Guvernul aloca ajutoare de stat de peste 100 de milioane de lei pentru inchiderea unor mine din Valea Jiului. Cum vor fi distribuiti banii

Guvernul aloca ajutoare de stat de peste 100

Guvernul aloca ajutoare de stat de peste 100 de milioane de lei pentru inchiderea unor mine din Vale...

"Alocam fondurile necesare pentru anul 2021, in vederea rezolvarii unor probleme spinoase, fara insa a pierde din vedere si componenta sociala. Nu vrem sa lasam pe nimeni in urma si, totodata, trebuie sa mergem mai departe cu programele de inchidere deja asumate", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Guvernul a adoptat Hotararea privind aprobarea acordarii ajutorului de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cadrul Societatii Complexul Energetic Hunedoara "in insolventa", pentru anul 2021. Astfel ca ajutorul de stat in suma totala de 97,41 milioane lei pentru anul 2021, suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, se acorda potrivit Deciziei Comisiei Europene nr. C (2016) 7.719/final privind inchiderea minelor de carbune necompetitive din Romania si Deciziei Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/final privind inchiderea minelor de carbune necompetitive din Romania, in vederea suportarii costurilor exceptionale ale unitatilor intrate in proces de inchidere definitiva, costuri care nu sunt legate de productia curenta.

Conform Agerpres, aceste fonduri vor fi folosite pentru costuri cu platile compensatorii acordate angajatilor care isi pierd locul de munca (12,35 milioane lei), costuri cu reconversia profesionala (540.000 lei), costuri de inchidere subterana (20,628 milioane lei), costuri legate de reabilitarea fostelor exploatari miniere (37,213 milioane lei) si costuri de recultivare a solurilor de suprafata (26,679 milioane lei).

Cea de-a doua Hotarare adoptata vizeaza aprobarea acordarii ajutorului de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului SA, pentru anul 2021. Ajutorul de stat in suma totala de 8,307 milioane lei pentru anul 2021, suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, se acorda, ca si in cazul minelor de la CEH, pentru suportarea costurilor exceptionale care nu sunt legate de productia curenta.Fondurile vor fi folosite pentru costuri cu platile compensatorii acordate angajatilor care isi pierd locul de munca (1,116 milioane lei), costuri pentru acoperirea consumului de energie electrica si contravaloarea carbunelui pentru salariati (144.000), costuri cu reabilitarea fostelor amplasamente miniere (4,750 milioane lei) si costuri cu recultivarea suprafetei (2,297 milioane lei).

Comments