neag, ca e bun"

Dumitrache spune ca angajarile prin transfer sunt legale si precizeaza ca era nevoie de o astfel de procedura deoarece era nevoie rapida de directori.


"Puteam face concurs, dar aveam nevoie rapid. Acum facem lumina in finante. Chiar dansa (Dorina Adamescu, noul director economic - n.r.) este cea care a descoperit frauda.&


Exista si un post liber de director general. Avem nevoie de reparatii, avem probleme cu actele privind patrimoniul, avem proiecte de investitii precum noua aula sau Clubul Oamenilor de Stiinta, vrem sa facem proiecte pe fonduri europene. Am chemat oameni, vreo 4, dar nu au indeplinit conditiile. Apoi am vorbit cu domnul Pop si a spus ca il stie pe domnul Neag, ca e bun. L-am chemat, i-am expus problemele si l-am intrebat daca poate sa le rezolve. A spus ca incearca", povesteste Dumitrache.


Un bugetar cu milioane

Dorina Adamescu are o situatie patrimoniala remarcabila pentru un om care a lucrat intotdeauna la stat.


Aceasta detine, impreuna cu sotul, un apartament de 179 de metri patrati in Bucuresti, un altul in Pitesti, o casa de vacanta la Valea Ursului (Arges) si un spatiu comercial in Pitesti, potrivit declaratiei de avere. De asemenea, mai detine o treime dintr-o casa in Braila, aceasta fiind mostenire si& terenuri in Valea Ursului (Arges), Balotesti, Cornetu si Gradistea (ambele Ilfov).


<strong>Adamescu mai detine si trei conturi in lei la o serie de banci, avand in total 2,5 milioane de lei, plus un altul de 15.300 de euro. In acelasi timp, are plasati 165.000 de lei in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor. Detine actiuni la o serie de companii, in valoare de 66.000 de lei si a acordat un imprumut de 10.000 de euro unei alte persoane fizice.</strong><br>


Conform documentului, Dorina Adamescu a incasat anul trecut 224.000 de lei din functia de director economic al Politehnicii Bucuresti, adica 18.600 de lei pe luna. Alti 26.500 de lei i-a incasat de la Academia Romana.&


Dorina Adamescu

Sotul sau, care este auditor la Camera de Conturi Bucuresti, a incasat anul trecut 105.000 lei.


De la UBB la Academie

Si noul director Ioan Neag are o buna situatie. Impreuna cu familia, acesta detine cinci terenuri si paduri in Faget, Baisoara si Micesti (judetul Cluj).


Neag are si o casa de vacanta la Baisoara si o casa de locuit la Micesti, potrivit declaratiei de avere. Un apartament din Cluj-Napoca a ramas la partaj in proprietatea fostei sotii, in vreme ce in 2019 a mai vandut un teren cu 125.000 de euro.



In document mai apar doua autoturisme Subaru Outback, unul din 2008, altul din 2015.



Acesta a incasat anul trecut 183.000 de lei din functia de director general administrativ la Universitatea Babes-Bolyai si o serie de activitati si proiecte. Suma este echivalenta cu 15.200 de lei net pe luna.&


Comments