Haos in Franta. Proteste ample impotriva majorarii varstei de pensionare. Peste 120 de politisti au...

Protestatarii suparati pe presedintele Emmanuel Macron si pe planul sau de crestere a varstei de pensionare s-au incaierat joi cu politia, au aruncat cu sticle incendiare, pietre, petarde si artificii, au vandalizat magazine, au blocat accesul la un terminal de aeroport, s-au asezat pe sinele de tren, iar atmosfera a devenit deosebit de tensionata in cursul serii la Paris, relateaza Reuters.

In aceasta a noua zi de mobilizare, participarea la mitinguri a batut recorduri in mai multe orase. Blocajele s-au inmultit, iar atmosfera a devenit deosebit de tensionata la Paris.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a anuntat ca 123 de politisti si jandarmi au fost raniti joi in toata Franta, iar 80 de persoane au fost arestate in total, dintre care 58 la Paris.

O sursa din cadrul politiei a declarat joi ca "mai multe bande salbatice" se plimba pe strazile Parisului. Fortele de ordine vor sanctiona persoanele care se afla intr-un "sector vizat de un ordin de interdictie", au anuntat acestea, potrivit Le Figaro.

Huligani s-au adunat in zona garii Saint-Lazare (arondismentul 8 din Paris), unde incendii violente au fost provocate de partea cealalta a drumului. Pompierii sunt pe drum, dar au dificultati in a avansa, deoarece manifestantii incearca sa le blocheze calea.

UPDATE - Centrul confruntarilor violente dintre protestatari si politie la Paris a fost, joi seara, Piata Operei si cartierul din imprejurimi, unde au fost declansate incendii si vandalizate magazine.

UPDATE - In centrul Parisului, unde o demonstratie a fost in mare parte pasnica, politia a folosit gaze lacrimogene dupa ce protestatarii au aruncat cu pietre si au dat foc la pubele. Un restaurant McDonald's a fost devastat.

Grupuri de anarhisti "Black Bloc" au fost vazute printre protestatari.

Sindicatele se tem ca protestele ar putea deveni si mai violente daca nu va exista in continuare un raspuns politic din partea guvernului.

Multe sloganuri si bannere ale nemultumitilor il vizeaza pe presedintele Emmanuel Macron, care a evitat reporterii la sosirea la Bruxelles pentru summitul Uniunii Europene.

Estimarile initiale ale fortelor de politie din intreaga tara au sugerat ca prezenta la proteste ar putea depasi demonstratiile in masa de dinaintea adoptarii proiectului de lege controversat. Sindicatul CGT a declarat ca aproximativ 800.000 de persoane au marsaluit joi in capitala.

STIREA INItIALA:

Politia a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din orasul Nantes, in vestul tarii. In Rennes, politistii au folosit tunuri cu apa. Tot in vest, in Lorient, ziarul Ouest-France a relatat ca sticlele incendiare au declansat un scurt incendiu in curtea unui post de politie.

Aeroportul Roissy-Charles De Gaulle din afara Parisului a fost afectat de o actiune radicala a angajatilor.

In apropiere de Toulouse, in sud-vest, mormane de gunoaie in flacari au blocat traficul pe o autostrada si au trimis coloane de fum pe cer."Exista multa furie, o situatie exploziva", a declarat liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez, la inceputul unui miting la Paris. Liderii sindicali au facut apel la calm, dar s-au aratat furiosi fata de ceea ce au numit comentariile "provocatoare" ale presedintelui Emmanuel Macron. In cele din urma, s-a ajuns din nou la incidente, petarde si gaze lacrimogene.

Dupa saptamani de tacere cu privire la noua sa politica pentru sistemul de pensii, presedintele Emmanuel Macron a rupt tacerea si a aparut la televiziune pentru a spune ca va ramane ferm si ca legea va intra in vigoare pana la sfarsitul anului. El a comparat protestele cu asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

Sondajele de opinie arata de mult timp ca majoritatea alegatorilor se opun cresterii varstei de pensionare cu doi ani, pana la 64 de ani. Alegatorii au fost infuriati si mai mult de decizia guvernului de saptamana trecuta de a adopta modificarile la pensii fara un vot parlament, prin asumarea raspunderii guvernamentale, dar si de comentariile lui Macron facute miercuri.

"El este cel care da foc la tara", a declarat Celine Verzeletti de la sindicatul radical CGT pentru postul de radio France Inter.

Productia de electricitate a fost redusa joi, in a noua zi de proteste si greve la nivel national, in timp ce sindicatele au crescut presiunea asupra guvernului pentru a retrage legea. Serviciile de transport aerian vor continua sa fie reduse in weekend, a anuntat autoritatea aviatiei civile.

Grevele si protestele au afectat, de asemenea, depozite de petrol si au blocat un terminal de gaz lichefiat din orasul Dunkerque din nordul tarii.

Protestele fata de noua lege, care prevede, de asemenea, o crestere a numarului de ani de munca pentru a obtine o pensie completa, au atras multimi uriase la mitingurile organizate de sindicate incepand cu luna ianuarie. Cele mai multe au fost pasnice, dar furia a crescut de cand guvernul a ocolit votul din camera inferioara a parlamentului, unde nu are o majoritate absoluta si nu era sigur ca va obtine suficient sprijin. De atunci, in ultimele sapte nopti au avut loc demonstratii la Paris si in alte orase, cu pubele incendiate si ciocniri cu politia.Ultimul val de proteste reprezinta cea mai serioasa provocare la adresa autoritatii presedintelui Macron de la revolta "vestelor galbene" de acum patru ani."Strada are o legitimitate in Franta. Daca domnul Macron nu-si poate aminti aceasta realitate istorica, nu stiu ce cauta aici", a declarat un protestatar in varsta de 42 de ani.

Pierderea zilelor de salariu, atunci cand muncitorii se afla in greva, se va simti intr-o perioada marcata de inflatie ridicata, iar guvernul spera ca protestele si grevele isi vor pierde in cele din urma din vigoare.

Comments