Guvernul are 500 de consilieri in plina CRIZA! Cine este ministrul cu 12 consilieri personali

Guvernul are 500 de consilieri in plina CRIZA! Cine este ministrul cu 12 consilieri personali

Guvernul are 500 de consilieri in plina CRIZA! Cine este ministrul cu 12 consilieri personali

Consilierii personali sunt angajati ai ministerelor si au rolul de a ajuta demnitarii in munca lor. Conform legii, cei care au dreptul la consilieri sunt ministrii si secretarii de stat, iar tot legea le permite ministrilor sa aiba cate 8 consilieri, iar secretarilor de stat, cate 4. Totusi nu toti respecta acest numar, iar procedura nu e ilegala, daca ei sunt angajati cu un sfert sau cu jumatate de norma. Astfel ca un ministru ar putea angaja 32 de persoane cu program de doua ore sau 16 cu program de patru ore.

Ministrul Sebastian Burduja s-a folosit de acest tertip. Conform Europa Libera, Burduja are 12 consilieri, cu un sfert, jumatate sau norma intreaga. Dupa acelasi model au mers si secretarii de stat din subordinea lui. In total, la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii sunt angajati 42 de consilieri. Numele lor sunt, insa, tinute la secret, pe motiv ca ar incalca prevederile europene in materie de GDPR.

Iar secretomania se gaseste in aproape toate ministerele atunci cand vine vorba despre numele celor angajati fara concurs. Majoritatea a invocat atat GDPR, cat si legea accesului la informatii publice, 544/2001.

La Ministerul Sanatatii sunt 25 de consilieri ai demnitarilor, iar salariul net este de aproximativ 5.600 de lei.

Pe acelasi nivel de salarizare medie sunt si angajatii din MAI. La cabinetele demnitarilor de aici sunt angajate 46 de persoane, dintre care 13 part-time si 7 sunt neremunerati, adica sunt onorifici.

La Ministerul Energiei, la cabinetul ministrului, sunt 6 consilieri. Iar secretarii de stat au cate 3 sau 4 consilieri. In total, 21 de persoane ocupa aceasta functie.

Ministerul Apararii a precizat ca are angajati 8 consilieri si ca toti au studii superioare relevante in domeniu, potrivit celor de la Europa Libera.

La Ministerul Turismului, sunt intre 3 si 7 consilieri care primesc salarii brute intre 8.500 de lei si aproape 2.000 de lei.

La Ministerul Muncii sunt in total 24 de consilieri. Ministrul Marius Budai are 7 sfatuitori, iar ceilalti ii ajuta pe secretarii de stat. Nivelul mediu de salarizare la Ministerul Muncii este, pentru functia de director de cabinet de 5.700 de lei net, iar pentru cea de consilier cabinet de aproape 5.500 lei net.

La Justitie, sunt 15 consilieri. La Cabinetul lui Catalin Predoiu, lucreaza 7 consilieri cu norma intreaga, iar la cabinetele secretarilor de stat sunt inca 8. Aici sunt si cele mai mari salarii. Unul dintre consilierii lui Predoiu care are si doctorat, primeste peste 28.000 de lei brut.

La Cultura lucreaza 33 de consilieri la cabinetele demnitarilor, cu norma intreaga sau fractionara, iar la Agricultura sunt 38.

La Ministrului Educatiei lucreaza 6 consilieri, un director de cabinet cu norma intreaga si alte trei persoane cu contracte part-time. La cabinetele demnitarilor mai lucreaza alte 34 de persoane. In total sunt 44 de consilieri.

La Ministerul afacerilor externe lucreaza 28 de consilieri, dintre care 6 sunt la cabinetul ministrului.

Iar la Fonduri Europene sunt 36 de consilieri, din care 7 sunt directori de cabinet.

La Cabinetul prim-ministrului sunt 2 consilieri, iar la seful Cancelariei, care are rang de ministru, sunt 8 sfatuitori. Secretarii de stat de la Cancelaria premierului au intre 3 si 5 consilieri.

Sunt si ministere care au dezvaluit lista numelor de consilieri. Printre ele este si cel al Dezvoltarii condus de Attila CSEKE. Lista cu cei 41 de consilieri a fost publicata de jurnalistii de la Europa Libera Consilierii de aici au salarii brute intre 2.500 si 12.000 de lei.

Si la ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, fiecare demnitar are publicata lista de consilieri, dar si CV-urile acestora. In total sunt 23. La cabinetul ministrului lucreaza 6 consilieri.

Singurele ministere care nu au dat curs solicitarilor referitoare la numarul de consilieri sunt Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei si cel al Finantelor.

Comments