Harta pe judete a copiilor din Romania cu parintii plecati la munca in strainatate. Ioana, 10 ani: „Mamaie imi promitea ca mama va veni, dar mama nu venea”

Harta pe judete a copiilor din Romania cu

Harta pe judete a copiilor din Romania cu parintii plecati la munca in strainatate. Ioana, 10 ani: „...


In Romania, 79.500 de copii au ramas acasa in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, arata Organizatia Salvati Copiii Romania, referindu-se la statistici oficiale. Statisticile includ insa doar copiii aflati in evidenta serviciilor publice de asistenta sociala.


Impactul negativ al fenomenul migratiei economice a parintilor are consecinte agravate asupra copiilor, deopotriva psiho-emotionale si sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversam, spun specialistii.


"Atunci cand s-au inchis scolile, ca masura de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat intr-o situatie grava de excluziune: fara acces la scoala online, ei au fost pur si simplu marginalizati", a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.


Aceasta a mai adaugat: "Pentru copiii cu parintii plecati la munca in strainatate, trauma a fost dubla: nu i-au avut alaturi pe parinti si atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emotiile cauzate de izolarea de colegi si profesori. Pe de alta parte, au avut temeri pentru parintii lor din strainatate".In decursul acestui an, 660 de copii, ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic au fost ajutati de Salvati Copiii, cu sprijinul PEPCO Romania. Astfel, acestia au fost inclusi in clasele de educatie remediala, pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la scoala online, au fost consiliati psihologic, atat ei, cat si familiile lor si au beneficiat de suport material de urgenta, cu sprijinul echipelor mobile locale.


Ioana: "La scoala nu-mi placea pentru ca nu stiam sa-mi fac temele"


"Dupa ce a plecat mama ne-a fost foarte greu... mamaie imi promitea ca mama va veni, dar mama nu venea si stateam mult singura... Imi amintesc cand ne-a trimis mama bani prima oara, mamaie mi-a luat o ciocolata mare si adidasi noi. La scoala nu-mi placea pentru ca nu stiam sa-mi fac temele si mamaie imi spunea mereu ca nu stie sa ma ajute", s-a confesat Ioana, o eleva de 10 ani, din Sighisoara, cat de greu le este copiilor sa se dezvolte departe de parinti.


Ioana spune ca programul psiho-socio-educational in care a fost integrata a ajut-o sa-si mai domoleasca dorul de mama. "De cand vin la Salvati Copiii, a inceput sa fie altfel, nici mamaie parca nu mai e asa de suparata, cand vede ca ma descurc cu lectiile mult mai bine si cati prieteni noi mi-am facut".Specialist SPAS Iasi: "Riscul de institutionalizare al copiilor cu parintii plecati este considerabil"


In acest context, serviciile pentru copii cu parintii plecati sunt extrem de importante, sustin specialistii.


"Pe fondul unei griji deficitare din partea bunicilor, fie din cauza neputintei, fie a lipsei abilitatilor de parenting si a diferentei de opinii generata de diferenta de varsta, riscul de institutionalizare al copiilor cu parintii plecati este considerabil. Asa ca, si din acest punct de vedere, serviciile pentru copii cu parintii plecati sunt extrem de importante, mai ales daca tinem cont si de dificultatile generate de pandemie", a explicat un specialist SPAS Iasi.


In scoala noastra avem o multime de copii cu parintii plecati la munca in strainatate. Ni se intampla deseori sa avem in fata noastra o clasa nu de elevi, ci de emotii, copii foarte tristi, carora le este dificil sa se adune, sa fie atenti la ore. Copii care dincolo de nevoile materiale, au nevoi emotionale cu sacul, de atentie, de sustinere, de rabdare, de incurajare, de a iesi din acest spatiu, de a vedea mai mult. Dificultatea parintilor de a gasi un loc de munca este extrem de mare in zona noastra, de aceea aleg parintii aceasta cale, nu intotdeauna cea mai buna pentru copii"

Director scoala, judetul Vaslui:

Judetele cu cel mai mare numar de copii cu parintii plecati la munca in strainatate


Suceava - Conform ANDPDCA, in iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.


Iasi - 5.254 de copii. Totodata, Iasi ocupa primul loc in topul judetelor cu copii aflati in sistemul de protectie speciala.


Vaslui - 3.243 copii sunt inregistrati in evidentele serviciilor publice de asistenta sociala ca avand parinti plecati la munca in strainatate. Dupa Iasi, este judetul cu cel mai mare numar de copii aflati in sistemul de protectie speciala si detine a treia cea mai mica rata de ocupare a populatiei din judetele din Romania.


Mures - conform statisticilor oficiale, 1.197 de copii sunt afectati de migratia economica a parintilor.


Hunedoara - ultimele statistici indica un numar de 1.819 de copii cu parintii plecati la munca in strainatate. Mai mult decat atat, avand in vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confrunta copiii si familiile din Valea Jiului, in cadrul aceluiasi program Salvati Copiii Romania va acorda sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara.


Fotografii: Salvatii Copiii


Comments