Gabriela Firea, semnal de alarma: Mai mult de o treime dintre femeile din intreaga lume au trecut prin violenta fizica sau sexuala la un moment dat

Gabriela Firea, semnal de alarma Mai mult de

Gabriela Firea, semnal de alarma: Mai mult de o treime dintre femeile din intreaga lume au trecut pr...

,,Astazi este ziua culorii portocaliu - declarata de Organizatia Natiunilor Unite drept un simbol al luptei impotriva violentei asupra femeilor! Va indemn si pe dumneavoastra sa purtati aceasta culoare, ca un mic semn de unitate in fata acestui cumplit adevar din societate: violenta! Victimele au nevoie sa stie ca nu sunt singure, ca pot cere ajutor, ca exista solutii pentru iesirea dintr-un infern pe care nimeni nu trebuie sa-l indure.

Numai in primele 9 luni ale acestui an, au fost inregistrate peste 66.000 de victime ale violentei domestice, jumatate dintre cazuri in mediul rural. Din pacate, multe dintre aceste cazuri sunt fapte penale!

Marcam astazi Ziua Internationala de Lupta Impotriva Violentei asupra femeilor si fac un apel catre toate tinerele si doamnele spunand STOP VIOLENTEI!

Orice ocazie este importanta pentru a atrage atentia asupra acestui fenomen. Vreau sa reamintesc telefonul de urgenta 0800.500.333 - Helpline dedicat victimelor violentei domestice, discriminari de gen si traficului de persoane. Peste 4.000 de persoane au sunat aici de la inceputul anului.

De astazi, pana in 10 Decembrie - Ziua Internationala a Drepturilor Omului, in toata lumea sunt 16 zile de activism impotriva violentei domestice. Nu doar in Romania exista acest fenomen, iar in ultimii ani el s-a dezvoltat si mai mult, ca un efect al pandemiei.

Le-am spus mereu baietilor mei ca fetele trebuie respectate. I-am invatat sa le protejeze, sa le vorbeasca frumos si sa le ajute daca au nevoie. Cred cu tarie ca aceste invataturi trebuie sa plece din familie, apoi sa fie consolidate in scoala. Pentru a avea o societate sanatoasa si puternica, cu membri care se respecta in egala masura.

Eliminarea violentei impotriva femeilor inseamna responsabilitate din partea institutiilor abilitate sa previna si sa sanctioneze comportamentele abuzive.

Ca ministru al Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse, reafirm inca o data faptul ca eradicarea violentei impotriva femeilor si a fetelor nu este un efort pe termen scurt. Ea necesita eforturi coordonate si sustinute de catre noi toti

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati, a dezvoltat proiectul ,,VENUS - Impreuna pentru o viata in siguranta". Peste 5.000 de victime ale violentei domestice au primit, pana acum, gazduire, consiliere vocationala si terapie prin grupuri de suport, in cele 42 de locuinte protejate din toate judetele tarii.

Statisticile UNICEF arata ca mai mult de o treime dintre femeile din intreaga lume au trecut prin violenta fizica sau sexuala la un moment dat in viata lor, iar in unele tari 7 din 10 femei se confrunta cu o forma de abuz in timpul vietii lor. Femeile care au fost abuzate sexual sau fizic de catre parteneri sunt de doua ori mai predispuse sa sufere avorturi, depresii. La nivel mondial, violenta domestica este principala cauza a mortalitatii la femeile intre 19 si 44 de ani, inaintea razboiului, a cancerului sau a accidentelor rutiere.

Femeia este mama, sora, bunica, iubita, sotie. Femeia este cea care da viata, iar siguranta ei inseamna siguranta copiilor, a parintilor, a familiilor noastre. Pentru o societate corecta si dreapta, care inseamna viitorul omenirii", a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Comments