Gabriela Firea cere sanctiuni severe pentru furnizorii care refuza sa aplice legea plafonarii! Ce solutii pregateste PSD in criza energiei

Gabriela Firea cere sanctiuni severe pentru

Gabriela Firea cere sanctiuni severe pentru furnizorii care refuza sa aplice legea plafonarii! Ce so...

,,Azi facem pasul decisiv pentru prezentarea solutiilor care sa completeze masurile anuntate de guvern, astfel incat scumpirea energiei sa fie suportabila pentru populatie si economie. Acestea vor fi prezentate si discutate in Coalitie, pentru ca apoi sa poata fi preluate si aplicate. Ideea esentiala este ca oamenii si companiile sa primeasca un sprijin real si consistent acum, cand au cea mai mare nevoie de el.

Criza extraordinara care se profileaza reclama atitudini si solutii extraordinare, pe care nu ezitam sa le luam.

Bulgarele facturilor mari ale energie nu trebuie lasat sa se transforme intr-o avalansa care sa mature tot!

PSD respinge categoric demagogiile si acuzatiile stupide ca ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care ameninta sa parjoleasca tot.

Nu este niciun populism sa faci tot ce se poate ca oamenii sa-si poata duce viata normal, chiar si dupa ce-si achita factura la curent sau gaz, si sa nu ramana in frig si intuneric.

Nu este deloc populism sa te preocupe ca zeci de mii de IMM-uri si companii cu mii de angajati sa NU fie aruncate-n faliment de preturile uriase ale electricitatii sau gazelor.

Nu este pic de populism in eforturile ca scolile, spitalele, institutiile statului sa continue sa aiba electricitate si gaze, sa functioneze normal, sa ramana capabile sa-si achite facturile la utilitati.

PSD ia in calcul toate optiunile posibile, de la revenirea temporara la preturi reglementate pana la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare in factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii.

Masurile anuntate de guvern - reducerea TVA la 5% pentru energia electrica furnizata consumatorilor casnici, cu un consum lunar de pana-n 300 de kwh si compensarea certificatului verde si a cogenerarii reprezinta un pas necesar, dar prea mic, fata de gravitatea situatiei.

Aplicarea trebuie sa fie mai rapida, de la 1 februarie, si trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificarii tuturor facturilor.

Trebuie NEAPARAT introduse sanctiuni severe pentru furnizorii care refuza sa aplice legea plafonarii si compensarii!

Este imperios ca masurile de sustinere dar si de eliminare a birocratiei inutile sa se extinda si asupra IMM-urilor si companiilor: acum, de exemplu, e necesara completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de productie etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare.

Ideea esentiala pentru care insistam este ca aplicarea masurilor sa fie simpla, rapida, eficienta, fara birocratie stupida, iar efectele sa se vada rapid, povara facturilor majorate sa devina suportabila.

Pe de alta parte, atragem atentia ca Romania traieste cosmarul facturilor uriase la energie din cauze liberalizarii haotice a pietei, decisa de guvernele trecute.

Daca ar fi ramas in vigoare masurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situatie limita", a transmis Gabriela Firea, luni.

Comments