Guvernul a aprobat ordonanta privind "cumpararea de vechime". Violeta Alexandru: "Perioada de asigurare este de cel mult 6 ani"

Guvernul a aprobat ordonanta privind

Guvernul a aprobat ordonanta privind "cumpararea de vechime". Violeta Alexandru: "Perioada de asigur...

"Doua lucruri am rezolvat astazi!

1. Una dintre problemele semnalate de oamenii cu care sunt intr-un dialog continuu, aflati acum in tara sau in strainatate, este legata de faptul ca au perioade de timp in care nu au fost asigurati la sistemul public de pensii din Romania in trecut, din diverse motive: au lucrat fara un contract de munca in tara sau in strainatate sau, pur si simplu, nu au avut un loc de munca. Au asadar perioade de timp neasigurate si neavand stagiul minim de cotizare de 15 ani, desi au varsta de pensionare, nu pot solicita o pensie de limita de varsta.

Am propus si a fost aprobata astazi, in sedinta de guvern, ordonanta prin care se instituie posibilitatea ca, pana la 31 august 2021 sa poata "cumpara vechime" persoanele care doresc sa-si completeze stagiul de cotizare in vederea obtinerii unei pensii pentru limita de varsta. Perioada de asigurare este de cel mult 6 ani iar suma minima este de 558 lei/luna. Persoana interesata va semna cu casa judeteana de pensii un contract de asigurare sociala in care va mentiona perioada in care nu a fost asigurata in sistemul public de pensii in tara sau in strainatate. Plata se poate face fie direct la casa judeteana de pensii fie prin transfer bancar in contul indicat de casa judeteana.

2. M-am gandit mult si m-am hotarat sa folosim ceea ce se poate recupera din carnetele de munca scanate acum cativa ani. A fost un contract executat prost. Pe baza carnetelor de munca se stabileste stagiul de cotizare sau venitul de natura salariala inainte de 1 aprilie 2001, cand nu exista baza de date cu privire la contributiile angajatilor la nivelul CNPP. Impreuna cu echipa CNPP, am identificat posibilitatea ca parte din aceasta scanare sa poata fi utilizata. Exista arhiva scanata la nivelul caselor judetene de pensii, nu este recomandat a fi folosita, din pacate, decat in situatii extreme, in care nu exista nicio alta solutie pentru dovedirea stagiului de cotizare. Astfel, prin ordonanta aprobata astazi de Guvern, pe baza unei declaratii pe propria raspundere ca nu se gaseste sau a fost deteriorat carnetul de munca, persoanele interesate pot solicita caselor judetene de pensii sa utilizeze informatiile din arhiva electronica pentru a recunoaste vechimea acestora si a le stabili dreptul de pensie. Repet, nu toate carnetele de munca sunt scanate bine. Daca oamenii nu pot produce alte documente lsi daca se gasesc scanari bune, le folosim", a transmis Violeta Alexandru.

Comments