Iesirea Marii Britanii din UE se amana de la o zi la alta. Rompuy: "Negocieri serioase nu vor fi mai...

“Inainte de alegerile din Germania si inainte de instalarea unui nou guvern german, cred ca nu vor avea loc negocieri serioase”, a declarat Van Rompuy intr-un interviu pentru postul BBC Radio 4.

“Poti incepe oricand cu chestiuni mai tehnice, dar 'nucleul dur', subiectele dificile, vor fi abordate dupa constituirea unui nou guvern german, iar aceasta se va intampla in octombrie-noiembrie (anul viitor)”, a explicat el.

Van Rompuy se asteapta ca negocierile legate de Brexit sa fie “dificile” din cauza diferitelor “linii rosii”, precum insistenta Uniunii Europene asupra libertatii de circulatie a persoanelor drept conditie pentru continuarea accesului Marii Britanii la piata comuna europeana.

Noul prim-ministru britanic Theresa May a declarat ca nu va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, declansand astfel oficial procedurile de iesire din Uniune, inainte de inceputul anului 2017, dar a mentionat ca Guvernul nu va intarzia Brexitul.

Avertismente de la UE

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, in cadrul discursului sau privind starea uniunii, ca UE va avea o relatie amicala cu Marea Britanie dipa Brexit, dar a avertizat ca Londra nu va avea acces nelimitat la piata valoroasa a UE daca nu le permite cetatenilor europeni sa circule in mod liber pe teritoriul sau.

"Numai cei care se simt atasati de libertatea de miscare a persoanelor si a lucratorilor pot avea acces nelimitat la piata interna. Nu va fi o piata interna lipsita de restrictii", a spus Jean-Claude Juncker in discursul sau privind starea uniunii, afirmatie care a atras aplauze din partea eurodeputatilor.

Recent, si Suedia a adoptat aceeasi pozitie. Intr-un interviu pentru Reuters, prim-ministrul suedez Stefan Lofven a declarat ca Marea Britanie nu se poate astepta sa aiba acces deplin la piata unica a UE daca respinge regulile care le permit cetatenilor europeni acces liber la piata sa de munca.

Suedia a fost un aliat apropiat al Marii Britanii - cea de a patra piata de export - in efortul sau de a reduce barierele comerciale interne si de a limita birocratia, dar Stefan Lofven a spus ca Londra nu ar trebui sa se astepte la acelasi tratament daca paraseste blocul comunitar.

“Nu poti avea circulatia libera a bunurilor, serviciilor si capitalului, dar nu a cetatenilor”, a declarat Lofven pentru Reuters. “UE nu functioneaza asa si vor exista divergente daca nu sunt membri”, a adaugat el.

Ministrul britanic insarcinat cu negocierea Brexitului a declarat luni ca incearca sa obtina un acord “unic” cu UE pentru a restabili suveranitatea, a reduce imigratia si a stimula comertul cu blocul comunitar dupa iesire. Liderii europeni au avertizat, insa, Marea Britanie ca nu poate alege ce reguli respecta daca vrea sa continue sa aiba acces nerestrictionat la pietele europene.

Comments