Ghid de mutare la tara. Proiectul lansat de mai multi oraseni, care cred ca "telemunca poate repopul...


Cativa tineri pe care starea de urgenta i-a prins la tara au demarat o initiativa intitulata "Niste oraseni", dedicata sustinerii migratiei din urban spre rural. Pana la finalul lunii, vor finaliza si un ghid cu sfaturi si chiar idei de afaceri, menit sa-i ajute pe oameni sa se mute cu catel si purcel la sat.


Octavian Viorel se afla in Slatioara, Valcea, cand a fost declarata starea de urgenta. Era la tara cu familia extinsa - sotia, copiii, parintii si bunicii. "Patru generatii sub acelasi acoperis, timp de doua luni si jumatate. Si ne-a placut foarte mult", spune Octavian.


Si-au dat seama ca atat el, care lucreaza in industria creativa, cat si sotia lui, care e brand manager la o corporatie, au lucrat foarte bine de la distanta. Asa au inceput sa se gandeasca cum sa faca aceasta situatie temporara sa se permanentizeze.


Octavian Viorel a lucrat de pe prispa de cand a inceput pandemia

Ghidul de mutare pentru o viata mai buna

Lucrurile s-au limpezit la un pahar cu vin, alaturi de Marius Chivu, scriitor si redactor al revistei Dilema Veche, consatean cu Octavian.


"Suntem pe aceeasi ulita, la capete diferite. Si cum stateam asa, la un vin, ne gandeam ce am putea sa facem pentru comuna asta, astfel incat sa o revigoram, dar intr-un mod organizat. Adica sa nu se transforme intr-un obiectiv turistic si sa stricam viata oamenilor, si nici sa vina oameni si sa nu stie ce gasesc", mai spune Octavian.


De la acesti doi oraseni s-a nascut proiectul "Niste oraseni". Prin el, isi propun sa le ofere doritorilor un "ghid de mutare din punct de vedere sociologic, arhitectural, antreprenorial, educational, de mediu si calitate a vietii".



Au
inceput sa adune un colectiv de specialisti in toate domeniile,
au facut un parteneriat cu Institutul National de Cercetare a
Calitatii Vietii, au primit si sprijinul primariei Slatioara
si ceva bani din privat si s-au pus pe cercetat.


Echipa de cercetare "Niste oraseni", facand planul de bataie

Studiul de caz este satul Slatioara, comuna pe unde trece paralela 45, care imparte Pamantul in doua.


"Mai e un aspect: avem copiii, care vor sa vada si alte lucruri decat am putea daca am fi in Bucuresti. Ne putem urca vinerea in masina si ne intoarcem duminica, ne e usor sa trecem Transalpina si sa ajungem in Sibiu", completeaza el lista cu avantaje.


Satul e pe paralela 45, la jumatate distantei dintre Bucuresti si Timisoara si a distantei dintre Targu Jiu si Valcea. Si avem si Horezu la 7 kilometri, si asta ne ajuta si cu hipermarketuri si liceu, cand va fi cazul.

Octavian Viorel:

In continuare, trebuie sa mai vina in Bucuresti la intalniri pentru serviciu, dar a gasit o solutie si aici. "Raspunsul a venit cu autocarul care trece zilnic pe aici si eu prefer sa ma sui in autocar la 3 dimineata, sa trag un pui de somn si sa ma trezesc in Bucuresti la 7".


Internet, acoperire GSM, idei de afaceri si aer curat

Tot in cadrul proiectului, au adus si alti oameni, din cadrul comunitatii Viata de freelancer, care sa testeze cat de bine se poate lucra de pe prispa. "Conceptul de telemunca impinge oamenii sa se mute intr-un loc mai linistit, unde pot sa faca acelasi lucru. Acoperirea internetului in comuna este full, semnalul este si el bun, nu foarte bun, dar e 4G, trei liniute din patru. Avand toate lucrurile astea, internet, curierat, poti sa iti desfasori activitatea de freelancer fara probleme", spune Octavian.


E un calm, o vibratie buna. Cand esti inconjurat de natura si de verde te linistesti si aste te impinge si la munca mai productiva decat la oras.

Octavian Viorel:
Calitatea vietii la tara este mai buna, sustin "Niste oraseni"

In cadrul cercetarii, au identificat si surse de finantare in zona pentru cei care vor sa-si deschida o afacere. "O oportunitate am vazut ca e aceea de a deschide magazine online, pentru ca pretul de depozitare e mai mic decat in oras, curieratul e la fel de prompt, internetul are aceeasi viteza."


Nu mai vor lockdown la oras

Daca ii este dor de ceva din oras, are la 50 de kilometri Targu Jiu sau Ramnicu Valcea. Prietenii ii poate invita oricand in vizita. Practic, ne asigura ca nu are niciun dor urban.


Daca as vrea sa vad un film, drumul ar dura ca si cum as pleca din Drumul Taberei sa il vad la Unirii. Adica distantele sunt mai lungi, dar timpul e cam acelasi. E ca si cum am trai intr-un cartier la Bucurestiului si am pleca la ora de varf. Doar ca mergem prin natura, ciripit de pasarele...

Octavian Viorel:
Membrii comunitatii "Viata de freelancer" au testat telemunca la sat

De cand au demarat "Niste oraseni", au vazut ca tot mai multi cauta terenuri sau case la tara.


"Este un val, pentru ca oamenii au trait experienta lockdownului, intre patru pereti. Telemunca poate repopula satele", e convins tanarul.


In plus, studiile realizate de companii internationale arata ca oamenii au fost mai productivi lucrand de acasa, unii ajungand sa lucreze cu patru zile mai mult pe luna, in prima parte a starii de urgenta.


Metodologia proiectului "Niste oraseni" va fi pusa la dispozitia oricarei comune si oricarui grup de initiativa din tara care va dori asta.


Comments