Golgota din Valea Jiului. Cea mai lunga procesiune de Pasti are loc la Straja. De 20 de ani romanii...

Oamenii sunt aşteptaţi în număr mar la pelerinajul din Vinerea Mare, numit „Drumul Crucii”, care va porni din Lupeni spre schitul din Straja. Procesiunea, a cărei tradiţia a început în anul 2000, va începe la ora 12, de la Biserica Sf. Nicolae din centrul municipiului Lupeni. Evenimentul comemorează patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei şi este organizat în fiecare an, de aproape două decenii.

Pe „Drumul Crucii”, credincioşii poartă o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, care urcă până la cota 1.440 de metri a muntelui. Crucea adusă la schitul din Straja este încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe parcursul procesiunii, alaiul se opreşte în 14 locuri, unde sunt monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi.

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan a devenit în ultimii ani una dintre cele mai importante atracţii turistice din vestul ţării. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar din trecutul Transilvaniei, în Primul Război Mondial au murit peste 1.000 de soldaţi, o parte din ei fiind înmormântaţi în cimitirul eroilor din Lupeni. În memoria lor a fost ridicat, pe munte schitul Sfinţilor Constantin şi Elena, devenit unul dintre obiectivele turistice importante din zonă. Cea mai neobişnuită atracţie turistică din staţiunea montană Straja este un tunel pe pereţii căruia au fost pictaţi 365 de sfinţi, în ordinea în care sunt sărbătorţi în câte o zi din an.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Ursul Baloo a fost sărbătorit în staţiunea Straja. „Mascota vie” a împlinit 19 ani de când trăieşte la poalele pârtiilor

VIDEO Cel mai frumos pelerinaj de Paşti: experienţa unică a românilor care au urcat pe drumul istovitor din Straja

Cele mai frumoase staţiuni montane din România. Oferta bogată a Munţilor Carpaţi pentru iubitorii vacanţelor de iarnă


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments