Guvernul anunta masuri pentru cresterea natalitatii - Romania ar putea intra in cea mai grava criza demografica!

Guvernul anunta masuri pentru cresterea

Guvernul anunta masuri pentru cresterea natalitatii - Romania ar putea intra in cea mai grava criza...

Romania ar putea intra in cea mai grava criza demografica. Populatia imbatraneste, iar natalitatea a scazut dramatic in ultimii ani. La Guvern sunt anuntate masuri pentru ca populatia Romaniei sa nu dispara.

,,Prin acest proiect, cei care isi doresc vor putea sa beneficieze de sprijin pentru procedurile in vitro. Este un lucru pe care noi l-am sustinut si acum este o chestiune de timp pana ce va fi reglementata masura.

Am luat decizia si a incepe procesul de construire a creselor pe intreg teritoriul tarii. Discutam despre mai multe programe pe care le vom pune in practica", a spus Nicolae Ciuca in discursul sau.

,,As vrea sa o felicit pe domana ministru pentru colaborarea foarte buna intre cele dou ministere. Doamna Gabriela Firea a inceput sa ne faca program, sa ne cheme pe toti trei la programele pe care ni le-am asumat in cadrul coalitiei. Ma bucur sa vad ca indeplinim acest plan. In UE exista o scadere drastica a natalitatii. Nu putem vorbi despre viitor si dezvoltare sustenabila daca nu avem grija la natalitate. Ne vom implica in continuare", a spus Marcel Ciolacu.

,,Ne-am gandit sa extindem programul de la nivelul Capitalei, in urma caruia s-au nascut peste 500 de copii. Infertilitatea nu este un moft, este o situatie care sa ne dea de gandit. Incepand din 5 decembrie se pot depune cererile online, iar aplicarea va fi imediata pentru a nu astepta prea mult", a spus Gabriela Firea.

,,Din 5 Decembrie, se pot depune la adresa [email protected] solicitarile pentru a beneficia de sprijinul financiar de 15.000 lei oferit de stat in programul social de crestere a natalitatii.

Am semnat, astazi, ordinul comun care contine regulamentul programului care se adreseaza cuplurilor sau femeilor singure cu varsta intre 20 si 45 de ani.

Ma bucur sa va dau aceasta veste importanta pentru ca pana aici a fost un drum lung, dar un consens politic in coalitia de guvernare. Am avut sustinerea politica din partea presedintelui PSD si a Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a presedintelui PNL, premierul Nicolae Ionel Ciuca , dar si a presedintelui UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.

Multumesc pentru sprijin colegilor Marius Constantin Budai, ministrul Muncii si Adrian Caciu, ministrului Finantelor. De asemenea, apreciem eforturile depuse de colegii din Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, in frunte cu secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.

Din 5 Decembrie, se pot inscrie in acest program social cuplurile si femeile care se lupta cu infertilitatea, cu domiciliul in Romania si care vor desfasura procedurile pentru obtinerea unei sarcini intr-un spital public sau o clinica privata acreditata din tara noastra.

Vor putea aplica femeile cu varsta intre 20 si 45 de ani, care au indicatie pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

Dosarul va fi unul simplu si trebuie sa contina: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declaratie pe proprie raspundere; documentul care contine dovada infertilitatii si indicatia medicala pentru FIV; adeverinta care atesta calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda in doua transe: un voucher in valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos si un alt voucher in valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, in clinicile acreditate.

Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul "primul venit - primul servit", in ordinea transmiterii dosarelor. Avem fonduri suficiente pana la finalul anului, iar de anul viitor decontam 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile daca exista cerere din partea cuplurilor si femeilor.

Avem experienta programului pe care l-am derulat in Bucuresti, in mandatul de primar general. S-au nascut peste 500 de copii si alte cateva sute de sarcini sunt in evolutie. Chiar, astazi, am avut-o alaturi de noi pe Monica si fiica sa de 3 ani, Iris, nascuta cu ajutorul programului din Capitala.

Pentru ca am reusit doar impreuna vreau sa le multumesc pentru implicare si vicepremierului Sorin Grindeanu, ministrului Justitiei, ministrului Sanatatii, presedintelui Consiliului Legislativ si presedintelui Consiliului Economic si Social. De asemenea, multumesc tuturor colegilor din Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.

Le multumesc specialistilor in obstetrica-ginecologie care ne-au sprijinit si au fost prezenti astazi la semnarea regulamentului: Dr. Andreea Vultur, dr. Marilena Baluta, dr. Miciner Silvia, dr. Andreas Vythoulkas, M.D.. Multumesc si doamnei Nicoleta Cristea-Brunel, Fertility & Adoption Advocate, presedinta Asociatiei SOS Infertilitatea.

Romania trece printr-o criza demografica fara precedent. Anul trecut s-au nascut cei mai putini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunta la fel de rau, in primele cinci luni fiind deja cu 20% mai putine nasteri. Trebuie sa punem cu totii umarul la a opri acest declin in care am intrat", a mai transmis Gabriela Firea.

Comments